Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Οκτ-2020 14:10

  Κ. Μητσοτάκης: Η ηγεσία της Τουρκίας φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.39

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Νέα ηχηρά μηνύματα με αποδέκτη την Άγκυρα εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του με την ολοκλήρωση της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

  "Η χρονική συγκυρία αυτής της συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που δυστυχώς προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας που φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες...", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  "Ενημέρωσα για το τι έγινε στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους τρεις μήνες… Δυστυχώς όμως η Άγκυρα επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα και αντί για πρόσκληση επαφών δρομολόγησε την πρόκληση των πολεμικών σκαφών. Αντί του διαλόγου και των λύσεων προτίμησε το μονόλογο των αμφισβητήσεων και αντί για γόνιμες συζητήσεις προβάλλει παράνομες απαιτήσεις...", ανέφερε.

  "Δίκαιο παράγουν μόνο οι δίκαιες πράξεις...Το ίδιο διάστημα υπογράψαμε δύο συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο...Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι συζητήσεις μας με την Αλβανία όπου συμφωνήσαμε ότι αφού δεν μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο. Έτσι λύνουν τις διαφορές τους τα σοβαρά και υπεύθυνα κράτη. Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι με οδηγό πάνω από όλα το διεθνές δίκαιο τα Βαλκάνια αλλά και Ανατολική Μεσόγειος μπορούν να γίνουν περιοχές Ειρήνης και σταθερότητας...", συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

  Ο Κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια των δηλώσεών του, έφερε στην πρώτη γραμμή τις τελευταίες διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας απέναντι στην παραβατικότητα της γείτονος. 

  "Η Αθήνα απέναντι σε ένα γείτονα που στρατικοποιεί τη διπλωματία, μετατρέπει τη διπλωματία στο δικό της όπλο. Ζητεί από τα Ευρωπαϊκά κράτη να μην πουλούν πλέον στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία. Η Ελλάδα ζητεί να καταγραφούν και οι πολλές παραβιάσεις των μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δε γίνεται ένα κράτος, χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απαλλάσσεται από δασμούς, να γεύεται τα οφέλη της ενιαίας αγοράς και την ίδια ώρα να απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναστατώνει ολόκληρη τη Μεσόγειο...", είπε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η συμπεριφορά της ηγεσίας της Άγκυρας αδικεί τον ίδιο τον τουρκικό λαό και τα πραγματικά του συμφέροντα.

  Ν. Αναστασιάδης: Η Τουρκία υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα

  "Η τριμερής συνεργασία δε στρέφεται εναντίον καμίας χώρας, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. Αποσκοπεί στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάντα, όμως, στη βάση του Διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας και της αρχής των καλών γειτονικών σχέσεων...", ανέφερε από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

  Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η Τριμερής πραγματοποιήθηκε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

  "Δυστυχώς, τη στιγμή που παρατηρούμε μία σειρά συνεργείων και δράσεων που αποσκοπούν στην επίτευξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία με μία σειρά έκνομων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα…Καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας. Τις παράνομες γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές που ήδη έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Την απόπειρα διενέργειας παράνομων σεισμικών ερευνών στην υφαλοκρηπίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού Εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο πέλαγος...", ανέφερε. "Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις παραπάνω ενέργειες...", είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

  Εστιάζοντας στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης υπενθύμισε πως έχει απευθύνει πρόσκληση που έγινε αποδεκτή από τον τουρκοκύπριο ηγέτη για την πραγματοποίηση μιας άτυπης συνάντησης, ενώ στις 19 Οκτωβρίου απέστειλε και επιστολή προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία του επανέλαβε την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα να συμμετάσχει σε μία νέα πρωτοβουλία το ταχύτερο δυνατό και στη βάση της συναντίληψης, η οποία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου. "Απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος μέσα από την αποκλιμάκωση των παράνομων ενεργειών και προκλήσεων της Τουρκίας και ο άμεσος τερματισμός των τουρκικών απειλών και παράνομων ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας...Εκφράζω τη βαθιά ευγνωμοσύνη προς τις φίλες χώρες για τη διαχρονική υποστήριξη των προσπαθειών μας για τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και της εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας", τόνισε.

  "Ο μηχανισμός της συνεργασίας μας είναι ένας χώρος για τα κοινά οράματα μας στους διάφορους τομείς…", είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι. "Οι συνεργασίες έχουν επιφέρει αποτελέσματα σε τομείς, όπως η γεωργία, ο τουρισμός, η ενέργεια. Η τριμερής συνεργασία μας έχει χαρακτηριστικά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας...Έχουμε υπογράψει δύο συμφωνίες με την Κύπρο και την Ελλάδα που αντανακλούν τη βούληση για την αξιοποίηση των πολλά υποσχόμενων αποθεμάτων στο φυσικό αέριο...", σημείωσε ο κ. Σίσι και έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων όσον αφορά στις παραβιάσεις του Διεθνούς δικαίου. Στις παραβιάσεις κατά κυριαρχικών δικαιωμάτων.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Μητσοτάκης για Τουρκία: Αντί για πρόσκληση επαφών δρομολόγησε την πρόκληση των πολεμικών σκαφών

  * Καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας η τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ