Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Οκτ-2020 09:17

  Η κυβέρνηση αποτιμά τα μέτρα για τον κορονοϊό - Τι μέλλει γενέσθαι για το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων

  Τα πέντε ορόσημα έως 9 Οκτωβρίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τα νέα δεδομένα στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας θέτει επί τάπητος σήμερα η κυβέρνηση, με την ολοκλήρωση δύο εβδομάδων από τη λήψη των τελευταίων μέτρων στην Αττική για την αναχαίτιση του κορονοϊού στην κοινότητα.

  Σε μία ακόμα τηλεδιάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες, στο μικροσκόπιο θα βρεθούν τα στοιχεία των κρουσμάτων, τα οποία, αν και κινούνται σε υψηλό βαθμό, έχουν σταθεροποιηθεί, γεγονός που απομακρύνει (προς το παρόν τουλάχιστον) την εφαρμογή ενός επόμενου κύματος παρεμβάσεων σε περιοχές με…κόκκινα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα, το Λεκανοπέδιο.

  Ωστόσο, οι εικόνες με τα φαινόμενα συγχρωτισμού, χαλαρότητας και αδιαφορίας, που επιδεικνύει ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού απέναντι στους κανόνες της αυτοπροστασίας συνεχίζουν να προκαλούν προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο, με τα μηνύματα από την πλευρά του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών να γίνονται όλο και πιο εμφατικά.

  Όχι τώρα νέα μέτρα

  "Νομίζω ότι υπάρχει μία γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown. Χρησιμοποιούμε περισσότερο τώρα τα τοπικά lockdown, την έξυπνη ιχνηλάτηση, το μαζικό testing. Όμως, υπάρχει ακόμη ένα ερωτηματικό. Και το ερωτηματικό είναι: μπορούμε να ζήσουμε με τον ιό και να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη συνήθη οικονομική  δραστηριότητα δίχως ένα πλήρες lockdown και δίχως να συσσωρευτεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας;

  Πιστεύω ότι κανείς δεν έχει την απάντηση ακόμη, γιατί έχουμε μπροστά μας τρεις-τέσσερις πολύ δύσκολους μήνες. Ελπίζω, όμως και είμαι αισιόδοξος ότι δε θα χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα από αυτά που ήδη λαμβάνουμε", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια παρέμβασης που πραγματοποίησε στο Athens Democracy Forum 2020. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη, με το βλέμμα στραμμένο στην έξαρση της επιδημίας στην Αττική, σχολιάζουν ότι δε μπορεί ακόμα να αξιολογηθεί πλήρως το πακέτο μέτρων που έχει ληφθεί.

  "Αυτό θα το πράξουμε μέσα στην εβδομάδα, που ξεκινά. Όπου έχουμε τοπικά προβλήματα, όπως αυτό στην Πέλλα, θα λαμβάνονται με μεγάλη ταχύτητα μέτρα. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα. Με πρώτο τη χρήση μάσκας", σημειώνουν.

  "Τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, εάν ληφθούν, στο μέλλον, θα πρέπει να πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις που έχουμε και τώρα. Δηλαδή, να είναι απλά, να είναι εφαρμόσιμα και να είναι εύκολο να ελεγχθούν. Μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, όπως το ωράριο, είναι εύκολο να ελεγχθούν. Θα πρέπει, όμως, να σταθμιστεί το γεγονός ότι εάν συμπιεστεί το ωράριο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα υπάρξει μεγαλύτερος συγχρωτισμός, γιατί όλοι θα προσπαθούν να εξυπηρετηθούν σε μικρότερο χρονικό ορίζοντα. Αυτό θα σταθμιστεί από τους ειδικούς και θα μας γίνει η σχετική εισήγηση. Αλλά, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε  στη λήψη πρόσθετων μέτρων, είμαστε στην εφαρμογή των υφιστάμενων", επεσήμανε (Open) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

  Σύμφωνα με τη 17η έκθεση του Παρατηρητηρίου για τον κορονοϊό, που αφορά το διάστημα 24 έως 30 Σεπτεμβρίου, υπάρχει σταθεροποίηση στον μέσο όρο ημερησίων κρουσμάτων, με έντονη όμως ημερήσια μεταβλητότητα, μείωση του ημερήσιου αριθμού θανάτων, αλλά αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων. Συγκεκριμένα:

  -Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 314 κρούσματα από 324 στην προηγούμενη έκθεση.

  -Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου ξεπέρασε το 73%.

  -Για τρίτη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν το φράγμα των 400 για δεύτερη φορά το τελευταίο δεκαήμερο.

  -Παραμένει η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη  και αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς.

  -Ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. 

  "Για όλους αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε την παράταση των μέτρων στην Αττική μέχρι τις 12 Οκτωβρίου", αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ