Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Οκτ-2020 08:14

  Τα κέρδη της Αθήνας από τη διαπραγμάτευση-θρίλερ στις Βρυξέλλες- Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην Άγκυρα

  Τα κέρδη της Αθήνας από τη διαπραγμάτευση-θρίλερ στις Βρυξέλλες- Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην Άγκυρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Διάχυτη είναι η ικανοποίηση στην Αθήνα από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έθεσε στο… μικροσκόπιό της τις σχέσεις των Βρυξελλών με την Τουρκία.

  Μετά από έναν κύκλο σκληρών διαπραγματεύσεων και συνεχών διαβουλεύσεων, η Σύνοδος υιοθέτησε τη στρατηγική του…καρότου και του μαστιγίου, με την οποία προσήλθε στις εργασίες η κυβέρνηση. Αυτό που γίνεται πλέον σαφές είναι ότι για την Άγκυρα και τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανοίγονται στον ορίζοντα δύο δρόμοι. Ο πρώτος είναι αυτός του διαλόγου και της διπλωματίας, που μπορεί να είναι επωφελής για τη γειτονική χώρα. Ο δεύτερος είναι αυτός της συνέχισης των προκλήσεων και της παραβατικής συμπεριφοράς, ο οποίος θα έχει, βέβαια, τις ανάλογες συνέπειες.

  "Ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Έγινε πολύ εντατική δουλειά και από την ελληνική πλευρά και από την κυπριακή πλευρά. Το τελικό κείμενο είναι αρκετά διαφορετικό από το πρώτο κείμενο, το οποίο προτάθηκε από την προεδρεία και το οποίο είχαμε απορρίψει εκ της αρχής, καθώς δεν κάλυπτε ούτε τις ελληνικές, ούτε τις κυπριακές θέσεις. Καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, για την Κύπρο για την Ευρώπη και τολμώ να πω και ένα πολύ καλό κείμενο και για τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία. Καθώς θέτει στον πυρήνα του αυτή την ισορροπία, για την οποία έχουμε μιλήσει. Τη δυνατότητα να έχουμε ως Ευρωπαίοι, ως Ελλάδα και ως Κύπρος μία καλύτερη σχέση με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν οι μονομερείς προκλητικές ενέργειες και ότι η Τουρκία θα καθίσει ως προς τις ελληνοτουρκικές διαφορές τουλάχιστον στο τραπέζι των συζητήσεων και μέσω των διερευνητικών επαφών ελπίζουμε να βρούμε λύση στη μία κρίσιμη νομική διαφορά που έχουμε. Την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών...", επεσήμανε ο πρωθυπουργός. "Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δε μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και προφανώς να δεχθεί την ετυμηγορία του. Ελπίζω κάποια στιγμή αυτές οι συζητήσεις να μην είναι συζητήσεις απλά διακοσμητικές, αλλά να καταλήξουν και σένα απτό αποτέλεσμα...", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Τα κέρδη της Αθήνας 

  Με το κείμενο των συμπερασμάτων, όπως σημειώνεται από την κυβέρνηση:

  -Η  Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης αλλά και αποφασιστικότητας, ξεκαθαρίζοντας  ότι η αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας από την πλευρά της Τουρκίας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωσης.

  -Γίνεται σαφές ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Γίνεται, επίσης, ρητή αναφορά στα άρθρα των συνθηκών, το 29 και το 215, τα οποία αφορούν κυρώσεις.

  -Επισημαίνεται ότι  σε αυτή την περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει,  όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αλλά και τα συμφέροντα των κρατών μελών.

  -Αναφέρεται ότι οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται και οι όποιες αποφάσεις, εφόσον χρειαστεί, θα παρθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

  -Γίνεται σαφέστατη θετική αναφορά στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, η οποία έχει συμφωνηθεί από την Ελλάδα και από την Τουρκία.

  -Αποτυπώνεται η θέση της Ελλάδας ότι ότι οι διερευνητικές θα αφορούν ένα ζήτημα. Την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

  -Υπάρχουν σαφέστατες αναφορές σε ζητήματα, τα οποία αφορούν στην Κύπρο. Καταδικάζεται η τουρκική επιθετικότητα και καλείται η Άγκυρα να την σταματήσει αμέσως. Επίσης, σημειώνεται ότι ο τρόπος που μπορεί η Κύπρος να λύσει τις διαφορές της σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι μέσα από διαπραγματεύσεις, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

  "Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν και τα ζητήματα της Τουρκίας συζητούνταν στο τέλος, το γεγονός ότι αφιερώσαμε παραπάνω από το μισό του χρόνου μας ενημερώνοντας τους εταίρους για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μία παρακαταθήκη γνώσης για το τι μπορεί να συμβεί από εδώ και στο εξής...Ήταν πολύ σημαντικό ότι υπήρξε μία αναλυτική ενημέρωση όχι μόνο για τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις, αλλά και γιατί διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα της Ένωσης στο σύνολό τους. Είναι ένα ζήτημα που δεν έχει μόνο διάσταση αλληλεγγύης, αλλά και βαθιά γεωπολιτική διάσταση ζωτικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διακυβεύονται σε μία περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Τι προβλέπουν τα δύο άρθρα στα οποία παραπέμπει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

  Όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης, στον απόηχο των αποφάσεων του...ραντεβού των ηγετών στις Βρυξέλλες, τα δύο άρθρα που αναφέρονται στα συμπεράσματα παραπέμπουν σε κυρώσεις, εάν η Άγκυρα δε συμμορφωθεί και δε σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και τις προκλήσεις.

  Ειδικότερα:

  -Το άρθρο 29 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι το Συμβούλιο εκδίδει αποφάσεις, οι οποίες καθορίζουν τη στάση της Ένωσης επί συγκεκριμένου ζητήματος γεωγραφικής ή θεματικής φύσεως. Τα κράτη μέλη μεριμνούν, ώστε οι εθνικές τους πολιτικές να συνάδουν προς τις θέσεις της Ένωσης.

  -Το Άρθρο 215 σημειώνει ότι όταν απόφαση που εκδίδεται προβλέπει τη διακοπή ή τη μείωση, εν όλω ή εν μέρει, των οικονομικών και χρηματοοικονομικών σχέσεων με μία ή περισσότερες τρίτες χώρες, το Συμβούλιο, αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία μετά από κοινή πρόταση του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, και της Επιτροπής, θεσπίζει τα αναγκαία μέτρα. Εφόσον προβλέπεται, το Συμβούλιο μπορεί να λαμβάνει περιοριστικά μέτρα έναντι φυσικών ή νομικών προσώπων, ομάδων ή μη κρατικών οντοτήτων.

  Διαβάστε ακόμα:

  - Κ. Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Συνέπειες για την Τουρκία αν συνεχίσει τις προκλήσεις - το video με τις δηλώσεις

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ