Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Σεπ-2020 14:14

  Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Περιβαλλοντικό έγκλημα τα έργα για τους πρόσφυγες στον Καρά Τεπέ

  Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Περιβαλλοντικό έγκλημα τα έργα για τους πρόσφυγες στον Καρά Τεπέ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα έργα προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ κατέθεσαν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την οποία τα χαρακτηρίζουν "πρωτοφανές περιβαλλοντικό έγκλημα".

  Στην επίκαιρη ερώτηση οι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνουν ότι τα έργα στον Καρά Τεπέ περιλαμβάνουν μεγάλης έκτασης χωματουργικές εργασίες που ισοπεδώνουν τον λόφο του Μαυροβουνίου, ενώ οι τεράστιες ποσότητες από τα μπάζα των εργασιών ρίχνονται στη θάλασσα της ίδιας περιοχής (Παναγιούδα), όχι απλώς αλλοιώνοντας τη γραμμή του αιγιαλού, αλλά επεκτείνοντάς τον προς τη θάλασσα. "Καμία έγκριση δεν έχει δοθεί για τέτοιας έκτασης παρεμβάσεις, ούτε γνωρίζουμε να έχει υπάρξει απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος για εξαίρεση του συγκεκριμένου έργου από τις διαδικασίες αδειοδότησης", λένε στην ερώτησή τους οι βουλευτές.

  Οι ίδιοι ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος να παρέμβει "για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα" στην περιοχή.

  Μ. Ντ.

  Αναλυτικά η ερώτηση:

  ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

  Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

  ΘΕΜΑ: "Περιβαλλοντικό έγκλημα στον Καρά Τεπέ Λέσβου"

  Μετά την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου, η κυβέρνηση αποφάσισε εκτάκτως την κατασκευή νέας δομής φιλοξενίας στην περιοχή του Μαυροβουνίου (Καρά Τεπέ) Λέσβου. Τα έργα στον Καρά Τεπέ περιλαμβάνουν μεγάλης έκτασης χωματουργικές εργασίες που ισοπεδώνουν τον λόφο του Μαυροβουνίου, ενώ οι τεράστιες ποσότητες από τα μπάζα των εργασιών ρίχνονται στη θάλασσα της ίδιας περιοχής (Παναγιούδα), όχι απλώς αλλοιώνοντας τη γραμμή του αιγιαλού, αλλά επεκτείνοντάς τον προς τη θάλασσα. Καμία έγκριση δεν έχει δοθεί για τέτοιας έκτασης παρεμβάσεις, ούτε γνωρίζουμε να έχει υπάρξει απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος για εξαίρεση του συγκεκριμένου έργου από τις διαδικασίες αδειοδότησης. Πρόκειται για περιβαλλοντικό έγκλημα πρωτοφανές στο νησί της Λέσβου.

  Ο νόμος 4375/2016 επιτρέπει σε έκτακτες περιπτώσεις εθνικής ανάγκης την αλλαγή χρήσης γης και την ανέγερση εγκαταστάσεων κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής πολεοδομικής διάταξης, δεν επιτρέπει ωστόσο την παράκαμψη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο 4014/2011. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του σχετικού 4014/2011 (όπως τροποποιήθηκε με μεταγενέστερους νόμους) που αφορούν (παρ. 2α) "έργα και δραστηριότητες που εξυπηρετούν σκοπούς Εθνικής Αμυνας, καθώς και έργα ή δραστηριότητες που απαιτούνται για την άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών", καθώς και (παρ. 2β) "για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών πολιτικής προστασίας, όπως αυτή προσδιορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3013/2002 (Α` 102), και εφόσον έχει προηγηθεί η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του εκάστοτε αρμοδίου οργάνου, κατά τις διατάξεις του ν. 3013/2002 και του ν. 4249/2014 (Α` 73)". Ο νόμος προβλέπει την τήρηση συγκεκριμένων κριτηρίων: "- επείγουσα και ουσιαστική απαίτηση για την υλοποίηση του έργου,

  - αδυναμία υλοποίησης του έργου σε προγενέστερο χρόνο και

  - αδυναμία τήρησης του συνόλου των απαιτήσεων της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

  Στην περίπτωση αυτή, η αρμόδια Υπηρεσία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

  α) εξετάζει αν ενδείκνυται άλλη μορφή εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον,

  β) θέτει στη διάθεση του ενδιαφερόμενου κοινού τις πληροφορίες που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο άλλων μορφών εκτίμησης, που αναφέρονται στο στοιχείο α`, τις πληροφορίες σχετικά με την απόφαση εξαίρεσης και τους λόγους για τη χορήγησή της".

  Α. Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Με βάση ποια διάταξη του νόμου έχει εξαιρεθεί από την αδειοδότηση το έργο στον Καρά Τεπέ; Έχει εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση για εξαίρεση από την περιβαλλοντική αδειοδότηση ;

  2. Προτίθενται οι υπηρεσίες του υπουργείου να παρέμβουν, ως οφείλουν, και να διακόψουν το περιβαλλοντικό έγκλημα;

  3. Προτίθεται να απαιτήσει την έκδοση περιβαλλοντικής άδειας για τη συνέχιση των εργασιών;

  Β. Αιτούμαστε να κατατεθεί στη Βουλή:

  Κάθε έγγραφο σχετικό με την εξαίρεση του έργου στον Καρά Τεπέ Λέσβου από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την τυχόν εκδοθείσα απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  Οι Ερωτώντες και Αιτούντες Βουλευτές
   
  Μπουρνούς Ιωάννης
  Αγαθοπούλου Ειρήνη
  Αθανασίου Νάσος
  Αλεξιάδης Τρύφων
  Αναγνωστοπούλου Σία
  Αυλωνίτης Αλέξανδρος
  Βαρδάκης Σωκράτης
  Βέττα Καλλιόπη
  Γιαννούλης Χρήστος
  Γκιόλας Ιωάννης
  Δρίτσας Θεόδωρος
  Ελευθεριάδου Σουλτάνα
  Ζαχαριάδης Κώστας
  Θραψανιώτης Εμμανουήλ
  Κασιμάτη Νίνα
  Καφαντάρη Χαρά
  Μάλαμα Κυριακή
  Μαμουλάκης Χάρης
  Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
  Μιχαηλίδης Ανδρέας
  Μπάρκας Κωνσταντίνος
  Ξανθόπουλος Θεόφιλος
  Παππάς Νικόλαος
  Πέρκα Πέτη
  Πούλου Γιώτα
  Σαντορινιός Νεκτάριος
  Σαρακιώτης Ιωάννης
  Σκουρολιάκος Πάνος
  Σκούφα Μπέτυ
  Συρμαλένιος Νίκος
  Τζάκρη Θεοδώρα
  Φάμελλος Σωκράτης
  Φωτίου Θεανώ
  Χατζηγιαννάκης Μίλτος
  Χαρίτσης Αλέξης
  Χρηστίδου Ραλλία
  Ψυχογιός Γεώργιος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ