Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Οκτ-2020 12:52

  Πέτσας: Η στάση της Ευρώπης πρέπει να είναι αποφασιστική και ενιαία

  Σ. Πέτσας: Η Τουρκία μπορεί να διαλέξει το γήπεδο που οδηγεί είτε σε έμπρακτη αποκλιμάκωση είτε σε κυρώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:20

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Αποφασιστική και ενιαία στάση έναντι της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το μέγιστο ζητούμενο για την Αθήνα, λίγο πριν σηκώσουν αυλαία οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες. "Θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα, πάντα με γνώμονα η στάση της Ευρώπης να είναι αποφασιστική ενιαία και να στέλνει το κατάλληλο μήνυμα στην πλευρά της Τουρκίας...", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

  "Από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι και σήμερα είχαμε δύο θεμελιώδεις ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας, που έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου. Όλοι οι ηγέτες καλούνται να σταθμίσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας και να δουν και το βασικό χρονοδιάγραμμα που είχαν θέσει οι ίδιοι στον εαυτό τους. Το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε δύο μήνες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, για να δουν τη συμπεριφορά της Άγκυρας και ανάλογα να προχωρήσουν, είτε στην οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, είτε στην επιβολή κυρώσεων στο βαθμό που δεν συμμορφώνεται. Έχουμε το πλαίσιο των κυρώσεων και αναμένεται και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και το απόγευμα και μετά να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο το ζήτημα των κυρώσεων αυτών καθαυτών, αλλά και του χρονοδιαγράμματος, αλλά και τα στάδια που μπορούν να ακολουθήσουν μέχρι την εφαρμογή τους...", επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε πως το ζήτημα των κυρώσεων είναι πάντα στο τραπέζι. "Το μείγμα, ο χρόνος και ο τρόπος υλοποίησης και εφαρμογής τέτοιου είδους κυρώσεων εναπόκειται στους ηγέτες. Εμείς έχουμε πει κάθε φορά ότι θέλουμε να επιλυθούν τα ζητήματα που μας ταλαιπωρούν. Εν προκειμένω, η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και προτιμούμε να επιλυθεί αυτό το ζήτημα παρά να επιβάλλονται κυρώσεις. Εάν δε συμμορφώνεται η άλλη πλευρά θα αντιμετωπίσει τις κυρώσεις...", σημείωσε και τόνισε ότι η κόκκινη γραμμή είναι απλή.

  "Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, αλλά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η διαφορά είναι ότι η κυριαρχία αφορά στα χωρικά της ύδατα που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια, ενώ τα κυριαρχικά της δικαιώματα αφορούν στην υφαλοκρηπίδα, που δεν είναι οριοθετημένη. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια. Το δικαίωμα της αυτό θα το ασκήσει στο μέλλον, οπότε η ίδια το κρίνει σκόπιμο...", είπε ο κ. Πέτσας.

  Όσον αφορά στο επεισόδιο με το αεροπλάνο που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι μία πρόκληση ακόμη στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της τουρκικής πλευράς. "Θα ήθελα να μείνω στο γεγονός ότι δόθηκαν διάφορες εξηγήσεις και από την τούρκικη πλευρά και ελπίζουμε αυτό το φαινόμενο και αυτό το συμβάν να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον", συμπλήρωσε.

  Δε μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές όσο το Ορούτς Ρέις παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

  Ο κ. Πέτσας, στην αρχή της τοποθέτησής του, ανέφερε ότι η Άγκυρα, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό, αθετεί τις δεσμεύσεις της. "Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά την πρόσφατη σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, είχε δεσμευτεί πως θα προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή στην Τουρκία του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών. Όμως, αντί της πρόσκλησης, είχαμε πρόκληση. 2 Και μάλιστα διπλή. Γεγονός που αποδεικνύει την αναξιοπιστία της Τουρκίας, αλλά και περιφρόνηση στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 1ης και 2ας Οκτωβρίου. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες όπου τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα θέσουν προς τους Ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και τη νέα έξοδο του Ορούτς Ρέις σε περιοχές που επικαλύπτουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ιδίως, μάλιστα, το γεγονός ότι και οι δύο αυτές προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας συγκρούονται ευθέως με τρεις συγκεκριμένες παραγράφους των Συμπερασμάτων του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής", είπε.

  "Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού και συνοψίζεται στη φράση "σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις". Όπως τότε, έτσι και τώρα υπογραμμίζουμε ότι επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Δε μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές όσο το Ορούτς Ρέις παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα", τόνισε, προσθέτοντας πως οι Ένοπλες Δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ