Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Οκτ-2020 14:49

  Κουμουτσάκος: Πέντε κράτη με μια φωνή στο μεταναστευτικό-προσφυγικό

  Κουμουτσάκος: Πέντε κράτη με μια φωνή στο μεταναστευτικό-προσφυγικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την πλήρη σύγκλιση θέσεων και απόψεων πέντε κρατών, Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας και Ισπανίας, εν όψει την επικείμενης διαπραγμάτευσης στην ΕΕ της διαχείρισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος στην ενημέρωση των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, καθώς και Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

  "Πέντε κράτη που δρουν συντονισμένα με πλήρη σύγκλιση απόψεων και ανησυχιών, που δρουν με συντονισμένο τρόπο και θα προσέλθουμε με κοινή γραμμή στη διαπραγμάτευση. Μάλιστα υπάρχει η σκέψη να γίνει μια τοποθέτηση στο επόμενο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, μία ομιλία, κι αυτό δείχνει πόσο ενωμένοι είμαστε για το παρόν και το μέλλον των χωρών μας. Αύριο θα δω και τον Βούλγαρο υπουργό Εσωτερικών, καθώς η Βουλγαρία είναι ένα ακόμα κράτος πρώτης γραμμής", ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

  Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση γίνεται για Κανονισμούς και όχι Οδηγίες, ενώ υπογράμμισε ότι "τίποτα δεν πρόκειται να συμφωνηθεί, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη σε όλα. Γίνεται ταυτόχρονη διαπραγμάτευση των προτάσεων που υπάρχουν ως ‘πακέτο’ γιατί οι διατάξεις είναι νομικά αλληλένδετες για άσυλο, μεταναστευτικό, τον προκαταρκτικό έλεγχο των αιτήσεων, την χορήγηση διεθνούς προστασίας.

  Στα θετικά της πρότασης ‘πακέτο’ που τελεί υπό διαπραγμάτευση ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε τον μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης, την "αναδοχή" επιστροφών από όλα τα κράτη-μέλη (δηλαδή την επιστροφή στις χώρες τους όσων πολιτών οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται να αναλαμβάνουν όλα τα κράτη-μέλη προς υποβοήθηση των κρατών πρώτης γραμμής), την πρόταση για διαχείριση κρίσεων και έκτακτης ανάγκης.

  Αντίθετοι με τον βασικό πυρήνα της πρότασης ‘πακέτο’ ήταν από την πλευρά τους εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΚΙΝΑΛ, του ΜέΡΑ25, της ‘Ελληνικής Λύσης’ και του ΚΚΕ.

  "Οι Τσέχοι μας έστειλαν μαχαιροπίρουνα"

  Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, οι πρώην υπουργοί Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και Δημήτρης Βίτσας είπαν ότι η Κομισιόν υποχωρεί μπροστά στους ‘σκληρούς’ του Βορρά και κυρίως από τη ‘βάση διαπραγμάτευσης’ που ήταν η υποχρεωτική ποσόστωση για την κατανομή προσφύγων και μεταναστών μεταξύ των 28 κρατών μελών και την Ελβετία. "Με βάση αυτά που μας είπατε επιτρέπεται να επιλέξουν αν θα δεχτούν ή όχι πρόσφυγες και αν θα αναλάβουν επιστροφές, δηλαδή σε εθελοντική βάση", τόνισε ο κ. Βίτσας.

  "Θα εξαγοράζουν με άλλους τρόπους το γεγονός ότι δεν θα δέχονται πρόσφυγες. Θα στέλνουν ας πούμε δυνάμεις της Frontex. Να σας πω τι βοήθεια προσφέρουν; Μας έστειλαν οι Τσέχοι κιβώτια με βοήθεια. Όταν τα ανοίξαμε είχαν μέσα μαχαιροπίρουνα. Λες και εμείς δεν έχουμε μαχαιροπίρουνα. Το πακέτο που προτείνεται ως βάση διαπραγμάτευσης είναι τεράστια οπισθοχώρηση. Για να καταλάβετε, ο αλγόριθμος που είχαμε έλεγε ότι εμείς, η Ελλάδα δεν μπορούμε να διαχειριστούμε πάνω από 23.000 τον χρόνο. Εμάς μας συμφέρει η θέση του προηγούμενου Ευρωκοινοβουλίου".

  Μ. Ντ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων