Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Οκτ-2020 09:49

  ΣΥΡΙΖΑ: Μια στο καρφί και μια στο πέταλο η "μέθοδος" Τσακαλώτου σε Τσίπρα

  ΣΥΡΙΖΑ: Μια στο καρφί και μια στο πέταλο η "μέθοδος" Τσακαλώτου σε Τσίπρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά 

  "Μάχη" επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα προετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ μεν αλλά την παράσταση για την ώρα εξακολουθούν να "κλέβουν" οι εν εξελίξει μάχες στο εσωτερικό του. 

  Το "απόστημα" στην κόντρα Τσίπρα- Τσακαλώτου ( "53" και στελεχών της "παλιάς φρουράς", δεν έχει καθαρίσει, παρά τις επανειλημμένες φορές που έχει φτάσει στα άκρα η "κόντρα" των δύο πλευρών. 

  Η πρόσφατη εσωκομματική εκεχειρία που κηρύχθηκε στο πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας είναι -όπως συνομολόγησαν στελέχη και από τις δύο πλευρές-  και εύθραυστη και "ορισμένου χρόνου". 

  Σε επίρρωση αυτού εξάλλου, ο πρώην ΥΠΟΙΚ και άτυπος επικεφαλής των "53", βγήκε ξανά δημόσια την Κυριακή ( συνέντευξη στο Βήμα) και επανέλαβε τις θέσεις, τις ενστάσεις και τα "μηνύματά" του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με εξαιρετικά προσεκτικές διατυπώσεις, οι οποίες ελάχιστα αλλάζουν την ουσία: Το μπρα ντε φερ Τσίπρα- Τσακαλώτου, παραμένει σε πλήρη εξέλιξη.

  Τσακαλώτος: Μας τελείωσαν τα αρχηγικά κόμματα

  Αναπάντητη δεν άφησε καμία "απορία" σχετικά με τις προθέσεις του για το άμεσο μέλλον ο πρώην ΥΠΟΙΚ , λύνοντας, καταρχάς την πιο θεμελιώδη, για την ώρα: Να αποσυρθεί στις γκουίντες περιοριζόμενος στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα, αυτολογοκρινόμενος, αποκλείεται

  Για τούτο και έδωσε περίγραμμα των διαφωνιών του με τον Αλέξη Τσίπρα, τόσο για τα περί αρχηγοκεντρικού κόμματος, όσο και για τον αντιπολιτευτικό λόγο και ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ. 

  "Το αρχηγικό κόμμα -που άλλωστε  δεν είναι και στις προθέσεις του Αλέξη- είναι στα αζήτητα της ιστορίας", είπε ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στο ΒΗΜΑ και απέρριψε τα περί " δικομματικής" εναλλαγής στην εξουσία.

  "Ένα κόμμα χωρίς ταυτότητα δεν έχει μέλλον, η πολιτική απεχθάνεται τα κενά. Ορισμένοι μας καλούν να εγκαταλείψουμε αυτή την ταυτότητα και να υιοθετήσουμε την παλιά, της παλαιοκομματικής δικομματικής εναλλαγής. Αυτή δηλαδή που δεν δούλεψε και που ο κόσμος αποδοκίμασε και εγκατέλειψε. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη".

  Με μια ντρίπλα προς αποσόβηση των κραδασμών που προκάλεσε η αμφισβήτησή του στην έγκληση Τσίπρα περί "πολιτικού απατεώνα Μητσοτάκη", ο κ. Τσακαλώτος, ερωτηθείς σχετικά, "συμμορφώθηκε" με την γραμμή μεν αλλά αποφεύγοντας - δια περιφραστικής διατύπωσης- να χρησιμοποιήσει τον όρο "απατεώνας". 

  "Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα, ότι παραποιεί τα γεγονότα, ότι εξωραΐζει την πραγματικότητα, ότι συσκοτίζει τις προθέσεις της και την μεροληψία της υπέρ των πλούσιων και δυνατών. Βέβαια αυτά δεν είναι καινούρια. Επαναλαμβάνονται από το σύστημα του -παλαιού- δικομματισμού διαχρονικά. Άλλα λένε στην αντιπολίτευση και άλλα κάνουν στην κυβέρνηση".

  Σε κάθε περίπτωση , αναγνώρισε τις διαφωνίες του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ( Άλλως πώς αφού ο ίδιος μιλώντας στο ΠΣ είχε αναφερθεί σε διάρρηξη εμπιστοσύνης) αλλά "ξόρκισε" τις αιτιάσεις περί "αμφισβήτησης" του Αλέξη Τσίπρα.

  "Με εκφράζει η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης στη ΔΕΘ. Συνεργαζόμαστε στενά. Προφανώς σε επιμέρους θέματα υπάρχουν διαφορετικές οπτικές" απάντησε για τη σχέση του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ "διευκρίνισε" ότι δεν υπάρχει καμία τάση αμφισβήτησής του: "Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο κόσμος αγαπά και προσβλέπει στον Αλέξη Τσίπρα".

  Ν. Φίλης: Όχι σε αντιπολίτευση καταγγελτισμού

  "Παρών" έδωσε και ο Νίκος Φίλης με συνέντευξή του  (iefimerida), ο οποίος σε ό,τι αφορά την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, επί της ουσίας, στήριξε την κριτική Τσακαλώτου και "53", εκφωνώντας "όχι" στην "εύκολη αντιπολίτευση του καταγγελτισμού". 

  Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Παιδείας και εκ της "παλιάς φρουράς" του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε επ αυτού: 

  "Αναμφισβήτητα, ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να επανασυστηθεί στην κοινωνία ως δύναμη της ριζοσπαστικής αριστεράς, να αξιοποιήσει τα θετικά της διακυβέρνησής του και να απομακρυνθεί από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς, να συγκροτήσει ένα νέο πρόγραμμα στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται διεθνώς και στη χώρα μας με αφορμή την υγειονομική κρίση του κορονοϊού και τη συνακόλουθη οικονομική κρίση και να μπολιάσει την αντιπολιτευτική του τακτική με βαθιές προγραμματικές μεταρρυθμίσεις, αποφεύγοντας την εύκολη αντιπολίτευση του καταγγελτισμού". 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ