Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Νοε-2020 17:45

  Παναγιωτόπουλος: Καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας - Κύπρου

  Παναγιωτοπουλος Κυπρος 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:04

  "Καταδικάζουμε τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

  Στις δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι τρεις υπουργοί μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης Κύπρου - Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (12/11) στη Λευκωσία, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην συνάντηση με τους ομολόγους του Κύπρου κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και του Ισραήλ κ. Μπένι Γκαντς ως ακολούθως:

  "Κύριοι υπουργοί,

  Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά να ευρίσκομαι σήμερα στη Λευκωσία, μαζί με τους εκλεκτούς, φίλους και συναδέλφους μου, υπουργούς 'Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και του Ισραήλ, κ. Μπένι Γκαντς, για την Τριμερή μας Συνάντηση.

  Οι ισχυροί δεσμοί των τριών χωρών μας εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες, αποτελεί δε, κοινό μας όραμα και επιδίωξη η δημιουργία περιβάλλοντος και συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

  Είναι κοινός μας στόχος η υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης, συνεκτικής και ουσιαστικής στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής.

  Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και την πρόοδο της συνεργασίας μας στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα.

  Επιδιώκουμε συστηματικά την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων των χωρών μας, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως κοινά προγράμματα εκπαίδευσης, διακλαδικών ασκήσεων, ανταλλαγής στρατιωτικών πληροφοριών, ναυτικής ασφάλειας και κυβερνοασφάλειας.

  Με τους εκλεκτούς συναδέλφους Υπουργούς, συζητήσαμε για τις σοβαρές απειλές και προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και υπογραμμίσαμε την κοινή μας δέσμευση και αποφασιστικότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

  Υπογράμμισα ότι καταδικάζουμε τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Συμφωνήσαμε, επίσης, να αναπτύξουμε περαιτέρω την, θεσμοποιημένη, πλέον, Τριμερή συνεργασία μας, αποστέλλοντας έτσι, ισχυρά και σαφή μηνύματα, καθώς επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα διεύρυνσής της σε ένα πλαίσιο "3+1" με άλλες χώρες, με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και επιδιώξεις για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής μας.

  Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται ασφαλώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η παρουσία των οποίων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό 'Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αγαπητό φίλο κ. Χαράλαμπο Πετρίδη για τη θερμή υποδοχή και την εγκάρδια φιλοξενία και να τονίσω ότι προσβλέπουμε στην επόμενη Τριμερή μας Συνάντηση το 2021, στο Ισραήλ, η οποία θα αποτελέσει ένα νέο ορόσημο στη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος, της Κύπρου και του Ισραήλ. Σας ευχαριστώ".

  Πετρίδης: Eκφράζω την ευγνωμοσύνη προς τις κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ

  "Eκφράζω την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τις κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ για τη διαχρονική τους στήριξη στις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης.

  Μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ, ο κ. Πετρίδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Έλληνα και τον Ισραηλινό ομόλογό του, τους κκ Παναγιωτόπουλο και Γκαντζ, αντίστοιχα, στην οποία δήλωσε χαρακτηριστικά:

  "Με μεγάλη μας χαρά φιλοξενούμε σήμερα στη Λευκωσία την 3η συνάντηση υπουργών 'Αμυνας, Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

  Η συνάντησή μας λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, κτίζοντας γέφυρες εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών μας.

  Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας της Ελλάδας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, όπως επίσης και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό 'Αμυνας του κράτους του Ισραήλ, κ. Benjamin Gantz, για την παρουσία τους εδώ.

  Η σημερινή συνάντηση των τριών χωρών αποτελεί έκφραση της κοινής μας βούλησης να συνεχίσουμε τις δράσεις στον τομέα της 'Αμυνας και Ασφάλειας, με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Να προβάλουμε το αμοιβαίο όφελος που απορρέει από τις σχέσεις καλής γειτονίας, όταν αυτή στηρίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και να διασφαλίσουμε συνθήκες ασφαλείας για τις συνέργειες που προκύπτουν από τις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου.

  Σήμερα αποφασίσαμε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας, όπως η υλοποίηση κοινών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Τριμερούς Συνεργασίας 2021 και η θεσμοθέτηση επιτροπών σε επίπεδο υπουργείων 'Αμυνας για αξιολόγηση και επιλογή νέων τομέων συνεργασίας.

  Παράλληλα, συζητήσαμε τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Τόσο εγώ όσο και ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημερώσαμε τον ομόλογό μας για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, στις θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου και του Αιγαίου, όπου η 'Αγκυρα συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες.

  Από την πλευρά μου, ενημέρωσα για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

  Ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επανένωση της Κύπρου με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.

  Ο κ. Gantz μας ενημέρωσε για την κατάσταση ασφαλείας στο Ισραήλ, όπως επίσης στη σημασία που δίνει η χώρα στις συνεργασίες με γείτονες χώρες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

  Συζητήσαμε επίσης, θέματα σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, όπως το έργο για τον αγωγό East Med, το οποίο είναι ακόμα ένα σημαντικό πρόγραμμα για την Κύπρο και υποστηρίζεται από την ΕΕ. Όπως γνωρίζετε, τα υπουργεία 'Αμυνας των τριών χωρών έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια του έργου.

  Η πρόσφατη υπογραφή του καταστατικού για το φόρουμ για το φυσικό αέριο EastMed, ήταν ακόμα ένα θέμα συζήτησης. Δημιουργείται μια σύγχρονη, ανοικτή πλατφόρμα περιφερειακής συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς. Καλωσορίζουμε την ένταξη στο φόρουμ κάθε χώρας της περιοχής που σέβεται το διεθνές δίκαιο.

  Κλείνοντας, εκφράζω την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τις κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ για τη διαχρονική τους στήριξη στις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

  Η Τριμερής Συνεργασία θα προχωρήσει και θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο γιατί στηρίζεται σε γερά θεμέλια: την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη, την κοινή θεώρηση για το παρόν και την κοινή προοπτική για το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξετάσουμε πιθανή συνεργασία σε σχήμα 3+1 με φίλιες χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ