Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Οκτ-2020 15:05

  Κ. Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Συνέπειες για την Τουρκία αν συνεχίσει τις προκλήσεις - το video με τις δηλώσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:12

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Απολύτως ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής δήλωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, στη διάρκεια της οποίας απαιτήθηκε πολλή δουλειά και από την Αθήνα και από τη Λευκωσία, προκειμένου να αποτυπωθούν στο κείμενο των συμπερασμάτων πάγιες θέσεις των δύο χωρών.

  Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τη μονομερή επιθετική της συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες, τοποθετώντας για μετά την έναρξη των διερευνητικών επαφών το ενδεχόμενο επικοινωνίας ή συνάντησης με τον πρόεδρο της γείτονος. 

  "Ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση αυτή. Έγινε πολλή εντατική δουλειά και από την ελληνική πλευρά και από την κυπριακή πλευρά. Το τελικό κείμενο είναι αρκετά διαφορετικό από το πρώτο κείμενο, το οποίο προτάθηκε από την προεδρεία και το οποίο είχαμε απορρίψει εκ της αρχής, καθώς δεν κάλυπτε ούτε τις ελληνικές, ούτε τις κυπριακές θέσεις. Καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, για την Κύπρο για την Ευρώπη και τολμώ να πω και ένα πολύ καλό κείμενο και για τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία. Καθώς θέτει στον πυρήνα του αυτή την ισορροπία, για την οποία έχουμε μιλήσει. Τη δυνατότητα να έχουμε ως Ευρωπαίοι, ως Ελλάδα και ως Κύπρος μία καλύτερη σχέση με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν οι μονομερείς προκλητικές ενέργειες και ότι η Τουρκία θα καθίσει ως προς τις ελληνοτουρκικές διαφορές τουλάχιστον στο τραπέζι των συζητήσεων και μέσω των διερευνητικών επαφών ελπίζουμε να βρούμε λύση στη μία κρίσιμη νομική διαφορά που έχουμε. Την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών...", επεσήμανε ο πρωθυπουργός. "Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δε μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και προφανώς να δεχθεί την ετυμηγορία του. Ελπίζω κάποια στιγμή αυτές οι συζητήσεις να μην είναι συζητήσεις απλά διακοσμητικές, αλλά να καταλήξουν και σένα απτό αποτέλεσμα...", συμπλήρωσε, με το βλέμμα στις διερευνητικές.

  Πείσαμε τους εταίρους μας

  "Γνωρίζετε ότι είναι πάντα μία δυναμική διαδικασία τα Ευρωπαϊκά συμβούλια επεξεργασίας κειμένων. Σπάνια τα τελικά σχέδια είναι αυτά που κατατίθενται στην αρχή. Πρέπει να σας πω ότι αυτή τη φορά υπήρχαν πιο σημαντικές αλλαγές από ό,τι συνήθως. Πιστεύω ότι και εμείς αλλά και η Κύπρος καταφέραμε και πείσαμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι αυτές οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες, ισορροπημένες και ενδεδειγμένες", τόνισε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για τις πολύωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. "Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν και τα ζητήματα της Τουρκίας συζητούνταν στο τέλος, το γεγονός ότι αφιερώσαμε παραπάνω από το μισό του χρόνου μας ενημερώνοντας τους εταίρους για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μία παρακαταθήκη γνώσης για το τι μπορεί να συμβεί από εδώ και στο εξής...Ήταν πολύ σημαντικό ότι υπήρξε μία αναλυτική ενημέρωση όχι μόνο για τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις, αλλά και γιατί διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα της Ένωσης στο σύνολό τους. Είναι ένα ζήτημα που δεν έχει μόνο διάσταση αλληλεγγύης, αλλά και βαθιά γεωπολιτική διάσταση ζωτικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διακυβεύονται σε μία περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Όσον αφορά στις διερευνητικές, σημείωσε πως δεν έχουμε ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία, εκτιμώντας ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί σύντομα υπηρεσιακά, από τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών.

  Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης και, κυρίως του κ. Τσίπρα, για τα αποτελέσματα της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε δηκτικός. 

  "Νομίζω ότι η καλύτερη απάντηση είναι κάποια δημοσιεύματα του ξένου Τοίχου που λένε με σαφήνεια ποιο είναι το πλαίσιο που έχει μπει και ποιες είναι οι επιπτώσεις στην Τουρκία, εάν συνεχίσει την προκλητική της ενέργεια...Η απειλή της κύρωσης είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές συμπεριφοράς και αυτό θέλουμε. Η κύρωση δεν είναι αυτοσκοπός και μέχρι στιγμής η στρατηγική που έχουμε οικοδομήσει και το μέτωπο των συμμαχιών έχει υπηρετήσει τις εθνικές γραμμές. Αν κάποιοι φαντασιώνονται πιο τολμηρές ή ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες θα μου έκανε εντύπωση εάν αυτό προέρχεται από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος γνωρίζει τους κανόνες στα Ευρωπαϊκά συμβούλια. Πραγματοποίησε και ο ίδιος διαπραγματεύσεις και δε μπορώ να πω ότι τα έχει καταφέρει και εξαιρετικά περίφημα όσο ήταν πρωθυπουργός...", επεσήμανε.

  Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την πρωτοκόλληση του τουρκολυβικού μνημονίου στον ΟΗΕ ως τυπική διαδικασία. 

  "Ευελπιστώ ότι το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο συνεργασίας κυρωμένο από δύο νόμιμα και κυρίαρχα κοινοβούλια θα αναρτηθεί στον ΟΗΕ πριν από το τέλος του χρόνου. Από εκεί και πέρα, θεωρώ χρονική σύμπτωση τη χθεσινή ανάρτηση του μνημονίου. Ήταν κάτι το οποίο γνωρίζαμε ότι θα συνέβαινε. Είναι μία τυπική γραφειοκρατική κίνηση...", είπε. 

  Καμπανάκι για τα μέτρα προστασίας. Μέγιστη προσοχή στην προστασία των ευάλωτων ομάδων

  Νέα μηνύματα για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, από τις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή στις προϋποθέσεις που έχει θέσει όσον αφορά στους επαγγελματίες και τους εργαζομένους. Ιδίως, αυτούς που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι.

  "Υπάρχει ανησυχία όλων των ευρωπαϊκών χωρών για το δεύτερο κύμα της πανδημίας...Η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά υπάρχει μία εντονότατη ανησυχία από όλους...Το  πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Είναι παγκόσμιο και παντού στην Ευρώπη είμαστε μπροστά σε αυτό που αποκαλούμε δεύτερο κύμα...", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

  "Βλέπουμε μία έξαρση στην Αττική, η οποία δείχνει κάποια στοιχεία σταθερότητας, αλλά είναι σε νούμερα για τα δικά μας δεδομένα που θεωρούμε υψηλά", ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή θα κριθούν για την αποτελεσματικότητά τους, όταν συμπληρωθούν δύο εβδομάδες.

  Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στα μέσα μεταφοράς θα προστεθούν περισσότερα δρομολόγια, για να διευκολυνθούν οι πολίτες και να αισθάνονται πιο ασφαλείς.

  "Δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για πρόσθετα μέτρα. Όπου έχουμε τοπικά προβλήματα θα λαμβάνονται με μεγάλη ταχύτητα μέτρα, αλλά θέλω για μία ακόμη φορά να εφιστήσω την προσοχή σε όλους και στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις. Θα είμαστε πολύ αυστηροί στις προϋποθέσεις που έχουμε βάλει. Πρώτος μας σκοπός παραμένει πάντα να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους...Υπάρχει και η έννοια της ατομικής ευθύνης, αλλά και της επαγγελματικής", τόνισε.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Ικανοποίηση στην Αθήνα μετά το 9ωρο διπλωματικό "θρίλερ" στις Βρυξέλλες - Σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ