Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 25-Οκτ-2020 10:55

  Δένδιας: Η εξωτερική μας πολιτική δεν είναι φοβική - Ελπίζω πολλά με την έλευση Λαβρόφ

  Δένδιας: Η εξωτερική μας πολιτική δεν είναι φοβική - Ελπίζω πολλά με την έλευση Λαβρόφ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:19

  Η εξωτερική μας πολιτική δεν είναι φοβική, υπογράμμισε ο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Ενόψει της αυριανής άφιξης  του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα τόνισε ότι ελπίζει πολλά από την επίσκεψη αυτή, ενώ είπε ότι η επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία είναι ένα ζητούμενο, ενώ για την επέκταση στα δώδεκα μίλια κάλεσε την αντιπολίτευση να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών.

  Πριν ξεκινήσει την τοποθέτηση επί των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής όμως ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ουσία της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά του υπουργού Οικονομικών για τον πτωχευτικό νόμο, με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο: "Είχα την εντύπωση ότι αυτές οι απλοϊκές αναλύσεις που ακούστηκαν εδώ ότι κάποιοι είναι με το λαό και άλλοι με τους τραπεζίτες επαύθησαν. Όλα τα κόμματα εκπροσωπούν με τις θέσεις και τις πράξεις τους τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Για τον πτωχευτικό νόμο, θα τον είχα τελειώσει ως υπουργός Ανάπτυξης το ’14 αλλά δεν προλάβαμε τότε. Το θεωρώ  φιλολαϊκό,  βοηθάει να αποφύγει κάποιος αυτή τη μέγγενη για το υπόλοιπο της ζωής του. Η Νέα Δημοκρατία είναι κατεξοχήν λαϊκό κόμμα και προασπίζει τα λαϊκά συμφέροντα. Είμαστε με την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους αγρότες και δεν θα το εκχωρήσουμε ποτέ αυτό".

  Δεσπόζει το Κυπριακό

  Το Κυπριακό δεσπόζει, είναι το μείζον εθνικό θέμα, τόνισε στην συνέχεια ο ΥΠΕΞ. "Προσδοκούμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου. Με την Τουρκία θα επιθυμούσαμε ένα διαφορετικό κλίμα. Όμως δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις και απειλές πολέμου, δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια αναθεωρητική φάση, η εξωτερική πολιτική μας δεν είναι φοβική. Αντιστρέψαμε το αφήγημα του κακομαθημένου παιδιού που ήθελαν να επιβάλουν οι διπλωμάτες της Τουρκίας για εμάς στην Ευρώπη. Ελεγαν παντού ότι οι Έλληνες δεν συμφωνούν με κανέναν. Όμως συμφωνούμε με όλους τους γείτονές μας. Κάναμε συμφωνίες με την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Αλβανία, προχωράμε με όλους πλην της Τουρκίας".

  Δεν ήρθα εδώ για κοκορομαχία

  Μετά το τέλος της ομιλίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής κ. Γιάννης Ραγκούσης προκάλεσε τον υπουργό σχετικά με όσα καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ότι δήθεν η χθεσινή αναφορά του περί επέκτασης στα 12 μίλια είναι "εθνικιστική".

  "Δεν ήρθα εγώ εδώ ούτε για να διαπληκτιστώ, ούτε για να αρχίσω την κοκορομαχία, ούτε για να επαναλάβω πάγιες εθνικές θέσεις που όλοι στηρίζετε και όλοι υπερασπίζεστε. Θα παρακαλέσω επειδή ακριβώς όλοι αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα του κόμματος επί της τοποθέτησής μου, να μη με προκαλούν επ΄ αυτού", έκλεισε το θέμα το κ. Δένδιας.

  Τι είπε για εξωτερική πολιτική

  "Ο ένας και πλέον χρόνος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανείς προκλήσεις, κατ’ αρχήν την ανάγκη ανάταξης του τρωθέντος κύρους της χώρας από τη δεκαετή οικονομική κρίση που περιόρισε τις δυνατότητές μας, αλλά βεβαίως και από την ανάγκη αντιμετώπισης του μείζονος τουρκικού αναθεωρητισμού.

  Η ελληνική απάντηση διαρθρώθηκε εδραζόμενη επί του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας χτίζοντας συμμαχίες και κατανοήσεις, καταρχήν με την δημιουργία ενός ευρύτατου δικτύου διμερών, τριμερών και πολυμερών σχημάτων, αλλά και με την υλοποίηση της διαχρονικής εθνικής στρατηγικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας.

  Όπως ξέρετε, οριοθετήσαμε την υφαλοκρηπίδα μας και τις αποκλειστικές οικονομικές μας ζώνες πρώτα με την Ιταλία, αμέσως μετά με την Αίγυπτο και τέλος συμφωνήσαμε πρόσφατα με την Αλβανία να παραπέμψουμε το ζήτημα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Υλοποιήθηκε, θέλω να πω, σε μεγάλο βαθμό με πλήρη εθνική συναίνεση και πλήρη εθνική στήριξη αυτό που δεν είχε γίνει εφικτό για δεκαετίες, για διάστημα που υπερέβαινε τον μισό αιώνα.

   Αντιστρέψαμε -και αυτό είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό- το τουρκικό αφήγημα του κακομαθημένου παιδιού της Ευρώπης, αυτό που προσπαθούσε η τουρκική διπλωματία να δημιουργήσει εις βάρος της χώρας μας. Έλεγαν οι Τούρκοι διπλωμάτες: "Καλά οι Έλληνες δεν συμφωνούν με εμάς. Μήπως έχουν συμφωνήσει με κανέναν άλλον;" Αυτό έχει αναστραφεί πλήρως. Οι Έλληνες έχουν συμφωνήσει με όλους πλην της Τουρκίας.

  Γενικότερα όμως, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί επί τη βάσει μοντέλου, το μοντέλο αυτό περιλαμβάνει διακριτούς, αλλά και αλληλοτεμνόμενους κύκλους, οι οποίοι επίσης κάθετα τέμνονται επιπλέον από τους διαχρονικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής.

  Ο πρώτος μας κύκλος περιλαμβάνει τα Βαλκάνια. Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων επί τη βάσει της πρωτοβουλίας της Θεσσαλονίκης μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό, τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και έχουμε εργαστεί εξαιρετικά μεθοδικά για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, αλλά και συνολικά με τις χώρες των Βαλκανίων. Έχω επισκεφθεί μαζί με τον αρμόδιο Υφυπουργό για τα οικονομικά, τον κ. Φραγκογιάννη επανειλημμένα τις χώρες των Βαλκανίων στην προσπάθεια συνοδευόμενοι και από επιχειρηματίες να εμβαθύνουμε τις οικονομικές μας σχέσεις.

  Παράλληλα κάνοντας συνετή χρήση των δυνατοτήτων που μας παρέχει η γνωστή αιρεσιμότητα λειτουργούμε για να διασφαλίσουμε τα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, δικαιώματα που είναι αυτονόητα στο πλαίσιο και του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Αλβανίας, αλλά και της ελληνοαλβανικής φιλίας.

  Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πάγια θέση μας, πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι θα μπορούσε να συνομολογηθεί με επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Στόχος μας, όμως, διακηρυγμένος από τον Πρωθυπουργό παραμένει η υλοποίησή της και η άμβλυνση κατά το δυνατόν των αρνητικών της πτυχών.

  Όσον αφορά το δεύτερο κύκλο, που περιλαμβάνει τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τις χώρες του Κόλπου και του Καυκάσου, έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο ομονοούντων κρατών, στο οποίο περιλαμβάνονται η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, η Ιορδανία, η Αρμενία. Έχουμε δημιουργήσει συναντιλήψεις επί θεμάτων με την Αλγερία, με το Μαρόκο, με το Ιράκ.

  Έχω επισκεφθεί όλες αυτές τις χώρες που σας προανέφερα με τελευταίο σταθμό τη Βαγδάτη και νομίζω ότι έχουμε σε μεγάλο βαθμό κατορθώσει να πείσουμε με τα επιχειρήματά μας για τις συνέπειες των τουρκικών πρακτικών στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής. Άλλωστε οι περισσότερες χώρες έχουν υποστεί τον τουρκικό επεκτατισμό.

  Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντιμετωπίσαμε μια πρόκληση. Η πρόκληση ήταν η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Είναι μεγάλη παγίδα το Συμβούλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τείνει κανείς να πιστεύει ότι επαρκεί η συμμετοχή στο Συμβούλιο Υπουργών. Δεν επαρκεί. Πρέπει  να ενισχυθούν οι διμερείς άξονες και πρέπει να δημιουργήσουμε -και έχουμε δημιουργήσει- ένα αφήγημα πολλαπλών ακροατήριων, το οποίο διμερώς να εξηγούμε και να πείθουμε, όχι μόνο για τα συμφέροντα της πατρίδας μας σε όλους τους τομείς, αλλά και για το γεγονός ότι η όξυνση που καλλιεργεί η Τουρκία τόσο στη Συρία όσο στη Λιβύη όσο στο Ιράκ όσο και στον Καύκασο απειλούν συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι την Ελλάδα, ότι η εργαλειοθήκη του μεταναστευτικού, αλλά και το ταξιδιωτικό γραφείο μισθοφόρων τζιχαντιστών αποτελεί μείζονα πρόκληση για την ασφάλεια της περιοχής. Όπως, επίσης, μείζονα πρόκληση για το σύστημα αξιών που κυρίως εκπροσωπεί η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν οι μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και η μετατροπή των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τεμένη.

  Αξίζει να παρατηρήσουμε την τοποθέτηση του Προέδρου Σίσι ότι η μετατροπή μιας εκκλησίας, ενός μουσείου σε τέμενος αποτελεί παράβαση και του μουσουλμανικού νόμου, όχι μόνον των θεσμίων της Ουνέσκο.

  Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέραν από την υπογραφή της MDCA, της αμυντικής συμφωνίας, νομίζω ότι η εμβάθυνση τους με την Ελλάδα είναι προφανής σε όλους σας. Έχω συναντήσει τον κ. Πομπέο έξι φορές και έχουμε κάνει μια τηλεδιάσκεψη. Δεν νομίζω ότι στην ιστορία της Ελλάδας έχει ξαναπαρατηρηθεί το φαινόμενο. Θα ήθελα, όμως, να ξέρετε, διότι η εθνική αντιπροσωπεία έχει τον τελευταίο λόγο, ότι εκκινούμε σχεδόν άμεσα νέο διάλογο για τη διεύρυνση και της MDCA ή την υπογραφή μιας νέας εξαρχής συμφωνίας.

  Με την Ρωσία ελπίζω πολλά από την αυριανή άφιξη του Υπουργού κ. Λαβρόφ στην Αθήνα. Η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων είναι ένα ζητούμενο. Όπως επίσης προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τη συμμετοχή μας στους περιφερειακούς οργανισμούς ασφάλειας όπως το ΝΑΤΟ και ο ΟΑΣΕ.

  Θα θέλαμε να αναπτύξουμε τη σχέση μας και με χώρες εκτός μέχρι τώρα του ελληνικού ορίζοντα. Αναφέρομαι στην Ινδία –η Ινδία ήδη είναι παρούσα σε ένα έργο, στο νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου-, στην Αφρική όπου ανοίγουμε μία νέα πρεσβεία στη Σενεγάλη -θέλουμε να είμαστε παρόντες στην πιο αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη-, αλλά επίσης και στον Καναδά, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ΝΑΤΟ. Ο Καναδός υπουργός ήταν μαζί μας την προηγούμενη βδομάδα μετά από είκοσι και κάτι χρόνια. Και βέβαια σε όλα αυτά είναι βοηθός μας, αρωγός μας ο ελληνισμός της Διασποράς, στο οποίο ο Υφυπουργός κ. Κώστας Βλάσης κάνει εξαιρετική δουλειά. Άλλωστε σε λίγο ένα νέο νομοθέτημα θα έρθει υπό την κρίση σας, που θα δείχνει τις κατευθυντήριες απόψεις για το πώς πρέπει ένα σύγχρονο Υπουργείο Εξωτερικών να λειτουργεί.

  Όσον αφορά τους διαχρονικούς μας άξονες το Κυπριακό δεσπόζει. Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί το μείζον κορυφαίο εθνικό μέλημα και ξέρουμε ότι ο μόνος τρόπος για να λυθεί είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου. Εργαζόμαστε -και το ξέρετε- με απόλυτο συντονισμό και σύμπνοια με την κυπριακή Κυβέρνηση.

  Με την Τουρκία, θα επιθυμούσαμε ένα κλίμα διαφορετικό, ένα κλίμα σεβασμού και φιλικών σχέσεων στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Αλλά σε αυτό θέλω να είμαι σαφής: δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις, δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου, δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις και λυπούμαι να πω ότι η Τουρκία εκτρέπεται σε έναν νεοθωμανισμό τελείως διαφορετικό από την κοσμική παράδοση του ιδρυτή της νεότερης Τουρκίας, του  Κεμάλ Ατατούρκ.

  Να συνοψίσω: η εξωτερική μας πολιτική, η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι φοβική, δεν είναι πολιτική μιας τειχισμένης Ελλάδας, μιας περίκλειστης Ελλάδας, μια ανασφαλούς Ελλάδας, δεν είναι πολιτική μιας μίζερης Ελλάδας, δεν είναι πολιτική μιας καχύποπτης, απομονωμένης Ελλάδας. Δεν πιστεύει σε εθνικιστικές εξάρσεις, δεν μετέρχεται λαϊκιστικές κορώνες. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα σύγχρονη, ανοιχτή, ανεκτική προς όλες τις θρησκείες, προς όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος. Πιστεύουμε σε μία Ελλάδα φιλόδοξη, με αυτοπεποίθηση, σε μία Ελλάδα κέντρο οικονομικής ανάπτυξης των Βαλκανίων. Απορρίπτουμε τον εριστικό  επαρχιωτισμό της Τουρκίας, υιοθετούμε έναν έντιμο ευρωπαϊκό κοσμοπολιτισμό.

  Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την κυριαρχία μας, θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την πατρίδα μας που τη μεγαλώνουμε με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων, με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, με έντιμες συμφωνίες με όλους τους γείτονές μας, πλην της Τουρκίας που αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

  Πιστεύουμε βαθιά στα προσόντα του ελληνικού λαού και πιστεύουμε στα προνόμια της γεωπολιτικής μας θέσης. Πιστεύουμε στις δυνατότητες των Ενόπλων μας Δυνάμεων, πιστεύουμε στον πατριωτισμό των Ελλήνων που ενσυνείδητα αντιστρατεύεται την υπερφίαλη αλαζονεία της δυνάμεως. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα που μέσα σε μήνες κατόρθωσε και έλυσε ζητήματα μισού αιώνα, που φάνταζαν άλυτα. Αυτή την Ελλάδα προάγουμε".

  Μ. Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ