Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Οκτ-2020 18:36

  Θ. Σκυλακάκης: Η χώρα βρίσκεται σε επενδυτικό κενό από το 2011

  Σκυλακάκης: Ψάχνουμε τρόπο να δοθεί ένα μέρος  μη-επιστρεπτέας προκαταβολής στον 4ο κύκλο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η χώρα βρίσκεται σε επενδυτικό κενό από το 2011 υπογράμμισε σε δραματικούς τόνους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. "Φοβάμαι πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να το αντιληφθούν αυτό, δεν έχουν εμβαθύνει στην οικονομική τους σκέψη. Οι Έλληνες το κατάλαβαν και γι’ αυτό ψήφισαν αυτή την κυβέρνηση.

  Η πολιτική μας θα στηριχθεί σε άλλο μοντέλο. Θέλουμε μικρότερη γκρίζα οικονομία που είναι οικονομικά και κοινωνικά άδικη, και περισσότερη ‘άσπρη’. Μικρότερους φόρους, υψηλότερους μισθούς, πρόσβαση στις αγορές. Το θέμα αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη. Η μεγαλύτερη αδικία είναι όταν ένα κομμάτι της κοινωνίας χρησιμοποιεί την μαζική αποφυγή φόρων και εισφορών".

  Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι αν συνεχιστεί η αποεπένδυση στη Ελλάδα η δυνατότητά μας να παράξουμε μειώνεται όλο και περισσότερο. Εάν αυτό δεν διορθωθεί, δεν υπάρχει περιθώριο για περισσότερο πλούτο. "Όταν έχεις λιγότερο κεφάλαιο και εργασία είναι αδύνατο να παράξεις περισσότερο πλούτο, κι αυτό συνεχιστεί τότε αυτό που θα συμβεί είναι πως δεν θα μπορείς να συμμετέχεις στον διεθνή ανταγωνισμό" ανέφερε.

  Απαντώντας σε βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης που επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν ξοδεύει χρήματα για το σύστημα υγείας είπε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο διατέθηκαν ,5 δις ευρώ,  άλλα 100 εκ είναι για εμβόλια απαραίτητα στην μάχη κατά του κορονοϊού (έξω από το clawback) και άλλα 330 εκ πήγαν στον ΕΟΠΥΥ.

  Σημείωσε ότι η ανάπτυξη το 2021 θα προέλθει από την μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης , από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης , αλλά και τις 100.000 θέσεις εργασίας (πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας). Για το τελευταίο είπε ότι ήδη το πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής του είχε τις πρώτες 4.000-5.000 θέσεις εργασίας.

  Απαντώντας σε συνδυαστικές επικρίσεις,  γιατί αυξάνονται τα κονδύλια για άμυνα και για το μεταναστευτικό ενώ όχι για την υγεία, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι τα χρήματα για εξοπλισμούς είναι τα ελάχιστα αναγκαία για την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. "Δεν μπορεί κάποιοι να μας λέτε να τα πάμε στα 12 ναυτικά μίλια και ταυτόχρονα ,να μειώσουμε τα χρήματα για εξοπλισμούς" τόνισε. "Ειδικά μετά από τόσα χρόνια σε ασφυκτικά χαμηλούς ρυθμούς για απόκτηση ανταλλακτικών".

  Ενώ επισήμανε ότι τα περισσότερα κονδύλια στο μεταναστευτικό πηγαίνουν για να πιο ανθρώπινη διαχείριση των μεταναστών , και για την αποτροπή ροών.

  Μ. Ντ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ