Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Νοε-2020 09:11

  Οι λόγοι που οδήγησαν στο lockdown - Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων - Πίεση στο σύστημα υγείας

  Οι λόγοι που οδήγησαν στο lockdown - Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων - Πίεση στο σύστημα υγείας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Από τις έξι αύριο το πρωί και για χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων, η χώρα εισέρχεται σε σκηνικό δεύτερου καθολικού lockdown. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους και στους νοσηλευόμενους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οδήγησε τον πρωθυπουργό να κάνει δεκτή την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με στόχο διπλό.

  Την προστασία της δημόσιας υγείας και τη θωράκιση των νοσοκομείων, από τη στιγμή, μάλιστα, που η αναλογία ανάμεσα στις εισαγωγές και στα εξιτήρια επιδεινώθηκε απότομα.

  "Επιλέγω, για μία ακόμη φορά, να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αναγκαστεί να πάρουν τέτοια μέτρα, τα πήραν όμως όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δε μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών μας. Αυτή είναι η πρώτη ευθύνη την οποία έχω αναλάβει. Και για αυτό και, ακολουθώντας τις συστάσεις της Επιτροπής, κρίνω ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να παρθούν τώρα. Και είμαι σίγουρος ότι εφόσον εφαρμοστούν θα μπορέσουμε να πνίξουμε και αυτό το δεύτερο κύμα", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε, έχοντας πλάι του τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα.

  Γιατί τώρα

  Η εφαρμογή του… ολικού απαγορευτικού, με παρεμβάσεις που έχουν…ισχυρό άρωμα Μαρτίου, έρχεται σε ένα χρονικό σημείο ιδιαίτερα κρίσιμο. Και αυτό, γιατί η επιδημική καμπύλη που αφορά στο σύνολο των κρουσμάτων στην επικράτεια δείχνει ότι ο  μέσος όρος επτά ημερών έχει ξεπεράσει τα 1.600 κρούσματα ανά ημέρα. Από εκεί και πέρα:

  - Από τις 10 Σεπτεμβρίου έχουν περίπου 20πλασιάσει τα διαγνωστικά τεστ, με συνέπεια να διενεργούνται περισσότερα από 20.000 σε ημερήσια βάση (περιλαμβανομένων των rapid tests). Ταυτόχρονα όμως έχει αυξηθεί η θετικότητα η οποία ξεπερνά πλέον το 9%.

  - Η καμπύλη των νοσηλευομένων καταδεικνύει ότι θα το Σύστημα Υγείας θα δεχτεί πολύ μεγάλη πίεση. Οι νέες εισαγωγές τις τελευταίες επτά ημέρες ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 170 ανά ημέρα.

  - Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ανήλθαν σε 213 το βράδυ της Τετάρτης και σε 187 την Πέμπτη.

  - Παρατηρείται σταδιακά αύξηση και των θανάτων τις τελευταίες μέρες. Τα περισσότερα θύματα είχαν ηλικία άνω των 75 ετών, αλλά υπάρχουν περιστατικά και σε νεότερες ηλικίες.

  "Εάν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα τώρα, εάν υπήρχε χαλαρότητα, σε βάθος μίας ή δύο εβδομάδων το σύστημα υγείας δε θα μπορούσε να διαχειριστεί τις πιέσεις που θα δεχόταν. Θα ακολουθήσουν δέκα δύσκολες ημέρες, όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει σημαντικές δυνατότητες. Δεν έχει φτάσει στο όριό του. Αυτό το οποίο συνέβη στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες, όπου τα νοσοκομεία δε μπορούσαν να περιθάλψουν όπως έπρεπε όλους τους ασθενείς δε θα γίνει στην Ελλάδα", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

  Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση ευελπιστούν ότι το Δεκέμβριο η… ταχύτητα θα έχει αλλάξει, δείχνοντας σημάδια κανονικότητας. Μία κανονικότητα, βέβαια, με αυξημένους περιορισμούς, αλλά με την κοινωνική και οικονομική ζωή ενεργή, καθώς ένα ακόμα στοίχημα είναι η συνεχής ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων και η λειτουργία της αγοράς σε χρονικό ορόσημο σημαντικό, για να πάρει…ανάσες. Το ορόσημο των εορτών των Χριστουγέννων. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ