Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Νοε-2020 12:41

  Βορίδης για εκτροφή μινκ: Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας

  Βορίδης για εκτροφή μινκ: Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την διαβεβαίωση ότι οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες λαμβάνουν όλα τα μέτρα "και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στις συγκεκριμένες φάρμες" εκτροφής γουνοφόρων ζώων , προκειμένου να προστατεύσουμε πρωτίστως και κυρίως τη δημόσια υγεία" έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. Παράλληλα ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για το αν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε απαγόρευση της εν λόγω δραστηριότητας δίνοντας την ενίσχυση των 3 εκ ευρώ σε ένα σχέδιο  μετάβασης, έκλεισε το θέμα λέγοντας "η απάντηση είναι αρνητική. Δεν αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση".

  Ειδικότερα για τα εκτροφεία στις περιοχές της Καστοριάς και Κοζάνης ο υπουργός ανέφερε ότι "δεν υπάρχει η παραμικρή ολιγωρία. Αμέσως μόλις ήρθε σε γνώση μας περιστατικό, ότι υπάρχει ζήτημα είτε θανάτου είτε υπόπτου κρούσματος για τη νόσο, αμέσως κινήθηκε η διαδικασία. Εντός εικοσιτετραώρου. Αρκεί να μας έχει έρθει μια καταγγελία, να ξέρουμε ότι υπάρχει ένα τέτοιο ζήτημα. Άμα δεν το ξέρουμε, πράγματι δεν μπορούμε να ενεργήσουμε.

  Γίνεται, λοιπόν, καταγραφή ανά κατηγορία του αριθμού όλων των κατοικιδίων, των θηλαστικών που έχουν νοσήσει, πεθάνει ή ενδέχεται να έχουν μολυνθεί. Αμέσως ενημερώνονται οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και το Υπουργείο κεντρικά. Εν συνεχεία, αρχίζει και ελέγχεται κάθε επίσκεψη στην εκτροφή. Γίνεται η χρησιμοποίηση κατάλληλων μέσων απολύμανσης σε είσοδο και έξοδο της εκμετάλλευσης. Κάθε άτομο που εισέρχεται και εξέρχεται από την εκμετάλλευση πρέπει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα.

  Υπάρχει τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και χρήση ατομικών μέσων προστασίας από τα άτομα που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση και γίνεται διαχείριση των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης με υγειονομική ταφή, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι κανονισμοί. Γίνεται διεξαγωγή επιζωοτιολογικής διερεύνησης και απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από και προς την εκμετάλλευση ζώντων ζώων, η έξοδος από την εκμετάλλευση νεκρών ζώων, ζωοτροφών, εργαλείων, υλικών, απορριμμάτων, περιττωμάτων, γουνοδερμάτων και λοιπών αντικειμένων, απαγόρευση μετακίνησης ατόμων, κατοικίδιων, θηλαστικών, οχημάτων, εξοπλισμού από και προς την εκμετάλλευση χωρίς την άδεια της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας.

  Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αντί να δοθούν αποζημιώσεις στους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, να δοθούν τα χρήματα για ενίσχυση της μετάβασης σε άλλες δραστηριότητες, ο κ. Βορίδης έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι  με τα 3 εκατομμύρια, τα οποία θα δοθούν άπαξ  προφανώς δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί κανενός είδους μετάβαση. Οποιαδήποτε μετάβαση είναι κάτι πολύ πιο απαιτητικό και δαπανηρό. Δεν ξέρω αν το κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο. Υποθέτω ότι το κλείσαμε. Είναι σαφής η απάντησή μου".  

  Ο κ. Αρσένης υποστήριξε ότι "έχουμε αυτόν τον ανεξήγητο αριθμό κρουσμάτων στη Δυτική Μακεδονία και όπως ξέρετε, η Καστοριά και από το πρώτο κύμα κορονοϊού είχε τεράστια προβλήματα, όπως και η Κοζάνη. Έχω διαβάσει το πρωτόκολλό σας για τη διαχείριση των μονάδων. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι οι καταγγελίες τουλάχιστον είναι ότι δεν κάνατε έλεγχο σε αυτή την μονάδα ακόμη και όταν υπήρχαν νεκρά ζώα. Θα ήθελα να μας επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε αυτή την καταγγελία. Ισχύει ότι υπήρχαν  νεκρά ζώα και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν έκαναν έλεγχο; Ισχύει ότι αργήσατε να κάνετε τα τεστ σε αυτές τις μονάδες; Θέλω να σας μεταφέρω την έγγραφη καταγγελία που έλαβα από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, ότι δεν είστε διατεθειμένος να τους ακούσετε. Κινδυνεύουμε και με πρόστιμο πανευρωπαϊκά, όπως σας διάβασα από την ανάλυση της Οδηγίας και τι προβλέπει, ενώ οι περισσότερες χώρες κλείνοντας αυτή τη στιγμή τα ζωοτροφεία.

  Στην Ελλάδα ο τζίρος πέφτει διαρκώς. Εσείς προκειμένου να δείξετε ότι στηρίζετε αυτές τις οικογένειες και αυτούς τους εργαζόμενους και πιθανώς τους επιχειρηματίες, συνεχίζετε να στηρίζετε αυτές τις επιχειρήσεις που θα τις αφήσετε να κλείσουν με βάση τον νόμο της αγοράς, όταν μπορούμε σήμερα με υγιείς όρους να βοηθήσουμε τη βιώσιμη μετάβαση σε μια δραστηριότητα η οποία σέβεται την ευζωΐα των ζώων, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες και οι εθνικοί νόμοι;".

  Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας, τόνισε ότι "αν κάποιος κλείνει, γιατί δεν είναι βιώσιμος, θα κλείσει, γιατί δεν είναι βιώσιμος. Δεν έχουμε πολλά να κάνουμε εμείς για αυτό. Εάν, από την άλλη μεριά, τον κλείσουμε κανονιστικά, αυτό είναι διαφορετικό. Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε μια διαφορά προσέγγισης και φιλοσοφίας.

  Η μόνη ενίσχυση η οποία γίνεται τώρα,  είναι γιατί έχει υπάρξει κάμψη του Ευρωπαϊκού Κανονισμού η οποία επιτρέπεται ακριβώς επειδή έχουμε πάρει μέτρα που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα. Μου λέτε ότι δεν θα είναι βιώσιμες αυτές οι μονάδες. Άμα δεν είναι βιώσιμες, δεν θα είναι βιώσιμες. Θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Θα κλείσουν, θα πτωχεύσουν, θα εξυγιανθούν, δεν θα εξυγιανθούν, θα κάνουν αυτά που προβλέπουν οι μηχανισμοί οι οποίοι βρίσκονται μέσα στην αγορά. Εμείς δίνουμε μια στήριξη, γιατί ακριβώς υπάρχει ένα διεθνές ζήτημα με τα γουνοφόρα, το οποίο αφορά τη συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα".

  Ενώ σε ότι αφορά τις καταγγελίες για την συγκεκριμένη φιλοζωική εταιρία ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι "δεν υπάρχει φιλοζωική που δεν έχω δει. Είμαι σε επαφή με όλες τις φιλοζωικές. Με εμένα ή με τους συνεργάτες μου ή με τους Υφυπουργούς όποιος θέλει να μιλήσει μιλάει. Για το συγκεκριμένο ζήτημα μας έχει ενοχλήσει και θέλει να επικοινωνήσει με το Υπουργείο μια συγκεκριμένη φιλοζωική. Της έχουμε πει πέντε φορές να έρθει στο Υπουργείο να συζητήσουμε και μένει να προσδιοριστεί ένα ραντεβού, μια συνάντηση με την κ. Αραμπατζή. Άρα, λοιπόν, αυτό δεν ισχύει. Τους έχουμε δει όλους και μιλάμε με όλους".

  Μ. Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ