Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Οκτ-2020 09:22

  ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικές γκρίνιες για τη σκληρή στάση Τσίπρα στα ελληνοτουρκικά

  ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικές γκρίνιες για τη σκληρή στάση Τσίπρα στα ελληνοτουρκικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Ούτε δυο εβδομάδες δεν κράτησε η "ανακωχή" στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά. 

  Στο τελευταίο πολιτικό συμβούλιο, Τσίπρας και "53"-Κομματικοί, έδωσαν "χέρια"  για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα, στην εξωτερική πολιτική γενικώς και τα ελληνοτουρκικά, ειδικώς. 

  Στο εν λόγω κείμενο της πολιτικής απόφασης αναφερόταν μεταξύ άλλων πως " Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στηρίζει την ειρήνη στη βάση ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, απέναντι σε εθνικιστικές λογικές και στην επιστροφή σε πολυδάπανες κούρσες εξοπλισμών" καθώς και ότι η αντίληψη πως  "ακόμα και ένας έντιμος συμβιβασμός στην βάση των παγίων θέσεων της Ελλάδας, είναι συνώνυμος με την ενδοτικότητα", πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. 

  Η πολιτική απόφαση χαιρετίστηκε ενθουσιωδώς από τους εξ' ευωνύμων του Αλέξη Τσίπρα ενώ και πηγές της Κουμουνδούρου "παιάνιζαν" πως συνδιαμορφώθηκε "με ομοφωνία στα συλλογικά όργανα η θέση του κόμματος -όχι στο πλαίσιο μιας λογικής εσωκομματικών ισορροπιών και χαμηλότερου δυνατού παρονομαστή, αλλά στο πλαίσιο μιας συνθετικής, συνεκτικής και ολοκληρωμένης τοποθέτησης για κάθε μία από τις σημαντικές πτυχές των ελληνοτουρκικών που σκιαγραφεί μια συγκεκριμένη στρατηγική με συγκεκριμένες προτάσεις". 

  Τα 12 μίλια Τσίπρα και οι αντιδράσεις

  Την ...ωραία αυτή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "δυναμιτίζει" η επιμονή Τσίπρα στην τήρηση σκληρής γραμμής στα ελληνοτουρκικά και μετά την κλιμάκωση των προκλήσεων της Άγκυρας με το νέο σουλάτσο του Όρους Ρέιτς προς το Καστελόριζο. 

  Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του για εδώ και τώρα επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια "ξεκινώντας από την Κρήτη, νότια και ανατολικά της Κρήτης και αναλόγως των εξελίξεων, προχωρώντας και νοτίως των νησιών μας της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελόριζου", προκάλεσε ελεγχόμενη -προς ώρας -δυσαρέσκεια στους εξ αριστερών του ( κομματικούς και 53) , η οποία δεν εκφράστηκε μεν συντεταγμένα (ακόμη), παρά μόνον σε κατ ιδίαν συνομιλίες τους. 

  Εκτός από τον Σωτήρη Βαλντέν, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ , καθηγητή, ο οποίος με άρθρο του ( ΕΦΣΥΝ), αμφισβήτησε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας "λεονταρισμούς" τα περί επέκτασης , μιλώντας και για "ανεύθυνη και δημαγωγική τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

  Στο ίδιο άρθρο του που τιτλοφορείται " Τι επιδιώκουμε με την Τουρκία", ο κ. Βαλντέν, αμφισβητεί και την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα στην επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, τονίζοντας πως: "Η στρατηγική των κυρώσεων, στην οποία επενδύει η κυβέρνηση –και ακόμη περισσότερο η αντιπολίτευση– βασίζεται σε αυταπάτες. Είναι όμως και επικίνδυνη, διότι οδηγεί κι αυτή, έστω με μικρή παράκαμψη, στη σύγκρουση". 

  Κορυφαίο κομματικό στέλεχος ευρισκόμενο στα αριστερά Τσίπρα, διευκρίνιζε χθες μιλώντας στο Capital.gr, πως "Η κατάσταση είναι επικίνδυνη με την Τουρκία για αυτό και δεν είναι ώρα για "τακτικισμούς" μεν αλλά απέφυγε να ρίξει λάδι στην εσωκομματική "φωτιά". 

  Εξάλλου, κανένα κομματικό Όργανο δεν έχει συνεδριάσει εδώ και δύο εβδομάδες, με τελευταία "σύναξη", τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, στις 8 Οκτωβρίου.

  *Διαβάστε ακόμα

  -ΣΥΡΙΖΑ: "Μπαταριές στον αέρα" το αίτημα αναστολής τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ