Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Νοε-2020 14:56

  Οικονόμου για κρούσματα σε φυλακές: Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα

  Οικονόμου για κρούσματα σε φυλακές: Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την διαβεβαίωση ότι έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια στην υγειονομική προστασία όσων βρίσκονται στις φυλακές έδωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καμίνη, βουλευτή ΚΙΝΑΛ στη Βουλή. "Τα όποια προβλήματα ανακύπτουν, επιλύονται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και επιμονή" τόνισε. "Δεν εφησυχάζουμε ούτε, όμως, διατηρούμε αυταπάτες έναντι ενός ιού που δεν κάνει διακρίσεις, αγγίζοντας οριζόντια το σύνολο της κοινωνίας".

  Ο υπουργός είπε ότι στην σύσκεψη που έγινε για το θέμα αυτό στις 11 Νοεμβρίου, με τον υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη,  την Γενική Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, τον Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου και τον Διοικητή της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστου Ροϊλού αποφασίστηκε μεταξύ άλλων α) να γίνεται εβδομαδιαίος έλεγχος όλων των εργαζομένων των καταστημάτων κράτησης της χώρας, β) δειγματοληπτικά τεστ σε κρατούμενους με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα και με απόλυτη προτεραιότητα στα καταστήματα και στις περιοχές που εμφανίζουν υψηλό ιικό φορτίο,  γ) δημιουργία ειδικών μονάδων με κλίνες σε δύο νοσοκομεία της Αττικής, όπου θα νοσηλεύονται κρατούμενοι εφόσον απαιτείται και τέλος παραχώρηση από τις υγειονομικές περιφέρειες σε όλη τη χώρα του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα κατά τόπους καταστήματα κράτησης.

  "Διαβεβαιώνω τόσο προς τους κρατούμενους, όσο και προς τους συγγενείς τους, οι οποίοι ευλόγως μοιράζονται τις αγωνίες τους καθώς αγαπημένα τους πρόσωπα εκτίουν ποινές, ότι είναι καθημερινή η μέριμνά μας για να διασφαλίσουμε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας έναντι της πανδημίας" τόνισε ο κ. Οικονόμου. "Δεν εφησυχάζουμε ούτε, όμως, διατηρούμε αυταπάτες έναντι ενός ιού που δεν κάνει διακρίσεις, αγγίζοντας οριζόντια το σύνολο της κοινωνίας".

  Ο κ. Καμίνης έθεσε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές άλλα και της ενημέρωσης από την πολιτεία ως προς το τι συμβαίνει σε αυτές. "Μαθαίνουμε από τις εφημερίδες ότι προ ημερών πέθανε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη ένας κρατούμενος, ότι εκ των υστέρων έγιναν τεστ σε λιγότερο από τον μισό πληθυσμό στα Διαβατά και βρέθηκαν εξήντα επτά κρατούμενοι με κορωνοϊό και έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Οι διαρροές στον Τύπο αφήνουν να διαφανεί ότι υπάρχει μια καθυστέρηση του Υπουργείου Υγείας, ειδικά του ΕΟΔΥ, στο θέμα του κορωνοϊού στις φυλακές. Αντί να μας πληροφορείτε πόσα μαχαίρια και πιρούνια βρίσκετε στις φυλακές, ενώ εσείς πρέπει να αποτρέπετε την είσοδό τους σε αυτές, καλύτερα να μας λέτε τι συμβαίνει με τον κορωνοϊό, πόσα είναι τα κρούσματα, γιατί μόνο μέσα από πληροφόρηση και διαφάνεια θα αποφύγετε φαινόμενα τα οποία εσείς οι ίδιοι επικαλείστε και φοβάστε, όπως εξέγερση μέσα στις φυλακές" είπε ο κ. Καμίνης.

  Η κατάσταση στα φυλακές

  Εν τω μεταξύ αναφορά για τον κορονοϊό κατέθεσε η Γενική Γραμματεία Αντεγκλητικής Πολιτικής ( 12/11/2020) σύμφωνα με την οποία δίνονται στοιχεία για την κατάσταση στις φυλακές ολόκληρης της χώρας.

  Στην αναφορά αυτή, σημειώνεται ότι "τα περιστατικά αυτά δεν  παρουσιάζουν ανησυχητικά συμπτώματα. Οι κρατούμενοι βρίσκονται σε καραντίνα στα καταστήματα κράτησης εκτός δύο της Θεσσαλονίκης που νοσηλεύονται χωρίς σοβαρά συμπτώματα. Πρωινές ώρες της 12/11/2020 κρατούμενος που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου (Πνευμονολογική) με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα θετικός στον κορωνοϊό, απεβίωσε".

  Αναλυτικά:
  -Τρίκαλα: υπήρξαν 2 βεβαιωμένα κρούσματα (εξωτερικοί φρουροί) ,  2 ύποπτα κρούσματα,  σε έναν σωφρονιστικό υπάλληλο και σε ένα εξωτερικό φρουρό,  που έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον  περιορισμό καθώς και 11 ύποπτα κρούσματα σε κρατουμένους.

  -Λάρισα: 34 ύποπτα κρούσματα σε κρατουμένους.

  -Βόλος: 10 ύποπτα κρούσματα σε κρατουμένους.

  -Άμφισσα:  2 βεβαιωμένα κρούσματα (σωφρονιστικοί υπάλληλοι) σε κατ’ οίκον περιορισμό και 4 κρατούμενοι  ως ύποπτα κρούσματα. 

  -Κορυδαλλός:  3 βεβαιωμένα κρούσματα  (σωφρονιστικοί) σε κατ’ οίκον περιορισμό.

  -Κέρκυρα: 1 ύποπτο κρούσμα (σωφρονιστικός υπάλληλος) σε κατ’ οίκον περιορισμό.

  -Θεσσαλονίκη: 8 βεβαιωμένα κρούσματα (σωφρονιστικοί υπάλληλοι) σε κατ’ οίκον περιορισμό και 100 βεβαιωμένα κρούσματα σε κρατουμένους.

  -Νιγρίτα: 3 βεβαιωμένα κρούσματα και 1 ύποπτο  σωφρονιστικού  υπαλλήλου που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και 1 βεβαιωμένο κρούσμα  και 5  ύποπτα κρούσματα σε κρατούμενους.

  -Δομοκός: 5 ύποπτα κρούσματα σε κρατούμενους .

  -Μαλανδρίνο: 2 βεβαιωμένα κρούσματα και 4 ύποπτα σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

  - Κομοτηνή: 1 βεβαιωμένο κρούσμα,  σωφρονιστικός υπάλληλος,  σε κατ’ οίκον περιορισμό

  - Πάτρα:  6 ύποπτα κρούσματα σε εξωτερικούς φρουρούς που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

  -Κασσαβέτεια:  1 βεβαιωμένο κρούσμα και 1 ύποπτο σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

  -Χανιά: 1 βεβαιωμένο κρούσμα σε σωφρονιστικό υπάλληλο που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

  Μ. Νταλιάνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ