Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Νοε-2020 19:29

  Μ. Βαρβιτσιώτης: Δεν μπορούμε να δεχτούμε την Τουρκία ως "χωροφύλακα της περιοχής"

  Μ. Βαρβιτσιώτης: Δεν μπορούμε να δεχτούμε την Τουρκία ως «χωροφύλακα της περιοχής»
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατά την ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο "Belgrade Economic Forum – 20th Serbian Economic Summit".

  "Η Τουρκία δεν είναι απειλή μόνο για την Ελλάδα, είναι ένας παράγοντας αστάθειας για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα συνολικά στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου", τόνισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο "Belgrade Economic Forum – 20th Serbian Economic Summit".

  Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε την Τουρκία ως τον "χωροφύλακα της περιοχής", που αναμιγνύεται πολιτικά ή στρατιωτικά σε κάθε σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή. "Δεν είναι αυτή συμπεριφορά μιας χώρας, που επιδιώκει τη σταθερότητα ούτε επιτρέπει την ανάπτυξη οικονομικών και πολιτικών συνεργασιών, όπως θέλουμε να έχουμε στα Βαλκάνια", σχολίασε και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή αυτή τη συμπεριφορά, αφού η Τουρκία δείχνει ότι δεν θέλει να έχει μια λειτουργική σχέση με τους γείτονες της και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Περαιτέρω, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η Ελλάδα, μετά την οικονομική ύφεση της προηγούμενης δεκαετίας, τώρα πια επιστρέφει δυναμικά στα οικονομικά πράγματα και γίνεται πόλος έλξης επενδύσεων στην περιοχή. "Υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον ιδίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αυτό στέλνει το σήμα ότι η Ελλάδα γίνεται κέντρο (hub) για επενδύσεις, που θα επηρεάσουν και τις γειτονικές χώρες στα Βαλκάνια. Συνεπώς, πρέπει να ενισχύσουμε τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς μας", σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα έχει υιοθετήσει καινοτόμα εργαλεία και ένα στρατηγικό πλάνο προσέλκυσης επενδύσεων.

  Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι "η Ευρώπη είναι η λύση στο πρόβλημα ασφάλειας των Βαλκανίων", τα οποία, όπως είπε, έχουν παράξει περισσότερη ιστορία από ό,τι μπορούν να καταναλώσουν. Σημείωσε, όμως, ότι σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, ειδικά μετά την υιοθέτηση της ατζέντας της Θεσσαλονίκης και της νέας διαδικασίας Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Βαλκάνια, την οποία χαρακτήρισε πολύ καλύτερη από την προηγούμενη. Σχολίασε επίσης ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Σερβίας και ότι είναι υπέρ της ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων. 

  Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε τις παρακαταθήκες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έληξε πριν λίγες μέρες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη Διακήρυξη των Αθηνών και στο Παρατηρητήριο για τη Διδασκαλία της Ιστορίας, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την επίλυση δυσεπίλυτων διμερών διαφορών στα Βαλκάνια.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ