Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Οκτ-2020 09:07

  Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης έκρουσε "καμπανάκια" στους υπουργούς - Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

  Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης έκρουσε "καμπανάκια" στους υπουργούς - Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Την οδό του κοινού μετώπου στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων της κυβερνητικής ατζέντας χάραξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το αυστηρό μήνυμα που εξέπεμψε προς άπαντα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

  Σε ένα momentum καταλυτικό για τη διαχείριση θεμάτων-αιχμή, τα οποία σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών, όπως για παράδειγμα το δεύτερο κύμα κορονοϊού, η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να…κρούσει ηχηρά καμπανάκια προς τους υπουργούς του.

  Στόχος να τεθεί, από την πρώτη στιγμή, τέλος σε κινήσεις ή παρασκηνιακούς διαγκωνισμούς, που δυνητικά μπορεί να ανοίξουν τον κύκλο της εσωστρέφειας, σε μία περίοδο, η οποία απαιτεί άμεσες λύσεις σε προβλήματα και, παράλληλα, να υπάρξει ελαχιστοποίηση των όποιων αρρυθμιών στην παραγωγή έργου και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

  "Θέλω να υπενθυμίσω ότι η ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης είναι συλλογική. Όλοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε, με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε. Δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε υπουργός να μετακυλύει ευθύνες σε άλλους υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια της παρέμβασης που πραγματοποίησε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η… σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ώθησε τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσει αυστηρή γλώσσα ήταν η έντονη ενόχληση για τη διαχείριση του ζητήματος με τις μάσκες στα σχολεία.

  Μία κυβερνητική κίνηση, με άκρως θετικό αποτύπωμα, μετατράπηκε σε παρασκηνιακή "μάχη" μεταξύ υπουργείων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείχνει ξεκάθαρα (χωρίς να μπαίνει σε διαδικασία ονομαστικών αναφορών) ότι οι δύσκολες προκλήσεις στον ορίζοντα της χώρας και της κυβέρνησης απαιτούν ενιαίο μέτωπο.

  "Έχουμε μπροστά μας δύσκολες προκλήσεις. Είμαστε συλλογικό όργανο και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε την ευθύνη και των επιτυχιών μας, αλλά και των όποιων αστοχιών μας", σημείωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους υπουργούς του.

  Το…τζαρτζάρισμα Σταϊκούρα-Μηταράκη  

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα (πέραν αυτού με τις μάσκες στα σχολεία) το οποίο προκάλεσε την έντονη δυσφορία του πρωθυπουργού είχε αιχμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

  Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, φέρεται να εξέφρασε ενστάσεις για τη διαχείριση του ζητήματος, το οποίο σχετίζεται ειδικά με το νομό Φθιώτιδας, ανοίγοντας μέτωπο με τον αρμόδιο υπουργό, Νότη Μηταράκη. Το στοιχείο αυτό φαίνεται να ενόχλησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ζήτησε από τους υπουργούς του κοινή γραμμή στα μεγάλα προβλήματα, κάνοντας λόγο για "συλλογική ευθύνη" σε πράξεις και σε παραλείψεις.

  "Η επισήμανση αφορούσε ολόκληρη την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι συλλογικό όργανο. Ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε στους υπουργούς να στηρίζουν την κυβερνητική γραμμή και το έργο και όχι μόνο όσον αφορά στα υπουργεία τους. Συζητήθηκε το θέμα που έθεσε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος είναι σε επαφή με τον κ. Μηταράκη. Εφόσον υπάρξει εναλλακτική πρόταση στη Φθιώτιδα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τη συζητήσει", ανέφερε, στη διάρκεια της ενημέρωσης, η κ. Πελώνη.

  Πάντως, η εικόνα που εξέπεμψε η κυβέρνηση, σε κρίσιμα προς τη διαχείρισή τους ζητήματα, φαίνεται να ενόχλησε τον κ. Μητσοτάκη, που έσπευσε να…κρούσει καμπανάκια, ενόψει των επόμενων δύσκολων μηνών, οι οποίοι ανοίγονται στον ορίζοντα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ