Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Σεπ-2020 16:05

  Κ. Τσιάρας: Μιλάτε εσείς κύριε Τσίπρα με την Μάνδρα και το Μάτι;

  Τσιαρας Βουλη 28.09.2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έκκληση για υπευθυνότητα και σοβαρότητα από τις πολιτικές δυνάμεις, απέναντι στην πόνο και την απελπισία των πληγέντων από τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό, απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, με αφορμή την προσέγγιση που έκανε στο ζήτημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

  "Ο κ. Τσίπρας λειτούργησε με τρόπο πολιτικά απαράδεκτο. Μίλησε για απουσία του κράτους ο κ. Τσίπρας. Αλήθεια, το πιστεύετε αυτό; Τέσσερις ώρες, μετά το σταμάτημα της βροχής, με εντολή του πρωθυπουργού, υπήρχε κυβερνητικό κλιμάκιο στην Καρδίτσα, με συμμετοχή υπουργών, με συμμετοχή γενικών γραμματέων προκειμένου να υπάρξει άμεση καταγραφή της πραγματικότητας. Για πείτε, πότε επί των δικών σας ημερών, σε δύο ημέρες, υπήρχε υπουργική απόφαση για χρηματοδότηση των δήμων, μετά από μια φυσική καταστροφή; Πότε είδατε, μετά από τρεις ημέρες να υπάρχουν 150 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών προκειμένου να καταγράψουν την πραγματικότητα; Πότε ο πρωθυπουργός με έξι υπουργούς, που βρέθηκε στην Καρδίτσα, συνιστά μια πραγματικότητα που επαναλήφθηκε επί των δικών σας ημερών;", είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: "Προσπάθησα να αποφύγω την αναφορά στο παρελθόν. Αλλά λέτε εσείς αυτά; Τα λέει ο πρώην πρωθυπουργός, με το Μάτι και Μάνδρα, με την απώλεια ζωών εκατοντάδων ανθρώπων να βαραίνουν την ελληνική πολιτεία; Πόσο σοβαρή είναι αυτή η προσέγγιση; Δεν ενημέρωσε κανείς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ήταν ένα καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει μια φορά στα 80 χρόνια, με βάση τις καταγραφές των επιστημόνων; Ξέρετε ότι η βροχή στην Καρδίτσα σε 16 ώρες ισοδυναμεί με τις βροχοπτώσεις 8 μηνών; Τα γνωρίζετε αυτά; Τα μάθατε προτού αρχίσετε την πλειοδοσία;".

  Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι όλες αυτές τις ημέρες ο ΕΛΓΑ καταγράφει όλες τις ζημιές με πλήθος εκτιμητών για να δουν σε ποια έκταση πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις. Είπε ακόμη ότι, με εντολή του πρωθυπουργού, από την πρώτη στιγμή, δεν καταβάλλεται το τέλος της αίτησης για όλους εκείνους που έχουν υποστεί καταστροφές.

  "Ακόμη και ότι νομοθετούμε σήμερα για την αναστολή των πλειστηριασμών, για ένα χρόνο, είναι κάτι που ο κ. Τσίπρας δεν το άκουσε ή δεν το κατάλαβε. Αν θέλετε να παίξουμε επικοινωνιακά σόου. Εμείς αντί να κάνουμε τα επικοινωνιακά σόου που κάποιοι άλλοι έκαναν στο παρελθόν, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν νεκροί, προτιμήσαμε να είμαστε εκεί και να τρέχουμε δίπλα στους κατοίκους της Καρδίτσας! Αυτή είναι η διαφορά μας!", είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: "Αυτά που έγιναν με προκλητικό τρόπο σε προηγούμενη περίοδο, τώρα δεν επαναλήφθηκαν. Ήμασταν εκεί δίπλα στους πολίτες και κάναμε ότι ήταν δυνατό. Θα έπρεπε όλες οι πτέρυγες του κοινοβουλίου να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Πυροσβεστική που έδωσε μάχη προκειμένου να βοηθήσει τον κόσμο. Το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Λυπούμαστε που τρεις συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Για εμάς η αξία της ζωής είναι ανυπολόγιστη και δεν μπορούσαμε ποτέ να παίζουμε με αυτό το ζήτημα".

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στις διατάξεις αρμοδιότητάς του που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο με τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα. Ο κ. Τσιάρας είπε ειδικότερα ότι με το νομοσχέδιο αναστέλλεται έως 30 Σεπτεμβρίου η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων, σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εξαιτίας των φυσικών καταστροφών που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα. Επισήμανε ακόμα ότι η αναστολή καταλαμβάνει ιδίως, αλλά όχι περιοριστικά, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, ότι αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ένδικων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ