Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Οκτ-2020 19:59

  Πλήρης στήριξη Χάικο Μάας στην Ελλάδα: "Προκλητική η στάση της Τουρκίας"

  Πλήρης στήριξη Χάικο Μάας στην Ελλάδα: "Προκλητική η στάση της Τουρκίας"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:15

  Την οδό της έμπρακτης αλληλεγγύης και της στήριξης που έχει η Ελλάδα και η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Βερολίνο έδειξε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, στις δηλώσεις που πραγματοποίησε στο πλαίσιο της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

  Ο κ. Μάας τόνισε ότι οι κινήσεις της Άγκυρας δεν έχουν καμία σχέση με το πνεύμα της κατανόησης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, καλώντας, ουσιαστικά, την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

  "Τις τελευταίες εβδομάδες πετύχαμε από κοινού κάτι πολύ ενδιαφέρον. Καταφέραμε με τη μεγάλη βοήθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να πούμε ότι μπορούμε να επαναφέρουμε τις διαπραγματεύσεις. Δηλαδή, το διάλογο. Και είμαι ευτυχής που ήμασταν σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι τέτοιο και νομίζω ότι αυτό ήταν μία πολύ ευτυχής στιγμή. Ωστόσο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα παράδοξες καταστάσεις. Διαπιστώσαμε, στη συνέχεια, αυτό που γνωρίζουμε όλοι μας. Το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια. Είδαμε τη μετακίνηση του Ορούτς Ρέις. Είδαμε ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το πνεύμα της κατανόησης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να έχουμε. Ούτε υπάρχει η ατμόσφαιρα, η οποία θα άρμοζε για την αποκλιμάκωση με διπλωματικό τρόπο αυτής της κρίσης", επεσήμανε ο κ. Μάας. Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει απόλυτη κατανόηση για τις θέσεις και τις κινήσεις της Ελλάδας.

  "Μπορώ να φανταστώ  ποια είναι η αντίδρασή της, μετά από αυτή την τόσο προκλητική στάση της Τουρκίας, η οποία οδήγησε ακριβώς στη διακοπή της δυνατότητας επαναφοράς του διαλόγου. Παρόλα αυτά πρέπει να πω ότι στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο συμβούλιο θεωρώ ότι έχουμε μόνο μία δυνατότητα η οποία είναι ο διάλογος για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα...Το ταξίδι μου εδώ στην Αθήνα διακόπτεται γιατί θέλω απλά να ανακοινώσω και να δείξω έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη που έχει η Ελλάδα από εμάς όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

  Χάικο Μάας: Χρειαζόμαστε απευθείας συνομιλίες παρά την πρόκληση από την Τουρκία

  "Χρειαζόμαστε απευθείας συνομιλίες παρά την πρόκληση από την Τουρκία", τονίζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

  "Πολύ ανοιχτές και φιλικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για την δύσκολη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Ένα είναι σαφές: χρειαζόμαστε απευθείας συνομιλίες παρά την πρόκληση από Τουρκία", αναφέρει η ανάρτηση, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφίες του κ. Μάας με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Δένδια.

  Μητσοτάκης: Η ώρα των κυρώσεων είναι στη Σύνοδο Κορυφής

  Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ώρα των κυρώσεων στην Τουρκία είναι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, διαμηνύοντας ότι διάλογος δε μπορεί να γίνει με το Ορούτς Ρέις να πλέει προς το Καστελόριζο.

  Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κανείς δε μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τις πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία, ιδίως υπό το φως των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επίσης, ανέφερε ότι στο κείμενο συμπερασμάτων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής γίνεται σαφής αναφορά στην αποχή από μονομερείς ενέργειες και στο σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων της Ευρώπης με την Άγκυρα.

  "Έκτοτε έχουμε δει την επανέναρξη επιχειρήσεων από το Ορούτς Ρέις και το άνοιγμα της παραμεθορίου στην Αμμόχωστο, μίας περιοχής που παρέμενε κλειστή για 46 χρόνια…Δόθηκε στην Τουρκία η επιλογή, να συμμορφωθεί ή να αντιμετωπίσει συνέπειες. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η Τουρκία επέλεξε το δεύτερο μονοπάτι", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο, αλλά στο συγκεκριμένο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Δηλαδή, από εκεί που σταμάτησαν το 2016 και με μόνο αντικείμενο τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. "Δε θα συζητήσουμε κάτω υπό αυτούς τους όρους, με ένα πλοίο στη θάλασσα. Περιμένω το θέμα να συζητηθεί ξανά στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", είπε.

  Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού εχει ως εξής:

  Καλως ορίσατε, για άλλη μια φορά, εν μέσω αυτών των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών, δεδομένων των όσων συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Θεωρώ πως κανείς δεν θα μπορούσε να είναι ικανοποιημένος με τις πρόσφατες εξελίξεις, ειδικά υπό το φως των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε σε όλους πως τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ήταν απολύτως ξεκάθαρα.

  Διαβάζω ενδεικτικά μια πρόταση: "Η επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση", κάτι που σημαίνει δηλαδή ότι αποτελεί προϋπόθεση για την βελτίωση της σχέσης μας με την Τουρκία. Αυτό που έχουμε δει έκτοτε είναι την επανάληψη των δραστηριοτήτων του Oruc Reis και φυσικά επίσης το άνοιγμα του περίκλειστου παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια της Κύπρου, που παρέμενε κλειστό για 46 χρόνια.

  Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δώσαμε στην Τουρκία μια ξεκάθαρη επιλογή. Είτε την ανανέωση των σχέσεων της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες αν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά. Δυστυχώς, φαίνεται πως - προς το παρόν - η Τουρκία έχει επιλέξει τον δεύτερο δρόμο. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως στην Παράγραφο 21 των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, καταστήσαμε σαφές πως στην περίπτωση που συνεχιστουν οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, εμείς - ως Ευρωπαϊκή Ένωση - θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και όλες τις επιλογές που διαθέτουμε. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο ως τον Δεκέμβριο.

  Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι έχουμε κάθε πρόθεση να ξεκινήσουμε έναν παραγωγικό διάλογο με την Τουρκία. Γνωρίζετε πως και με την διαμεσολάβηση της Γερμανίας συμφωνήσαμε - τουλάχιστον δύο φορές - να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές από το σημείο όπου είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Αυτό ήταν το αντικείμενο εκείνων των διερευνητικών επαφών. Και δυστυχώς αντί να ορίσουμε μια ημερομηνία - ο κ. Τσαβούσογλου είπε στον Υπουργό κ. Δένδια πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα ότι η Τουρκία θα καλούσε την Ελλάδα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών - και αντί για μια ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών έχουμε το Oruc Reis να πλέει εντός της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

  Προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για την ενεργό διπλωματική σας στάση. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο που, όντως, θα κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητήσουμε, σαν λογικοί άνθρωποι. Δεν αναφέρομαι σε εμάς. Καταλαβαίνετε. Να συζητήσουμε αντί για την εμπλοκή σε μια αχρείαστη διπλωματία των κανονιοφόρων.

  Σας ευχαριστώ ξανά που είστε εδώ."

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων