Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Οκτ-2020 17:39

  Μηταράκης: Στη Βουλή με διαφάνεια ο διαγωνισμός για τα κλειστά κέντρα σε νησιά

  Μηταράκης: Στη Βουλή με διαφάνεια ο διαγωνισμός για τα κλειστά κέντρα σε νησιά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στη Βουλή με απόλυτη διαφάνεια για πρώτη φορά θα κατατεθούν οι συμβάσεις που αφορούν κατασκευή και παρόχους (σίτιση, διαχείριση κλπ) των νέων κλειστών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σύμφωνα με την ενημέρωση το υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής Νότη Μηταράκη.

  "Επί Συριζα διατέθηκαν στην χώρα 2 δισ. για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όμως όλες οι συμβάσεις για κάποιο λόγο ήταν έως 20 εκ ευρώ, και  καμία δεν παρουσιάστηκε ποτέ στην Βουλή" σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

  Παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα της πρώτης διαγωνιστικής διαδικασίας για κατασκευή κέντρων ελεγχόμενης εισόδου σε Σάμο, Κω και Λέρο ο υπουργός είπε ότι το έργο ήταν 132 εκατ. ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, ενώ ο ανάδοχος (η εταιρία Μυτιλιναίος) υπέβαλε προσφορά 97 εκατ. ευρώ.

  Στις προδιαγραφές είναι η κατασκευή νέων κέντρων με διπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ (θα υπάρχει δρόμος για περιπολίες αστυνομικών οχημάτων ανάμεσα στην περίφραξη), ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος, ξεχωριστή δομή για παροχή υπηρεσιών υγείας μέσα στο κέντρο, ενώ έχει υπολογιστεί χώρος 4 τμ (μεικτό) ανά άτομο για την διαμονή.

  Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε τα στοιχεία που δείχνουν την αποσυμφόρηση των νησιών, την μείωση των ροών και την αύξηση των αποφάσεων ασύλου. "Το μήνυμα που στέλνουμε είναι πως η χώρα μας δεν θέλει να είναι πύλη εισόδου για μετανάστες" υπογράμμισε ο υπουργός. Όπως είπε οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 73% (12.289 φέτος, 44.734 πέρυσι) ενώ οι περισσότερες από τις αφίξεις έγιναν το πρώτο τρίμηνο του 2020.

  Μόνο πίσω από Γερμανία στο άσυλο

  Σε ό,τι αφορά την παροχή ασύλου ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο αποτελεσματική χώρα στην απονομή με πρώτη την Γερμανία που έχει τριπλάσιο αριθμό υπαλλήλων για τον τομέα αυτό. "Οι αποφάσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά 82%" ανέφερε. "Αναλογικά είμαστε οι πιο αποτελεσματικοί στην Ευρώπη". Επίσης σε ότι αφορά τα νησιά προχωράει η αποσυμφόρηση με θετικό ισοζύγιο (φεύγουν περισσότεροι απ’ όσους έρχονται). Ο υπουργός κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να εφαρμόσει την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας καθώς όπως είπε έχει να δεχτεί επιστροφές από τον περασμένο Μάρτιο λόγω κορονοϊού. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ