Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Οκτ-2020 21:54

  Μιχαηλίδου: Θα δοθούν μάσκες, γάντια και τεστ σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

  Μιχαηλίδου: Θα δοθούν μάσκες, γάντια και τεστ σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πρόγραμμα εξτρά βοήθειας προς τις ιδιωτικές δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων για καλύτερη αντιμετώπιση του κορονοϊού ετοιμάζουν από κοινού τα υπουργεία Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης. Όπως είπε η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Πάνου Σκουρλέτη το επόμενο διάστημα θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για να δοθεί μια "έξτρα βοήθεια σε αυτές τις δομές, είτε  ως προς τα γάντια και τις μάσκες που φοράνε, είτε ως προς τα τεστ τα οποία πρέπει να διενεργούν με αρκετά υψηλή συχνότητα".

   Η κ. Μιχαηλίδου ίδια είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 308 μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων και 52 κρατικές.  Στις ιδιωτικές φιλοξενούνται  13.000 ηλικιωμένοι, ενώ δουλεύουν 7.000, ενώ στις δημόσιες  δουλεύουν σχεδόν 4.000. "Τα νούμερα, δυστυχώς, δεν είναι μικρά" σημείωσε η υπουργός.

  Σε ότι αφορά τους ελέγχους σε αυτές τις δομές η κ. Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε ότι γίνονται από πολλούς φορείς. "Υπάρχουν τα νούμερα για τους ελέγχους που έχουν γίνει από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή ως προς την τήρηση των πρωτοκόλλων και το δεύτερο που υπάρχει είναι τα μοριακά τεστ του ΕΟΔΥ. Νούμερα, λοιπόν, ζητήσατε, νούμερα σας δίνω. Από τις 31 Αυγούστου μέχρι σήμερα στο πρώτο κομμάτι, δηλαδή της τήρησης πρωτοκόλλων, έχουν γίνει 208 έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Στους περισσότερους από αυτούς τους ελέγχους έχει βρεθεί συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα λειτουργίας των δομών. Σε 30  όμως, περιπτώσεις , με σημερινά στοιχεία έχουν εντοπιστεί παραβάσεις, κυρίως ως προς την αρχειοθέτηση του αρχείου θερμομέτρησης, αλλά και του καθημερινού ερωτηματολογίου που έχουμε ζητήσει σε όλους τους εργαζομένους και στις διοικήσεις να καταθέτουν. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις έχουν βρεθεί παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 145.000 ευρώ.".

  Για τους ελέγχους του ΕΟΔΥ, από 31 Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν γίνει 252  πάνω από μια φορά μοριακά τεστ, είτε με τους ειδικούς αλγόριθμους της εκτεταμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, είτε καθολικά, όπως στη Λέσβο, ενώ επιπλέον πρόγραμμα είναι τα "rapid test".

  Μ. Ντ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ