Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Νοε-2020 09:21

  Το "μοντέλο Θεσσαλονίκης" δείχνει τον δρόμο, εφόσον δεν αποδώσουν τα μέτρα για την πανδημία

  Το "μοντέλο Θεσσαλονίκης" δείχνει τον δρόμο, εφόσον δεν αποδώσουν τα μέτρα για την πανδημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Μοντέλο Θεσσαλονίκης". Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, στην περίπτωση κατά την οποία δεν αποδώσουν τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.

  Με τον προβληματισμό στην κυβέρνηση όσον αφορά στην εικόνα της πανδημίας να είναι διάχυτος, κόκκινη γραμμή παραμένει μία. Και αυτή δεν είναι άλλη από την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως έσπευσε να επισημάνει σε όλους τους τόνους ο κ. Πέτσας.

  Οι έννοιες της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, απέναντι σε έναν ιό που θρέφεται και διογκώνεται από το συγχρωτισμό και τη χαλάρωση, παραμένουν κομβικές, τη στιγμή κατά την οποία η προσοχή εστιάζει στην Αττική και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα ανά την επικράτεια.

  "Η Αττική εμφανίζει -και αυτή- μια σταδιακή αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, όχι όμως επιθετική, όπως αυτή που εμφανίστηκε στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες ή όπως στην Κοζάνη ή στην Καστοριά που είχαν μπει σε αυξημένη επιτήρηση το προηγούμενο διάστημα.

  Παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις κι αν δούμε ότι πάει να δημιουργηθεί μια περαιτέρω πίεση -ιδίως σε μητροπολιτικές περιοχές, όπως η Αττική, που καταλαβαίνουμε όλοι τη σημασία και για τη δημόσια υγεία, αλλά και για την οικονομία της χώρας- θα προχωρήσουμε πάλι γρήγορα, προληπτικά και πριν φτάσει το Σύστημα Υγείας να δοκιμαστεί, παρά το γεγονός πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το ενισχύσουμε", τόνισε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Τι σημαίνει αυτό; Ότι, εφόσον τις επόμενες ημέρες διαπιστωθεί μία επιθετική αύξηση των κρουσμάτων και το σύστημα υγείας δεχθεί περαιτέρω πίεση, τότε η επιλογή δε θα μπορεί να είναι άλλη από αυτή που έχει ήδη χαραχθεί για τη Θεσσαλονίκη.

  Η χώρα πλέον… περπατά τα πρώτα μέτρα της νέας πραγματικότητας του Νοεμβρίου, όπως αυτή καθορίζεται από την επιθετικότητα του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Η επικράτεια χωρίζεται σε τρεις ζώνες:

  - Τη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι χθες ήταν στο "πράσινο" και το "κίτρινο".

  - Τη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονταν στο "κόκκινο" και το "πορτοκαλί". Δηλαδή, ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική.

  - Τη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο "γκρι". Δηλαδή, οι περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Σε αυτές τις περιοχές:

  - Ανοιχτά παραμένουν χονδρεμπόριο, βιομηχανία, ξενοδοχεία. Στην εκπαίδευση, τα μαθήματα θα γίνονται υποχρεωτικά εξ αποστάσεως στα Λύκεια, όπως και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

  - Εφαρμόζεται 24ωρος περιορισμός στις μετακινήσεις με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη (05.00-21.00 και 21.00-05.00). Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα μπορούν να μετακινούνται με αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας.

  - Απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των περιφερειακών ενοτήτων. Αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό, ενώ επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού.

  - Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.

  - Τίθεται σε αναστολή η εστίαση, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες ντελίβερι. Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.

  - Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι ένα άτομο πλέον του οδηγού.

  - Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας.

  - Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως εννέα άτομα.

  "Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, ωστόσο τα κρούσματα αυξάνονται επιθετικά και στη χώρα μας. Μάλιστα, η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη και σε ορισμένους όμορους νομούς, είναι εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία και επέβαλε την ανάληψη πρόσθετης δράσης, πριν δοκιμαστούν οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας", είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων