Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Οκτ-2020 12:44

  Σ. Πέτσας: Δε φοβόμαστε τίποτα - Προετοιμαζόμαστε για τα πάντα

  Πετσας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:24

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Δεν φοβόμαστε τίποτα. Προετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Είναι θέμα της Τουρκίας να αλλάξει τη συμπεριφορά της".

  Αυτό το μήνυμα εκπέμπει η Αθήνα, στον απόηχο του νέου κύματος προκλήσεων από την πλευρά της γείτονος, που οξύνει περαιτέρω το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο. "Η Άγκυρα με μία κίνηση που έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος, προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της. Η απόφαση αυτή, είναι προδήλως παράνομη, καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν, όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία, αλλά και στην ελληνική κυριαρχία. Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια. Δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα. Και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα", τόνισε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. "Η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί την δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της, παρέχοντας υπηρεσίες σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν", ανέφερε.

  Ο κ. Πέτσας, εστιάζοντας στο ζήτημα του εμπάργκο όπλων εναντίον της Άγκυρας, που έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε ότι η συμπεριφορά της γείτονος αξιολογείται συνεχώς και μέσα στην εργαλειοθήκη των μέτρων που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάθεσή της, για να μπορέσει να επηρεάσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλητικές συμπεριφορές είναι πλέον και το εμπάργκο όπλων και όχι μόνο οι οικονομικές κυρώσεις. "Θίγει τους γεωπολιτικούς στόχους της Τουρκίας. Μακάρι ποτέ να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ένα πλέγμα κυρώσεων, γιατί αυτό θα δείχνει ότι θα έχει αλλάξει πολιτική και θα έχει προσέλθει με ειλικρινή διάθεση στο τραπέζι της ειρηνικής διευθέτησης των διαφόρων. Μακάρι αυτό να γίνει και να μην υπάρχουν κυρώσεις", επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας και με αφορμή την πλεύση του Ορούτς Ρέις τη σταθερή γραμμή της κυβέρνησης για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

  "Κάνουμε πάντα αυτό που πρέπει, προκειμένου να τα υπερασπιζόμαστε και τα δύο...Είναι μία διαρκής αξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς, η οποία συνεχώς έχει μία τάση να προβαίνει σε νέες προκλητικές ενέργειες και όχι να συμμορφώνεται με τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου... Αυτό το αξιολογούν όλες οι χώρες και η Γερμανία και η Γαλλία και θα δράσουν ανάλογα...", είπε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι, από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει, δεν πραγματοποιούνται έρευνες από το Ορούτς Ρέις.

  "Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής επαναλαμβάνει στο κείμενο των Συμπερασμάτων της την ομόφωνη αξίωση των ηγετών της Ε.Ε. προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο. Επαναλαμβάνει την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσι και να αντιστρέψει τις τελευταίες ενέργειές της. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, τα οποία παραπέμπουν σε συγκεκριμένα άρθρα για την επιβολή κυρώσεων. Η υλοποίηση των κοινών αποφάσεων της ΕΕ για την προάσπιση των συμφερόντων της, ρίχνει τον σπόρο για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής αποτροπής. Στη Σύνοδο αυτή, ο πρωθυπουργός έθεσε στους ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης ζήτημα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η εργαλειοθήκη που είχε ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Υπενθύμισε ότι στα Συμπεράσματα προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τη Συρία, μνημονεύονταν αποφάσεις κρατών για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία. Και αναφέρθηκε σε πρόσφατες ανάλογες πρόσφατες αποφάσεις των Η.Π.Α. και του Καναδά. Η συνολική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Απώτερος ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος, αλλά κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ακόμη και για συντομότερη προθεσμία", συμπλήρωσε. 

  Δεν χρειάζεται να λάβουμε νέα μέτρα για τον κορονοϊό, εάν τηρούνται τα υφιστάμενα

  Τον προβληματισμό της κυβέρνησης για τη μη τήρηση υφιστάμενων μέτρων στο μέτωπο της πανδημίας εξέφρασε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Πέτσας.

  "Αυτό δυστυχώς φαίνεται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Μας προβληματίζει το γεγονός ότι υπάρχει πλημμελή εφαρμογή στον έλεγχο μέτρων σε ορισμένες άλλες περιοχές και θέλουμε όλοι μαζί, κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, να είμαστε σύμμαχοι και αρωγοί. Γιατί αυτό είναι προς το καλό όλων. Αυτό θα επισημάνει ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη με τους κυρίους Τζιτζικώστα και Ζέρβα και θα δούμε τι ενέργειες χρειάζεται, για να συντονιστούν όλα τα επίπεδα και για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα...", τόνισε.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δε χρειάζεται να λάβουμε νέα μέτρα, εάν τηρούνται τα υφιστάμενα. "Πρόθεση μας είναι να έχουμε πίστη εφαρμογή των μέτρων...", είπε και με αφορμή δηλώσεις του Μητροπολίτη Κοζάνης για τη θεία κοινωνία τόνισε πως άπαντες πρέπει να τηρούν τις συστάσεις των ειδικών.

  Ο κ. Πέτσας διεμήνυσε ότι η καλή εικόνα στη χώρα, σε σύγκριση με έτερες χώρες της Ευρώπης, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.

  "Όπως έγινε, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης που τέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου. Ήδη, η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες γειτονιές της Αττικής, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο πορτοκαλί. Και αυτό επισημαίνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Αντιθέτως, απαιτείται από όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Αλλά δεν είναι μόνο οι πολίτες. Και οι επαγγελματίες, από την υγεία μέχρι τις μεταφορές και από την κοινωνική φροντίδα μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό, οφείλουν να εφαρμόζουν σχολαστικά τα μέτρα. Είναι για το καλό όλων. Είναι ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας και κοινωνικής ευθύνης", ανέφερε.

  "Οι λίγοι, πονηροί, επαγγελματίες που παραβιάζουν τα μέτρα και κερδοσκοπούν σε βάρος των συνεπών συναδέλφων τους, λειτουργώντας, για παράδειγμα, χώρους που θα έπρεπε να είναι κλειστοί μετά τις δώδεκα τα μεσάνυχτα, να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει άμεση και παραδειγματική τιμωρία τέτοιων φαινομένων", επεσήμανε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων