Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Σεπ-2020 12:48

  Σ. Πέτσας: Είμαστε κοντά στην επανάληψη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

  Πέτσας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΕΜΕΡΩΣΗ: 13.37

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Όλο και πιο κοντά έρχεται η ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να επισημαίνει, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ότι Αθήνα και Άγκυρα βρίσκονται σε ένα καλό κλίμα συζητήσεων.

  "Θα κάνουμε ανακοινώσεις όταν πραγματικά κλειδώσει αυτό το ενδεχόμενο. Είμαστε κοντά στην επανάληψη των διερευνητικών, αλλά το πόσο σύντομα θα γίνει αυτό εξαρτάται και από τους δύο. Είμαστε σε ένα καλό κλίμα συζητήσεων. Όταν θα έχουμε κάτι έτοιμο, θα το ανακοινώσουμε...", σημείωσε ο κ. Πέτσας. Παράλληλα, έδειξε, εκ νέου, ότι το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της γείτονος βρίσκεται πάντα στο τραπέζι και εξαρτάται από την Τουρκία το εάν και πότε θα εφαρμοστούν.

  "Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδριάζει και σήμερα έχει εγκρίνει ένα πλαίσιο κυρώσεων, το οποίο παρουσίασε ο κ. Μπορέλ. Αυτό αναμένεται να υιοθετηθεί σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο. Το ζητούμενο που πρέπει να εξετάσουν οι ηγέτες είναι με ποιο τρόπο ενεργοποιούνται πιθανές κυρώσεις, εάν η Τουρκία δεν συνεχίσει τη συμπεριφορά που δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες για αποκλιμάκωση...", επεσήμανε. "Σε όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση πορεύτηκε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, ενώ ο πρωθυπουργός συνόψισε τη θέση μας στη φράση "σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις". Η απόσυρση του Ορούτς Ρέις και των τουρκικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποτέλεσε θετικό σήμα. Και εκδηλώθηκε από την Άγκυρα πρόθεση επιστροφής στις διερευνητικές επαφές. Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική προκλητικότητα - η οποία, άλλωστε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα - θα τεθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και μαζί με την πρόθεση όλων των κρατών-μελών για συνεργασία και πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπάρχει στο τραπέζι ένα σαφές πλαίσιο κυρώσεων. Είναι στο χέρι της Τουρκίας ποιο δρόμο θα ακολουθήσει: έμπρακτη, ειλικρινή, αποκλιμάκωση, ή κυρώσεις", συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Όσον αφορά στην επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι, με την έλευση του κ. Πομπέο, η Αθήνα αναμένει να επιβεβαιωθεί η έμπρακτη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε όλα τα επίπεδα. Ιδίως, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. "Από εκεί και πέρα υπάρχουν μία σειρά από θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών που θα αποτυπωθούν στην επίσκεψή του στην Αθήνα και στην Κρήτη...", είπε.

  "Λαϊκισμός, ψέματα και εικονική πραγματικότητα". Αυτά χαρακτηρίζουν τον Α. Τσίπρα

  Καυστικός απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για το πλαίσιο της διήμερης παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, στάθηκε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  "Ο κ. Τσίπρας άλλαξε logo, αλλά δεν άλλαξε λόγο. Παρέμεινε ο ίδιος και απαράλλακτος. Όσον αφορά στην ουσία όσων είπε, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε με τρεις διαφορετικές φράσεις. Το ένα είναι λαϊκισμός. Το δεύτερο ψέματα και το τρίτο εικονική πραγματικότητα. Όσον αφορά στο λαϊκισμό και θα εστιάσω στην οικονομία ο κ. Τσίπρας όσα λέει για την οικονομία δεν τα ακούει κανείς γιατί έχει μηδέν αξιοπιστία...Δε μπορεί να λέει τη μία για μέτρα που κοστολογούνται πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ και την άλλη μέρα το πρωί να λέει ότι κοστίζουν έντεκα δισεκατομμύρια ευρώ.

  Όλοι ξέρουμε πόσο κοστίζουν τα προγράμματα που πρότεινε σε σχέση με διάφορες πτυχές της οικονομίας...", τόνισε ο κ. Πέτσας. "Όσον αφορά στα ψέματα εδώ υπάρχουν διαφορές πτυχές. Από την Παιδεία και την Υγεία, μέχρι και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ. Τσίπρας, επειδή η κυβέρνηση κάνει πολλά, πλειοδοτεί για να λέει ακόμα περισσότερα χωρίς να εννοεί τίποτα...Όσον αφορά στην εικονική πραγματικότητα, σάς παραπέμπω σε όσα είπε για τις τράπεζες. Πάει πολύ να μιλάει για τις τράπεζες, όταν ο ίδιος τις έκλεισε με μία απόφαση του το καλοκαίρι του 2015", πρόσθεσε.

  Δριμύτατη ήταν η επίθεση του κ. Πέτσα εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και για τα εθνικά ζητήματα. "Έδειξε πραγματικά μία επικίνδυνη στάση. Είναι άλλο πράγμα το τι λέει κανείς για τα θέματα εσωτερικής πολιτικής και πώς τα εκλαμβάνουν οι πολίτες και είναι άλλο θέμα το τι λέμε στην εξωτερική πολιτική γιατί μας ακούνε φίλοι και αντίπαλοι. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία να προσέχει κανείς τι λέει...", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  "Ένα βήμα πριν ανάψει "κόκκινο" η Αττική"

  "Η Περιφέρεια Αττικής -και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας- βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το "κόκκινο". Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά".

  Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε ο κ. Πέτσας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdowns στην Αττική.

  "Ποτέ δεν έχουμε διστάσει να εφαρμόσουμε τοπικά lockdowns σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Δεν αποτελεί εξαίρεση η Αττική σε αυτό.  Αλλά, αυτό που έχει μεγάλη σημασία να δει κανείς είναι ποια είναι η επίπτωση από τέτοιου είδους εφαρμογή. Εάν είναι εφαρμόσιμη ή όχι και εάν είναι προτιμότερη από αλλού είδους μέτρα Αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί, όχι η κυβέρνηση. Εμείς θα ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα, η κυβέρνηση αναπτύσσει εφαρμογή, μέσω της οποίας ο κάθε πολίτης, με το κινητό του, θα πληκτρολογεί τον ταχυδρομικό κώδικα και θα γνωρίζει ακριβώς τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή, την οποία βρίσκεται. "Αυτό το κάνουμε, για να αποφεύγεται η σύγχυση και να γνωρίζει ο καθένας τα μέτρα που ισχύουν...", είπε ο κ. Πέτσας.

  "Εμείς κάνουμε είναι να αυξήσουμε τις υποδομές του συστήματος υγείας για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων." "Εμείς προωθούμε ένα πλέγμα νέων μονάδων εντατικής θεραπείας. Περίπου 40 μέσα σε αυτή την εβδομάδα...Έρχονται άλλες 236 που έχουν να κάνουν με τις δωρεές. Δίνουμε μία μάχη με το χρόνο και προσπαθούμε τις 565 κλίνες ΜΕΘ που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση να τις φτάσουμε στις 1.200 που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στους επόμενους έναν ή δύο μήνες. Δίνουμε μάχη με το χρόνο για αυτό και λαμβάνουμε αυξημένα μέτρα και πολύ μεγάλη σημασία έχει να τηρούν όλοι τα μέτρα...", συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ