Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Νοε-2020 13:43

  Λιβανός: Το 45%-50% της ελιάς Καλαμών παράγεται στην Αιτωλοακαρνανία

  Λιβανός: Το 45%-50% της ελιάς Καλαμών παράγεται στην Αιτωλοακαρνανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αλλαγή στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) ώστε οι παραγωγοί ελιάς καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία να δηλώσουν το προϊόν τους σωστά και να λαμβάνουν τις ενισχύσεις που δικαιούνται, ζήτησε ο Σπήλιος Λιβανός από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Σπήλιος Λιβανός βουλευτής ΝΔ υπογράμμισε ότι εξαιτίας λαθών του παρελθόντος, και παρότι το 45%-50% της παραγωγής γίνεται εκεί, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας ενώ παράγουν ελιές καλαμών δηλώνουν άλλη ποικιλία και δεν λαμβάνουν ενισχύσεις.

  Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας στη σχετική επίκαιρη ερώτηση παραδέχτηκε το πρόβλημα και τόνισε ότι το υπουργείο εξετάζει τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων ώστε να αποζημιωθούν σωστά οι παραγωγοί ελιάς καλαμών στους νομούς που δεν έγιναν σωστά οι δηλώσεις. Μάλιστα είπε ότι το πρόβλημα υπάρχει και στον νομό Φθιώτιδας.

  "Θέτετε το ζήτημα, το οποίο έχουμε εντοπίσει κι εμείς, ότι τελικώς μερίδα παραγωγών από την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και μερίδα παραγωγών από τη Φθιώτιδα, είναι δύο περιοχές οι οποίες έχουν αυτό το πρόβλημα, και το έχει εντοπίσει και ο κ. Σταϊκούρας και άλλοι βουλευτές, δεν έχουν κάνει τη σωστή δήλωση που έπρεπε να έχουν κάνει στο ΟΣΔΕ. Το ΟΣΔΕ ό,τι του βάλεις μέσα, αυτό βγάζει. Το ΟΣΔΕ είναι ένα πληροφοριακό σύστημα. Ό,τι δηλώσεις, αυτό αντικατοπτρίζει. Αν δηλώσεις ελιά Καλαμών, ελιά καλαμών θα αναγνωρίσει. Αν δεν δηλώσεις ελιά καλαμών, δεν μπορεί να το μετατρέψει σε ελιά Καλαμών", ανέφερε ο κ. Βορίδης.

  "Δεν διαφωνώ με την επιχειρηματολογία του κ. Λιβανού, ούτε και αμφισβητώ επί της ουσίας. Εάν τα στρέμματα που δηλώνονται δεν είναι αυτά τα οποία είναι πραγματικά, τότε προφανώς αυτοί που δεν δηλώνουν, δεν παίρνουν τη στρεμματική ενίσχυση. Με ρωτάτε: "Θα ανοίξεις τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, για να κάνουν διορθωτικές δηλώσεις;". Σας απαντώ: "Όχι, δεν θα τις ανοίξω". Γιατί δεν θα τις ανοίξω; Δεν θα τις ανοίξω, διότι αν κάνουν διορθωτικές, αυτό σημαίνει ότι επηρεάζουν το παρόν μέτρο. Το μέτρο έχει εγκριθεί αυτήν τη στιγμή. Δεν μπορεί να αλλάξει. Άρα, αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι να υπάρξει -και αυτό είναι κάτι το οποίο θα εξετάσουμε- συμπληρωματικό μέτρο, για να δούμε τι δυνατότητα έχουμε πάνω σε αυτό. Επ᾽ αυτού του συμπληρωματικού άλλου μέτρου εργαζόμαστε, για να δούμε πώς μπορούμε να καλύψουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί".

  Ο βουλευτής ΝΔ Σπήλιος Λιβανός επισήμανε ότι "έχει γίνει ένα λάθος από τις υπηρεσίες που έδωσαν μια κατεύθυνση στρεβλή προς τους καλλιεργητές στην Αιτωλοακαρνανία, πιθανόν να είναι και στη Φθιώτιδα, όπως είπατε. Μπορούμε, όμως, να το διορθώσουμε.

  Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν 13.135 στρέμματα ελιάς που δηλώνονται σωστά. Υπάρχουν όμως και 127.000 στρέμματα που προφανώς εκ παραδρομής δηλώνονται λανθασμένα. Γι’ αυτούς συζητάμε. Και εσείς τρώτε ελιές, οπότε πρέπει να τις επιδοτούμε για να τις έχουμε. Όλοι χρειαζόμαστε την ελιά και τις πολυφαινόλες της. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία τού να ξανανοίξετε το ΟΣΔΕ των προηγούμενων ετών, διότι αυτό σημαίνει πρακτικά μία καταστρατήγηση του μέτρου που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ή θα πρέπει, όμως, να προχωρήσουμε, να βρούμε μία λύση άμεσης, οριζόντιας, ενιαίας χρηματοδότησης, γιατί το ποσό δεν είναι τόσο μεγάλο σε σχέση με τα ποσά τα οποία υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κάλυψη των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τον COVID, είτε, όπως είπατε εσείς, θα πρέπει να βρεθεί ένα άλλο συμπληρωματικό μέτρο. Σε κάθε περίπτωση, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι στην προσπάθεια αυτής της Κυβέρνησης να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, μία από τις βασικές ορίζουσες είναι να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα, την καθετοποίηση, τη μεταποίηση. Είναι προς το συμφέρον όλων μας, να τρώμε καλές ελιές Καλαμών από την Αιτωλοακαρνανία, να μπορέσουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια των παραγωγών, να γίνουν από εδώ και εμπρός σωστά οι καταγραφές των ΟΣΔΕ".

  Τι συμβαίνει με τις ελιές καλαμών

  Παρουσιάζοντας το ιστορικό της υπόθεσης ο κ. Λιβανός είπε ότι για λόγους που δεν ευθύνονται οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, από το παρελθόν υπάρχει μια κακή συνήθεια ότι δεν δηλώνουν τις ελιές Καλαμών που παράγουν ως ελιές Καλαμών, αλλά τις δηλώνουν ως απλές επιτραπέζιες βρώσιμες ελιές. "Αυτό το γνωρίζουν οι υπηρεσίες του κράτους. Συνέβη γιατί στο παρελθόν ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεχόταν ως ελιές Καλαμών μόνο αυτές οι οποίες παράγονταν στην Καλαμάτα, και όταν άλλαξε αυτό, δεν ενημερώθηκαν σωστά οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, ώστε να αλλάξουν τον προσδιορισμό. Αποδεικνύεται, όμως, από πέντε συγκεκριμένες συνθήκες ότι γνωρίζουν οι υπηρεσίες ότι είναι ελιές Καλαμών αυτές που παράγονται και γι’ αυτές για τις οποίες συζητάμε και δεν έχει δοθεί η αντίστοιχη επιδότηση. Το πρώτο είναι ότι τα τιμολόγια που εκδίδουν χρόνια τώρα και καταχωρούν γράφουν επάνω "ελιές Καλαμών". Το δεύτερο είναι οι οργανισμοί πιστοποίησης, ακόμα και οι βιολογικοί οργανισμοί πιστοποίησης, που καταγράφουν αυτές τις ελιές, αυτά τα στρέμματα που παράγονται οι ελιές στην Αιτωλοακαρνανία ως ελιές Καλαμών. Το τρίτο είναι ότι κάθε χρόνο λαμβάνουν αυτοί οι καλλιεργητές οι ίδιοι -που δεν τους το αναγνωρίζουμε τώρα το δικαίωμα- την ενιαία στρεμματική ενίσχυση ως παραγωγοί ελιάς Καλαμών. Το τέταρτο είναι ότι στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όταν υπάρχουν καταστροφές, παίρνουν ακριβώς το αντίτιμο που παίρνουν οι παραγωγοί της ελιάς Καλαμών. Και το πέμπτο είναι ότι οι καλλιεργητές που δηλώνουν την ελιά Καλαμών απλά ως επιτραπέζια βρώσιμη ελιά έχουν κωδικό στον ΕΛΓΑ για τις εισφορές τους το 2008190 και πληρώνουν ακριβώς το ίδιο ποσό με τον αντίστοιχο κωδικό που έχουν αυτοί οι οποίοι όντως δηλώνουν ότι παράγουν ελιές Καλαμών και πληρώνουν ακριβώς το ίδιο ποσό στον ΕΛΓΑ".

  Για το ίδιο θέμα επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωσταντόπουλος ο οποίος τόνισε ότι η Αιτωλοακαρνανία φτάνει περίπου τους 40.000 τόνου παραγωγής ελιάς Καλαμών, όταν για παράδειγμα η Λακωνία συμμετέχει κατά 28% με 25.000 τόνους και η Μεσσηνία με 3% και 3.000 τόνους αντίστοιχα. "Το οικογενειακό εισόδημα χιλιάδων παραγωγών της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας στηρίζεται στην καλλιέργεια αυτή. Τα τελευταία χρόνια η τιμή της ελιάς κατρακυλά. Ήδη από τα 2,5 ευρώ ανά διακόσια τεμάχια φτάσαμε στα 0,51 ευρώ, τιμή που αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% με 50% του κόστους παραγωγής, είτε αυτό αναφέρεται ως ελιά Καλαμών είτε ως επιτραπέζια ελιά, που είναι το ίδιο. Δηλαδή, οι ίδιοι οι παραγωγοί τι κάνουν; Επιδοτούν την παραγωγή τους, όταν η ελιά Καλαμών, όπως είπα, από τα 2,5 ευρώ έχει φτάσει σήμερα στα 50 λεπτά και βρίσκονται στα κελάρια περσινές παραγωγές. Ταυτόχρονα οι ελληνοποιήσεις προκαλούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και αθέμιτου ανταγωνισμού. Και ενώ τα προβλήματα είναι πάρα πολλά μαζί με τις καταστροφές από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ήρθε και η πανδημία του κορονοϊού να προστεθεί και να χειροτερέψει την κατάσταση, σκορπίζοντας ανασφάλεια, θα έλεγα, και οικονομική καταστροφή στους παραγωγούς. Αποτέλεσμα; Μεγάλες ποσότητες από ελιές Καλαμών να έχουν μείνει αδιάθετες και οι ελαιοπαραγωγοί να είναι σε δεινή κατάσταση. Προαναγγείλατε μια οικονομική ενίσχυση 70 ευρώ το στρέμμα. Θα έλεγα ότι αποτελεί μία μικρή, αλλά σημαντική βοήθεια για αυτούς τους παραγωγούς τόσο για την επαγγελματική όσο και για την προσωπική τους επιβίωση. Ωστόσο, σήμερα επικρατεί μία σύγχυση ως προς το ποιοι θα πάρουν αυτήν την ενίσχυση. Οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας κινδυνεύουν να μείνουν εκτός νυμφώνος ενίσχυσης".

  Μ. Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ