Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Οκτ-2020 13:22

  Σταϊκούρας: Σημαντικό μεταρρυθμιστικό εργαλείο ο νόμος δεύτερης ευκαιρίας για οφειλέτες

  Σταϊκούρας: Σημαντικό μεταρρυθμιστικό εργαλείο ο νόμος δεύτερης ευκαιρίας για οφειλέτες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο νόμος "Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας", αποτελεί σημαντικό μεταρρυθμιστικό εργαλείο καθώς με τις ρυθμίσεις του στηρίζει την αγορά εργασίας, τονώνει την ρευστότητα των επιχειρήσεων, ενισχύει την προσέλκυση επενδύσεων και ενισχύει την κοινωνική συνοχή, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

  Ο υπουργός υπερασπίστηκε το πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικού δανείων (Γέφυρα), ενώ προς τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους πλειστηριασμούς, τις διοικήσεις των τραπεζών και τις ανακεφαλαιοποιήσεις απάντησε λέγοντας "κρείττον του λαλείν το σιγάν".

  "Εμείς δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, ούτε θα τα μετακυλήσουμε στους επόμενους. Τις υπογραφές που κάποιοι έβαλαν να μην ξεχνάμε" τόνισε απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα η εισηγήτρια της αξιωματικής  αντιπολίτευσης Έφη Αχτσιόγλου. Όπως είπε, επί της προηγούμενης κυβέρνησης έγιναν 25.672 πλειστηριασμοί. "Μιλάμε για το κόμμα που υποστηρίζει ότι ο πτωχευτικός νόμος υπηρετεί τις τράπεζες, ενώ αυτές έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους. Η εισηγήτρια είπε ότι οι τράπεζες έγραψαν την εξωδικαστική διαδικασία. Πως είναι δυνατό εσείς να λέτε ότι ο νόμος εκπροσωπεί τις τράπεζες και έχει γραφτεί για τις τράπεζες, όταν επί των ημερών σας λέγατε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμού εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον; Να είναι πιο προσεχτική η αντιπολίτευση όταν μιλάει για αυτά τα θέματα. Και  δεν θα περίμενα να μιλήσετε εσείς για ανακεφαλαιοποίηση, όταν στην δική σας ανακεφαλαιοποίηση χάθηκαν οριστικά δισεκατομμύρια για τους Έλληνες φορολογούμενος, αυτούς  που δήθεν σήμερα κόπτεσθε. Αυτοί δεν πλήρωσαν την τρίτη, αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση εξαιτίας της δήθεν υπερήφανης διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015; Για τον τρόπο που διοικούνται οι Τράπεζες κρείττον του λαλείν το σιγάν. Το νόμο του ΤΧΣ εσείς δεν τον φέρατε;" τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

  Ιδιωτικό χρέος 234 δισ.

  Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στο ιδιωτικό χρέος λέγοντας ότι αυτό είναι σήμερα 234 δισ. ευρώ: 106 δισ. προς την εφορία,  92 δισ. προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης και τα 36 δισ. προς ασφαλιστικά ταμεία. "Υπαρκτό, μεγάλο και σοβαρό το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, απαιτεί σοβαρή αντιμετώπιση. Παρά τις πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες από όλες τις κυβερνήσεις, αυτές οι παρεμβάσεις δεν κατάφεραν να δώσουν αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα.  Γιατί όμως απέτυχαν; Υπήρξαν σημαντικά κενά και εμφανίστηκαν ουσιαστικές αδυναμίες στην εφαρμογή των νόμων".

  Αποτελέσματα νόμων προστασίας κατοικίας

  Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε αναλυτικά με συγκεκριμένα στοιχεία στην αποτελεσματικότητα κάθε νομοθετικής παρέμβασης σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, με αφετηρία το νόμο Κατσέλη (3869/10). "Ο νόμος αυτός παρείχε απλόχερα προστασία σε όλους ανεξαιρέτως, χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς κανένα έλεγχο, απλά με την κατάθεση μιας αίτησης. Αποτέλεσμα να επωφελούνται οι στρατηγικοί  κακοπληρωτές. Έχει υπολογιστεί ότι το 25% που έχουν αποτανθεί στο νόμο Κατσέλη είναι  στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αυτή την στιγμή 70.000 υποθέσεις εκκρεμούν προς εκδίκαση με δικάσιμο έως και 2032 . Μεγάλος αριθμός απορρίπτεται, είτε γιατί δεν είναι επιλέξιμος είτε γιατί δεν έχει οικονομική αδυναμία. Τι έκανε ο νόμος Κατσέλη; Απλώς μετέθετε το πρόβλημα σε επόμενες γενεές που αποποιούνται την κληρονομιά τους".

  Σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία του 2017, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας από τους  63.000 μόνο 7.300 υπέβαλλαν αίτηση και μόνο 2.200 ολοκλήρωσαν την διαδικασία. Ο επόμενος νόμος (4605/2019) που διαδέχτηκε το νόμο Κατσέλη μετά την οριζόντια κατάργηση της προστασίας τον Φεβρουάριο 2019, έδινε διορία 6 μήνες για μικρή περίμετρο δικαιούχων. Μόνο σε όσους είχαν μη εξυπηρετούμενο δάνειο και αυστηρά κριτήρια, αφού είχε καταργηθεί η οριζόντια προστασία. Αυτός ο νόμος ψηφίστηκε τον Απρίλιο 2019. "Δυνητικά  αυτός ο νόμος θα κάλυπτε 90.000 δανειολήπτες, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Δραγασάκη θα κάλυπτε 130.000 δανειολήπτες. Εμείς ενημερωθήκαμε για περίμετρο 90.000. Αποτέλεσμα; Τον Ιούλιο 2019 δεν έχει υποβληθεί καμία αίτηση και κατά την καταληκτική προθεσμία κατατέθηκαν μόλις 1.368 αιτήσεις. Έδωσα αυτά τα στοιχεία, για τις παλαιότερες νομοθετικές παρεμβάσεις για να γίνει σαφές ότι δεν κατάφεραν να δώσουν αποτελεσματική λύση.

  "Εμείς βελτιώσαμε το υφιστάμενο πλαίσιο, όπως το πλήθος εγγράφων που ο πολίτης αδυνατούσε, διευρύναμε την περίμετρο δικαιούχων και το επεκτείναμε (αντί για 6 μήνες για τους κόκκινους μέχρι το 2018) για άλλους 7 μήνες. Εντούτοις, κι αυτό το πλαίσιο δεν είχε αποτελέσματα. Υποβλήθηκαν 6.991 αιτήσεις σε 13 μήνες. Το λέω δημόσια: δεν πέτυχε ο στόχος" σημείωσε ο υπουργός. " Από την άλλη πλευρά βέβαια σώσαμε σχεδόν 7.000 αντί για 1500 νοικοκυριά. Την ίδια περίοδο οι πολίτες ρύθμισαν απευθείας με τις τράπεζες 270.000 ύψους άνω των 13 δισ. Έγιναν ρυθμίσεις και κουρέματα".

  Μ. Νταλιάνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων