Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Νοε-2020 13:11

  Γεννηματά: Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να στηριχτούν τα μέτρα της πανδημίας (upd)

  Γεννηματά: Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να στηριχτούν τα μέτρα της πανδημίας (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:16

  Στήριξη των μέτρων της πανδημίας ζήτησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε ότι αυτές τις δύσκολες ώρες πού συμπολίτες μας δίνουν μάχες ζωής στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πού αγωνίζεται, "πρέπει να στηριχτούν τα μέτρα της πολιτείας για να αντιμετωπίσουμε όσο μπορούμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας".

  Η κυρία Γεννηματά μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής υπογράμμισε ότι "στηρίζουμε τις επιλογές της επιστημονικής ηγεσίας της χώρας. Αρνούμαστε τους αρνητές του ιού και της μάσκας. Θεωρούμε πως αυτή την δύσκολη περίοδο, παρά τις όποιες διαφωνίες, τις ενστάσεις ,την κόπωση και την καχυποψία- πρέπει να στηριχτούν τα μέτρα της πολιτείας για να αντιμετωπίσουμε όσο μπορούμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

  Δεν συμμεριζόμαστε τον πολεμικό λόγο στην πολιτική αντιπαράθεση πάνω από αρρώστους και ανθρώπινες ζωές. Είναι άλλο πράγμα η κριτική στα λάθη και στις παραλείψεις της κυβέρνησης και άλλο πράγμα ο διχασμός του πληθυσμού σε ώρα μάχης. Στο πρώτο, θα συνεχίσουμε να λέμε με θάρρος την γνώμη και τις διαφωνίες μας. Στο δεύτερο, δεν θα υποκύψουμε. Δεν θα καλλιεργήσουμε πανικό στον κόσμο. Δεν θα συμμετέχουμε στην πόλωση. Είμαστε εδώ με θέσεις, προτάσεις και στάση ευθύνης".

  Τόνισε ότι η δεύτερη καραντίνα ήταν αναπόφευκτη, όμως απευθυνόμενη στην κυβέρνηση αναρωτήθηκε: "ήταν όμως αναπόφευκτη;". Ενώ έκανε σειρά προτάσεων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. "Ο καθένας θα κριθεί στην μάχη ανάλογα με την ευθύνη που του αναλογεί", ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

  Τόνισε ότι η δεύτερη καραντίνα ήταν αναπόφευκτη, όμως απευθυνόμενη στην κυβέρνηση αναρωτήθηκε: "ήταν όμως αναπόφευκτη".

  "Eίχατε και τις προτάσεις, τον χρόνο, την κοινωνική στήριξη και τα χρήματα για να μην οδηγηθούμε στη νέα αυτή περιπέτεια" είπε. "Το ερώτημα δεν είναι αν ήταν αναγκαίο τώρα το νέο lock down, αφού είναι φανερό ότι η κατάσταση σας έχει ξεφύγει και είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένο. Αλλά γιατί φτάσαμε κ. Μητσοτάκη στο σημείο να είναι αναγκαίο.  Επιβεβλημένο είναι , αναπόφευκτο ήταν; Και μη μας ρωτάτε εμάς αν έπρεπε κάποια πράγματα να τα έχετε αποφασίσει νωρίτερα και να τα έχετε επιβάλει. Εάν κ. Μητσοτάκη οι επιστήμονες σας έλεγαν ότι έπρεπε να τα έχετε επιβάλει νωρίτερα, κακώς δεν τους ακούσατε και καθυστερήσατε. Αν δεν σας το είπαν, δεν ξέρω το θίγετε".

   Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε σειρά προτάσεων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. "Ο καθένας θα κριθεί στην μάχη ανάλογα με την ευθύνη που του αναλογεί", ανέφερε. Κλείνοντας, ζήτησε  να ενταχθεί όλο το προσωπικό του ΕΣΥ και των Κέντρων Κοινωνικής Φροντίδας στα βαρέα-ανθυγιεινά. "Αρκετά πια με τα λόγια. Είναι ώρα για πράξεις. Έχετε διαθέσιμους πόρους, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο πρόσφατο διάγγελμά του, μίλησε για 37 δισ., από την υπερφορολόγηση και τον υπερδανεισμό" είπε.

  Προτάσεις για ΕΣΥ, συνωστισμό, οικονομία

  Για την ενίσχυση του ΕΣΥ η κ. Γεννηματά πρότεινε:

  - Ενιαίος συντονισμός, και ηλεκτρονική παρακολούθηση για όλα τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ-ΜΑΦ στα Δημόσια Νοσοκομεία, στο Στρατό, στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας.

  - Ηλεκτρονική αναγγελία διαθεσιμότητας τους σε πραγματικό χρόνο και σύνδεση με το ΕΚΑΒ.

  - Ένταξη όλου του ιατρικού εξοπλισμού  που έχει "δωρηθεί" στις μονάδες που μπορούν να τον αξιοποιήσουν. "Είναι αδιανόητο στη Θεσσαλονίκη που είναι στο "κόκκινο" να υπάρχουν ακόμη αναπνευστήρες από δωρεές σε κούτες".

  - Fast track  πρόσληψη 300 ιατρών

  -  Αξιοποίηση των εργαστηρίων των Πανεπιστημίων

  - Εβδομαδιαία τεστ σε υγειονομικούς, γηροκομεία,  κέντρα φιλοξενίας προσφύγων,

  - Τεστ σε όλους τους μαθητές/εκπαιδευτικούς σε μια τάξη που παρουσιάζεται κρούσμα.

  - Διατίμηση των τεστ και κάλυψη του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ.

  Προτάσεις για συνωστισμό:

  - Κατανομή των μαθητών των Δημοτικών (που λειτουργούν) στις κενές αίθουσες των Γυμνασίων/Λυκείων. Εφαρμογή της εκ περιτροπής διδασκαλίας με μείωση της ύλης (μισές μέρες τον μήνα) ώστε να επαρκέσουν οι εκπαιδευτικοί.

  - Προετοιμασία για το άνοιγμα και των Γυμνασίων /Λυκείων. Αναζήτηση συμπληρωματικών αιθουσών για να αποτραπεί ο συνωστισμός και άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών.  

  - Επιτάχυνση των προσλήψεων των οδηγών και τεχνικών στα μέσα μαζικής μεταφοράς

  -  Συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, για ενιαίο σχεδιασμό και αξιοποίηση των δημοτικών συγκοινωνιών. "Τα λεωφορεία που φέρατε από τα ΚΤΕΛ, αν είναι δυνατόν,  δεν έχουν παράθυρα".

  - Άμεση προμήθεια ανταλλακτικών για να λειτουργήσουν τα 270 σήμερα ακινητοποιημένα λεωφορεία-τρόλεϊ.

  - Προσοχή στη μετακίνηση των νεοσύλλεκτων στις ΕΣΣΟ Νοεμβρίου άνθρωπο και τις ανάγκες του και κυρίως στο πλάι των οικονομικά ασθενέστερων.

  Δέκα προτάσεις για Οικονομία

  1) Αύξηση του πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής στο ύψος των 4 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθεί ως το τέλος του 2020, με κριτήριο την μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Μείωση στο 50% του ποσού που θα επιστραφεί από τις επιχειρήσεις σε όλες τις φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής (και στις προηγούμενες).

  2) Στις επιχειρήσεις που πλήττονται επιδότηση εργασίας από το κράτος με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών.

  3) Αναστολή για έξι μήνες των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται προς Εφορίες, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες. Επιδότηση του 40% των ενοικίων για επαγγελματική στέγη από το κράτος για 6 μήνες.

  4) Αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου και των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας.       

  5) Καταβολή στους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή εργασίας του 100% του μισθού τους, με όριο τα 1.000 ευρώ. Διασφάλιση καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων σε όλους-με επιδότηση από το κράτος- με βάση τον πραγματικό μισθό.

  6) Ενίσχυση όλων των ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ, με επίδομα ανεργίας ως τουλάχιστον τις 30/04/2021.

  7) Αναστολή κατάθεσης του Νόμου για το ωράριο και τις απλήρωτες υπερωρίες.

  Άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία των εργαζόμενων με τηλεργασία.

  8) Ένταξη των αγροτών-κτηνοτρόφων-αλιέων που πλήττονται στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και αναστολή των υποχρεώσεών τους για όσο διαρκεί η πανδημία. Ενίσχυση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών τον χειμώνα.

  · Άμεση αποπληρωμή των οφειλόμενων ενισχύσεων και αποζημιώσεων στον αγροτικό κόσμο.

  9) Αγορά από το κράτος και δωρεάν διάθεση σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ποσοτήτων των φρούτων και των λαχανικών, που δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά.

  10) Δημιουργία ειδικού Ταμείου Αρωγής για τους ανθρώπους του Πολιτισμού που μπορεί να χρηματοδοτηθεί κατ’ αρχήν από τα αδιάθετα των πόρων που έχουν ήδη δοθεί στην Αυτοδιοίκηση για πολιτιστικές δράσεις (87 εκατ. ευρώ).

  Μ. Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ