Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Νοε-2020 09:05

  Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας οι αποφάσεις για άρση του lockdown

  Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας οι αποφάσεις για άρση του lockdown
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Κλείνοντας, με τον πλέον επίσημο τρόπο, κάθε συζήτηση ή σενάριο σχετικά με το μέτωπο των περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την παράταση του καθολικού lockdown, σε ολόκληρη την Επικράτεια, μέχρι και την 7η Δεκεμβρίου.

  Η κίνηση αυτή, που ήρθε στο προσκήνιο, προκειμένου να σταλεί ένα ακόμα μήνυμα στην κοινότητα για την ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, μεταφέρει τις όποιες εξελίξεις πέριξ του στρατηγικού πλάνου για το χάρτη εξόδου την επόμενη εβδομάδα.

  Όταν ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του, αφού λάβουν στα χέρια τους τα τελευταία δεδομένα με το αποτύπωμα του ιικού φορτίου στις γεωγραφικές περιφέρειες, θα δομήσουν τα βήματα της επιστροφής στη μερική κανονικότητα, που επιβάλει το μέτωπο του δεύτερου και πλέον επιθετικού κύματος του ιού.

  "Η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

  "Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός μείωσης των κρουσμάτων, τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα γίνει εφικτός ο προσδιορισμός των επόμενων βημάτων.

  Η απόφαση για παράταση του lockdown, είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό στην Επικράτεια ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος, αποτελεί ακόμη πηγή ανησυχίας. Η κυβέρνηση με τη βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια, όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας.

  Ο στόχος, παραμένει ένας. Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021, με το καλό, να ανοίξει και πάλι μία νέα εποχή για τη χώρα μας", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση. Η εικόνα της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, πάντως, εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό.

  Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη, για να επισκεφθεί νοσοκομεία της πόλης και να έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

  Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, λοιπόν, το Μέγαρο Μαξίμου θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Προς το παρόν, αυτό που συστήνεται προς τους πολίτες είναι υπομονή και πιστή τήρηση των παρεμβάσεων που…τρέχουν εδώ και τρεις εβδομάδες.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τηλεδιασκέψεις των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, που είναι συνεχείς, δεν έχει τεθεί προς συζήτηση κάποιος…μπούσουλας ανοίγματος, καθώς αυτό που φαίνεται να επικρατεί ως άποψη είναι ότι, στην παρούσα χρονική συγκυρία, θεωρείται πρώιμο να αξιολογηθεί εάν στις 7 Δεκεμβρίου μπορεί να ανοίξει μέρος της κοινωνίας και της οικονομίας, καθώς αυτός καθέ αυτός ο ιός δεν είναι προβλέψιμος.

  Με βάση τα σενάρια, πάντως, που αναπτύσσονται, σταθερό σημείο εκκίνησης για την επαναφορά στην κανονικότητα φαίνεται να παραμένει το άνοιγμα των σχολικών μονάδων της χώρας.

  Ο… μίτος θα αρχίσει να ξετυλίγεται από τους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά (εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτό θα μπορούσε να γίνει την 7η Δεκεμβρίου) πριν περάσει στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας (στις 14 Δεκεμβρίου).

  "Κλειδί" θα είναι το σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά, που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης, προκειμένου να υπάρχει άμεση εποπτεία του επιδημιολογικού φορτίου στους μαθητές, σε σχέση με την κοινότητα. Στη συνέχεια και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας  θα υπάρξουν ανακοινώσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ από το σημείο αυτό και μετά… ξεκινούν οι δύσκολες εξισώσεις.

  Και αυτές σχετίζονται με το άνοιγμα ή μη της εστίασης, στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου, ενώ εφόσον τα εστιατόρια σηκώσουν ρολά, αυτό θα γίνει με ισχυρά μέτρα προστασίας. Όπως, για παράδειγμα, τα τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και η απουσία μουσικής και όρθιων πελατών. 

  *Διαβάστε ακόμα

  -Βατόπουλος: Μπορεί κάποιες περιοχές να έχουν lockdown και κάποιες όχι

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ