Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Νοε-2020 14:50

  Γιατί επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για την έκθεση του State Department για τις τουρκικές παραβιάσεις

  Γιατί επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για την έκθεση του State Department για τις τουρκικές παραβιάσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Αυξημένη είναι η ανησυχία ( και η πίεση στην Κυβέρνηση) στον ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο της έκθεσης του State Department για τουρκικές παραβιάσεις στο Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας, που προσκομίστηκε στις  επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ, βάσει των προβλέψεων του Νόμου για την Ανατολική Μεσόγειο (East Med Act).

  Σε σχετική ανακοίνωσή του το κόμμα, ζητεί ενημέρωση και επισημαίνει πως εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το State Department δηλώνει αδυναμία να προσκομίσει σχετικό κατάλογο, υιοθετώντας τουρκικές θέσεις για την κυριαρχία ελληνικών νησιών, η έκθεση συνιστά "παταγώδη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και σοβαρότατο πλήγμα για τη χώρα, τα εθνικά συμφέροντα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις".

  Τονίζουν δε, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου πως έστω και την τελευταία στιγμή, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να εκφρασθούν και να καταγραφούν οι ελληνικές θέσεις στις αρμόδιες Επιτροπές και να ανατραπεί η ιδιαίτερα δυσμενής αυτή εξέλιξη.

  Η έκθεση του State Department

  Τα παραπάνω, βασίζονται σε πληροφορίες που επικαλούνται αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, επί του περιεχομένου της έκθεσης, η οποία βάσει της ίδια πηγής: 

  1. Δηλώνει σαφώς ότι η διαφορά χωρικών υδάτων (6 νμ) με ενάεριο χώρο (10 νμ) δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο άρα δεν καταγράφει τις παραβιάσεις μεταξύ 6-10 νμ. ("Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο εναέριος χώρος μιας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν έως και 6 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας, σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.")

  2. Δεν καταγράφει όμως ούτε καν υπερπτήσεις νησιών και παραβιάσεις κάτω από 6 νμ διότι "η Ελλάδα και οι γείτονές της δεν συμφώνησαν για οριοθέτηση συνόρων στις περιοχές όπου επικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους." Συσκοτίζει με αυτόν τον τρόπο το γεγονός ότι η Τουρκία δεν πραγματοποιεί παραβιάσεις επειδή η Ελλάδα διεκδικεί χωρικά ύδατα πέραν της μέσης γραμμής όπου υπάρχουν αντικείμενες ακτές σε απόσταση κάτω των 24 νμ ή 12 νμ. Η Τουρκία πραγματοποιεί παραβιάσεις κάτω των 6 νμ είτε σε κάποια νησιά που δεν αναγνωρίζει ως ελληνικά ("θεωρία γκρίζων ζωνών" πχ Αγαθονήσι) είτε σε κάποια νησιά που αναγνωρίζει ως ελληνικά αλλά θεωρεί ότι θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα (πχ Ρόδος).

  "Στο πλαίσιο αυτό για πρώτη φορά οι ΗΠΑ τάσσονται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο υπέρ των τουρκικών θέσεων", επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ