Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Οκτ-2020 13:05

  Αρ. Πελώνη: Αυτό το δίλημμα ανοίγεται στον ορίζοντα της Άγκυρας

  Αρ. Πελώνη: Αυτό το δίλημμα ανοίγεται στον ορίζοντα της Άγκυρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.06

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Το δίλημμα που ανοίγεται στον ορίζοντα της Άγκυρας, με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτύπωσε η Αθήνα, δια της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη.

  "Υπάρχει κατάλογος που έχει συζητηθεί. Θέλουμε να υπάρχει σε περίπτωση που χρειαστεί να ενεργοποιηθεί στο μέλλον, εφόσον η Τουρκία προχωρήσει και πάλι σε μονομερείς ενέργειες. Το δίλλημα αφορά στη γειτονική χώρα. Εάν θέλει να είναι εταίρος που σέβεται το διεθνές δίκαιο ή απλά μία γειτονική χώρα", τόνισε η κ. Πελώνη, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

  "Το κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου που αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα για λόγους εμπιστευτικότητας και θα συζητηθεί από τους ηγέτες στο αποψινό δείπνο. Σημειώνω ότι στην πρόσκλησή του προς τους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel υπογράμμισε αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ότι "όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για την υπεράσπιση των νόμιμων συμφερόντων της Ε.Ε. και των κρατών μελών". Υπογράμμισε ακόμη ότι ο στόχος είναι ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία με κατεύθυνση τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και την διασφάλιση του πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Περιμένουμε να δούμε στη πράξη πώς θα διασφαλιστεί αυτός ο σεβασμός", σημείωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

  Επιστολή Μητσοτάκη σε Αναστασιάδη

  Όπως ανέφερε η κ. Πελώνη, με αφορμή την σημερινή 60ή επέτειο Ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός απηύθυνε επιστολή προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη. O Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει τις ευχές του για την πρόοδο και ευημερία του Κυπριακού Ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού και υπογραμμίζει ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε., παραμένει κορυφαίο μέλημα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. "Είμαστε πάντα έτοιμοι να συνδράμουμε στον στόχο επανεκκίνησης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών", επισημαίνει ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τη βεβαιότητα για την ευόδωση των κοινών προσπαθειών που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην περιφερειακή, ευρωπαϊκή και ευρύτερη διεθνή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά και στην επικράτηση της διεθνούς νομιμότητας.

  Το…τζαρτζάρισμα Σταϊκούρα-Μηταράκη

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα (πέραν αυτού με τις μάσκες στα σχολεία) το οποίο προκάλεσε την έντονη δυσφορία του πρωθυπουργού είχε αιχμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

  Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, φέρεται να εξέφρασε ενστάσεις για τη διαχείριση του ζητήματος, το οποίο σχετίζεται ειδικά με το νομό Φθιώτιδας, ανοίγοντας μέτωπο με τον αρμόδιο υπουργό, Νότη Μηταράκη. Το στοιχείο αυτό φαίνεται να ενόχλησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ζήτησε από τους υπουργούς του κοινή γραμμή στα μεγάλα προβλήματα, κάνοντας λόγο για "συλλογική ευθύνη" σε πράξεις και σε παραλείψεις.

  "Η επισήμανση αφορούσε ολόκληρη την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι συλλογικό όργανο. Ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε στους υπουργούς να στηρίζουν την κυβερνητική γραμμή και το έργο και όχι μόνο όσον αφορά στα υπουργεία τους. Συζητήθηκε το θέμα που έθεσε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος είναι σε επαφή με τον κ. Μηταράκη. Εφόσον υπάρξει εναλλακτική πρόταση στη Φθιώτιδα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τη συζητήσει", ανέφερε, στη διάρκεια της ενημέρωσης, η κ. Πελώνη.

  Πάντως, η εικόνα που εξέπεμψε η κυβέρνηση, σε κρίσιμα προς τη διαχείρισή τους ζητήματα, φαίνεται να ενόχλησε τον κ. Μητσοτάκη, που έσπευσε να…κρούσει καμπανάκια, ενόψει των επόμενων δύσκολων μηνών, οι οποίοι ανοίγονται στον ορίζοντα. 

  Η διευκρινιστική της απάντηση σχετικά με την τηλεκπαίδευση 

  Σχετικά με την πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση η αναπληρώτρια Κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε: 

  -    Έχουμε αναβαθμίσει τα ψηφιακά συστήματα του Υπ. Παιδείας για την υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης. 
  -    Έχουμε εξασφαλίσει δωρεάν χρήση πλατφόρμας για την τηλεκπαίδευση η οποία έχει ήδη συνδεθεί από την αρχή του σχολικού έτους με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. 
  -    Έχουμε εξασφαλίσει δωρεάν δεδομένα (data) για τη χρήση πλατφορμών που χρησιμοποιεί το ΥΠΑΙΘ για την τηλεκπαίδευση. 
  -    Εχουμε ενισχύσει τα σχολεία με πάνω από 20.00 φορητές συσκευές οι οποίες διατίθενται ήδη, με απόφαση του Διευθυντή, σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη. Αναμένονται άλλες περίπου 50.000 συσκευές μέσω ΕΣΠΑ. 
  -    Υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθεί κανείς στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης ακόμη και τηλεφωνικά, με απλή τηλεφωνική κλήση με αστική χρέωση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ