Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Οκτ-2020 16:12

  Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική της συμπεριφορά

  Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική της συμπεριφορά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διεμήνυσε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ότι την ίδια συνέπεια πρέπει να δείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στην εφαρμογή των αποφάσεων για τη γείτονα.

  "Είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον πρόεδρο Μισέλ να προσθέσουμε στη συζήτησή μας και το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αν και δε βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Και ο πρόεδρος Μισέλ συμφώνησε. Το θέμα θα συζητηθεί αύριο. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου, όπως το έκανα ήδη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο, με την πρόσφατη έξοδο του Ορούτς Ρέις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια στην Κύπρο. Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή, εφόσον συνεχιστεί, να έχει τις ανάλογες συνέπειες", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  Ο πρωθυπουργός, μαζί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι αποφασισμένοι να θέσουν μετ’ επιτάσεως τις μείζονες προκλήσεις της Τουρκίας. Τόσο με τη νέα πλεύση του Ορούτς Ρέις, όσο και με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου. Και οι δύο αυτές προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας συγκρούονται ευθέως με συγκεκριμένες παραγράφους των Συμπερασμάτων του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής.

  Ο κ. Μητσοτάκης, φτάνοντας εδώ στις Βρυξέλλες, ανέπτυξε στους ηγέτες που συμμετείχαν στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ανάμεσά τους και η κ. Μέρκελ, τα θέματα των προκλήσεων της γείτονος.

  Πλέον, αναλυτικότερη συζήτηση για τις νέες κινήσεις της Άγκυρας, που δυναμιτίζουν το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί στις αυριανές εργασίες της Συνόδου των ηγετών. Το κλίμα στην…καρδιά της ευρωπαϊκής οικογένειας είναι βαρύ για την Άγκυρα, ακόμα και από χώρες που προσπαθούσαν μέχρι πρόσφατα να κρατήσουν αποστάσεις από τις κυρώσεις. Μία αυστηρή διατύπωση για την τουρκική παραβατικότητα και μία συζήτηση για το πότε μπορούν να εφαρμοστούν οι κυρώσεις είναι τα ζητούμενα, τη στιγμή που η Αθήνα κρατάει στην πρώτη γραμμή το εκπεφρασμένο σε όλους τους τόνους μήνυμα του κ. Μητσοτάκη. "Σταματούν οι προκλήσεις. Ξεκινούν οι συζητήσεις".

  Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας με την έκδοση της παράνομης NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελορίζου και σε ελληνική υφαλοκρηπίδα που τορπιλίζει τον διάλογο, οι ηγέτες εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ντόναλτ Τουσκ, δηλώνοντας την πλήρη στήριξή του στη χώρα μας, τόνισε πως αντιλαμβάνεται την τουρκική προκλητικότητα και επεσήμανε ότι πρέπει να μπουν όρια σε αυτήν.

  Μήνυμα Μητσοτάκη για την πανδημία

  Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας. "Η Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τα πηγαίνει ακόμα αρκετά καλύτερα. Θα χρειαστεί, όμως, απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι ειδικοί. Θέλω να επισημάνω ότι, εφόσον οι ειδικοί μάς υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, δε θα διστάσουμε να το κάνουμε, για να περιορίσουμε την οποία τοπική διασπορά της επιδημίας", σημείωσε. 

  Διαβάστε ακόμη:

  * Ο Μητσοτάκης φέρνει στις Βρυξέλλες το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας - Η διπλωματική "μάχη" της Αθήνας και το ενδεχόμενο των κυρώσεων

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ