Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Οκτ-2020 19:10

  Διπλωματικές πηγές: Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ Ελλάδας-Ινδίας

  Διπλωματικές πηγές: Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ Ελλάδας-Ινδίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η σημερινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Ινδού ομολόγου του Subrahmanyam Jaishankar εντάσσεται στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ελλάδας με ανερχόμενες δυνάμεις που παίζουν και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο διεθνές στερέωμα. Σημειώνεται ότι η Ινδία είναι εκλεγμένο μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

  Ειδικότερα αναφορικά με την Ινδία, η ενίσχυση των δεσμών καθίσταται σημαντική λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι, όπως είπε και ο Υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή, το Πακιστάν κάνει κοινές ναυτικές ασκήσεις με την Τουρκία. 

  Η συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη της ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων και των πολιτικών επαφών. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να γίνει συνάντηση των δύο Υπουργών είτε στην Αθήνα, είτε στο Νέο Δελχί, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, καθώς η πλέον πρόσφατη συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ σε μια από τις δύο πρωτεύουσες έλαβε χώρα πριν χρόνια. Επίσης έγινε ειδική μνεία στην ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και ιδιαίτερα όσον αφορά την τεχνολογία. 

  Η συζήτηση αποτέλεσε επίσης ευκαιρία για τον Έλληνα Υπουργό να αναφερθεί εκτενώς στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην προσπάθεια της χώρας μας να επιλύσει οποιεσδήποτε διαφορές ειρηνικά με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο.

  Στο πλαίσιο αυτό, ο Ινδός ΥΠΕΞ υπερθεμάτισε, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του θεωρεί ως βάση επίλυσης των ζητημάτων θαλασσίων ζωνών τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει επικυρώσει και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη διευθέτηση σχετικής διαφοράς που είχε η Ινδία με το Μπαγκλαντές μέσω Διεθνούς Διαιτησίας. Πρόσθεσε δε ότι, ανεξαρτήτως της απόφασης που βγήκε, αμφότερες χώρες είχαν και έχουν την υποχρέωση να τη σεβαστούν και εφαρμόσουν πλήρως. 

  Τέλος, εξετάσθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας και ανάπτυξης επαφών και με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Κόλπου, όπου διαμένουν περίπου 8 εκατομμύρια Ινδοί και με τις οποίες η Ινδία διατηρεί αγαστές σχέσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ