Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Νοε-2020 07:49

  Οι δύσκολες εξισώσεις στον ορίζοντα της κυβέρνησης - Τα "κλειδιά" για την άρση του lockdown

  μητσοτάκης-συνέδριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Δεδομένο πρώτο: Η παράταση των περιοριστικών μέτρων, που βρίσκονται σε εφαρμογή από την 7η Νοεμβρίου και έχουν χρονικό ορίζοντα τριών εβδομάδων, θεωρείται βέβαιη, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ανά την επικράτεια. Δεδομένο δεύτερο: Ο χρόνος και ο τρόπος για την επαναφορά της χώρας στην οποία κανονικότητα ορίζει η εποχή της πανδημίας, θα αποκρυσταλωθούν μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών και αφού πρώτα καταγράφει σημαντική πτώση των κρουσμάτων και μείωση της πίεσης στο σύστημα της υγείας.

  Στην κυβέρνηση αναμένουν να λάβουν στα χέρια τους, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, τα νεότερα αποτυπώματα της πανδημίας στην κοινότητα, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση, που θα οδηγήσει στην ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό του χάρτη της εξόδου από το καθολικό lockdown. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, πάντως, τα μηνύματα που εκπέμπονται σχετίζονται με την πίστη εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι άπαντες πρέπει να σταθούν αρωγοί σε αυτήν την τιτάνια προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δεύτερου και πλέον επιθετικού κύματος του κορονοϊού. "Πρέπει όλοι οι πολίτες να είναι αρωγοί σε αυτή τη νέα προσπάθεια την οποία κάνουμε, να κυκλοφορούν μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, να μην συγκεντρώνονται σε σπίτια, προφανώς να φοράνε συνέχεια και παντού τη μάσκα τους, να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δε θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας. Την επόμενη εβδομάδα πιστεύω ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα στη διάθεσή μας, για την πορεία της πανδημίας και για την αναμενόμενη μείωση στην πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οπότε και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις", τόνισε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας. 

  "Τα στοιχεία δείχνουν κάποια μείωση και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταγραφούν πιο καθαρά τα αποτελέσματα του lockdown. Ο στόχος, όπως τόνισε ο Κυριακος Μητσοτάκης παραμένει ένας: Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021, με το καλό, να ανοίξει και πάλι μία νέα εποχή για τη χώρα μας", αναφέρουν στελέχη.

  Σχολεία, λιανεμπόριο  και εστίαση

  Όσο ο στόχος της άρσης των περιοριστικών μέτρων από την 1η Δεκεμβρίου απομακρύνεται, νούμερο ένα ζητούμενο είναι να βγει η επικράτεια από την καραντίνα με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Και, όπως διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη το άνοιγμα της χώρας θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από τις δραστηριότητές εκείνες που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Όπως, τα σχολεία. 

  *Οι κατευθύνσεις των ειδικών θα κρίνουν κατά πόσο θα υπάρξει ένα οριζόντιο άνοιγμα των μονάδων ή θα προκριθεί ένα άνοιγμα ανάλογα με τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. "Στην εισήγηση των επιδημιολόγων για το κλείσιμο των σχολείων, δεν έπαιξε ρόλο η μετάδοση εντός των σχολικών αιθουσών, η οποία ήταν πολύ περιορισμένη, όπως είδαμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ρόλο έπαιξε το ενδεχόμενο, λόγω επιβάρυνσης στην κοινότητα, να μεταφερθεί ο ιός από το οικογενειακό περιβάλλον στο παιδί και μετά από το παιδί στο σχολείο. Πέφτοντας το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, γίνεται ακόμη πιο ασφαλές το σχολικό περιβάλλον. Πριν πάντως ανοίξουν τα σχολεία θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιό είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αλλά θα ανοίξουν τα σχολεία", σημείωσε (status fm) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

  *Θα ακολουθήσει χρονικά και εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα της πανδημίας, το...ανέβασμα των ρολών του λιανεμπορίου.

  *Ερωτηματικό αποτελεί το χρονικό σημείο του ανοίγματος της εστίασης, το οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο...παρά πέντε των εορτών των Χριστουγέννων και με αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων. Το άνοιγμα της εστίασης ενδεχομένως να συμπαρασύρει και το χρονικό πλαίσιο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που τώρα έχει ως απαρχή του την 9η βραδινή. 

  *"Κλειδωμένα", πάντως, πρέπει να θεωρούνται δύο δεδομένα, ενόψει της εορταστικής περιόδου. Πρώτον, δε θα υπάρχει η δυνατότητα της νυχτερινής διασκέδασης. Δεύτερον, είναι δύσκολο να αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό, προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά της πανδημίας.

  Αορίστου χρόνου όλοι οι γιατροί στις ΜΕΘ 

  Σε πρώτο πλάνο, πάντως, πέραν της προστασίας της δημόσιας υγείας, βρίσκεται η ενίσχυση του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση,  όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό, το οποίο υπηρετεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί, μετά από την υγειονομική κρίση, αορίστου χρόνου. Πρόκειται για μια δέσμευση, που είχε αναλάβει η κυβέρνηση για όλους τους νοσηλευτές (περίπου 4.000) οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης η οποία επεκτείνεται τώρα και στους γιατρούς. "Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και μία αδήριτη ανάγκη για τη στελέχωση των νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει έμπρακτη οικονομική στήριξη σε γιατρούς και νοσηλευτές, όπως έγινε το Πάσχα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ