Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Σεπ-2020 20:38

  Διάλογος Παπαδημούλη - Λαγκάρντ για ξέπλυμα χρήματος, ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και ΕΚΤ

  Διάλογος Παπαδημούλη - Λαγκάρντ για ξέπλυμα χρήματος, ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις θέσεις της ΕΚΤ ως προς το ξέπλυμα χρήματος, ως προς το αίτημα του ΕΚ για ισχυρότερο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και ως προς τη λογοδοσία της ΕΚΤ έναντι του κοινοβουλίου ζήτησε να μάθει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης από την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εκπροσωπώντας την Αριστερά, στο πλαίσιο της συζήτησης: "Νομισματικός διάλογος με την Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας". Ο αντιπρόεδρος αναφέρθηκε θετικά στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ σημειώνοντας ωστόσο ότι "το ζητούμενο είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση που γεννά μεγαλύτερες ανισότητες και μεγάλη ύφεση μέσα στην ΕΕ" και τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη που έχει εκφραστεί με θέση του ΕΚ για ισχυρότερο πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό - πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ).

  Η κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι "το ΠΔΠ δεν ανταποκρίνεται μόνο στις έκτακτες συνθήκες που έχουμε λόγω κρίσης, αλλά περιλαμβάνει και ένα σχεδιασμό για το μέλλον της ΕΕ για να προσθέσει ότι "αυτό που συζητάτε και θα ψηφίσετε, θα καθορίσει το αν θα υπάρχουν αρκετές επενδύσεις στις στρατηγικές εκείνες οι οποίες θα μετατρέψουν και θα τροποποιήσουν τον πλανήτη μας".

  Το δεύτερο θέμα αφορούσε το "σκάνδαλο FinCEN για ξέπλυμα χρήματος μεγάλης κλίμακας, στο οποίο εμπλέκονται και πάλι ευρωπαϊκές τράπεζες", όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, ο οποίος ρώτησε την πρόεδρο της ΕΚΤ τι μέτρα ελέγχου σκοπεύει να πάρει για να αντιμετωπιστεί αυτό το εκτεταμένο οικονομικό έγκλημα.

  "Η ΕΚΤ δεν έχει θεσμικό ρόλο", ήταν η απάντηση της κ. Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι "η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είναι θέματα που εξετάζουν τα κράτη μέλη".

  Ανέφερε επίσης ότι "η Επιτροπή έχει κάνει κάποιες προτάσεις για να υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο καλύτερος συντονισμός για να απαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα".

  Ως προς την ανάγκη να ενισχυθεί ο δημοκρατικός έλεγχος της ΕΚΤ, που έθεσε ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, αναφερόμενος και σε μελέτη του Bruegel, η οποία περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις, η πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε ότι η σωστή λέξη είναι "λογοδοσία" - αυτό λέει η συνθήκη - "αυτή είναι η σχέση μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ΕΚΤ και σίγουρα στηρίζω απόλυτα τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και τα οποία θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όσο αλλάζουν και οι δραστηριότητές μας, για να συνεχιστεί η λογοδοσία προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ