Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 11:52

  Ν. Ανδρουλάκης προς Μπορέλ: Το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την προοπτική λύσης στο Κυπριακό

  Ν. Ανδρουλάκης προς Μπορέλ: Το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την προοπτική λύσης στο Κυπριακό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ενέργειες για να αποτραπεί το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, που προωθεί - μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του - ο κατοχικός "πρωθυπουργός" με την υποστήριξη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με ερώτησή του στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

  Ο κ. Ανδρουλάκης, σημειώνει ότι τα Βαρώσια, στην παραθαλάσσια περιοχή της Αμμοχώστου, "παραμένουν υπό τουρκική κατοχή μετά την εισβολή του 1974 και ότι η απόφαση της τουρκικής πλευράς αντιτίθεται πλήρως στο ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1984 που παραχώρησε την διαχείριση της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό να γίνει επανεγκατάσταση αποκλειστικά των κατοίκων που είχαν εκδιωχθεί". Τονίζει, ακόμη, ότι "η απόφαση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής, ουσιαστικά προωθεί την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, υπονομεύοντας την προοπτική λύσης του Κυπριακού ζητήματος".

  Οι εξελίξεις, όπως υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής, έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 1-2 Οκτωβρίου, στα συμπεράσματα του οποίου συμφωνήθηκε από τους ηγέτες των 27 ότι η Ένωση "θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της - μεταξύ άλλων όσα προβλέπονται από το άρθρο 29 της Συνθήκης της ΕΕ(ΣΕΕ) και το άρθρο 215 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ (ΣΛΕΕ), προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της," σε περίπτωση νέων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας. 

  Στην ερώτησή του προς τον κ. Μπορέλ, ο κ. Ανδρουλάκης υπενθυμίζει ότι στις 6 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των "εκλογών" στα κατεχόμενα, ο κατοχικός "πρωθυπουργός", ο οποίος είναι και υποψήφιος υποστηριζόμενος από τον Πρόεδρο Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι η περίκλειστη περιοχή θα ανοίξει και ερωτά τον Ύπατο Εκπρόσωπο "πώς προτίθεται να αντιδράσει σε αυτή την κατάφορα προκλητική κίνηση της Τουρκίας".

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ