Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 20-Σεπ-2020 13:18

  Αλ. Τσίπρας: Απολύτως κοστολογημένα τα μέτρα που προτείνουμε - το video με τη συνέντευξη Τύπου

  Αλ. Τσίπρας: Απολύτως κοστολογημένα τα μέτρα που προτείνουμε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:27

  Απολύτως κοστολογημένα είναι τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum. Τα μόνιμα μέτρα έχουν κόστος 3 δισ. ευρώ, ενώ τα έκτακτα μέτρα, δηλαδή για όσο διαρκεί η κρίση, έχουν ένα κόστος περίπου 8 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους. 

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι επέμεινε και σήμερα στην κριτική του εναντίον της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε πως θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσει εκλογές με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λόγω πανδημίας αλλά και κρίσης στα εθνικά. Για το μέτωπο των ελληνοτουρκικών, δε, επανέλαβε ότι είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης μέσω του διαλόγου αλλά όχι να κάνουμε παραχωρήσεις πριν να καθίσουμε καν στο τραπέζι του διαλόγου.

  Ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλους να σταθούν απέναντι στους αρνητές της πανδημίας, μιλώντας για επικίνδυνο ανορθολογισμό και ζήτησε να τηρήσουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας. Όπως δήλωσε εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει οποιαδήποτε απόφαση των επιστημόνων, και προφανώς ένα νέο lockdown, αν αποφασιστεί.

  Ο κ. Τσίπρας δήλωσε αντίθετος με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 διότι όπως είπε δεν απαντάει σε κανένα πρόβλημα.

  Άφησε αιχμές σε συνέχεια και της χθεσινής του αναφοράς για τη συμφωνία των Πρεσπών εναντίον του πρωθυπουργού, λέγοντας δηκτικά ότι "ο κ. Μητσοτάκης αντάλλαξε την άποψή του για το Μακεδονικό, με την πρωθυπουργία. Ας την χαίρεται".

  Ανακοίνωσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία για τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία. "Κάθε ψήφος θα είναι και μια συγγνώμη. Περιμένουμε 158 συγγνώμες".

  Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πάντως αρνήθηκε ότι τον "κούρεψε" στον ανασχηματισμό και μίλησε για πολύ στενή και συντροφική σχέση μαζί του. "Παραμένει ο βασικός συνεργάτης μου και όχι μόνο για θέματα οικονομικής πολιτικής " είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

  Οικονομία 

  Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε αλλά και γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε: Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα, έχοντας διαφορετικές συνθήκες από αυτές που έχει η σημερινή κυβέρνηση. Βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία, είχαμε την υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς πρόσβαση στην αρχή στις αγορές και χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, πιάσαμε τους στόχους και αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές και στους εταίρους... Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κάποιους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας γιατί στην Ευρώπη ισχύει η περίφημη ρήτρα διαφυγής. Η κυβέρνηση έχει 37 δισ. στα Ταμεία που εμείς αφήσαμε και έχει πρόσβαση στον δανεισμό. Δεν δικαιολογείται. Δεν προτείναμε πράγματα που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της λογικής. Είμαι απόλυτα κοστολογημένα. Υπάρχουν οι δυνατότητες. Η κυβέρνηση οφείλει να τα υλοποιήσει και αν δεν τα υλοποιήσει θα το κάνει επειδή δεν θέλει και όχι επειδή δεν μπορεί. 

  Εργασιακά 

  Απαντώντας στην ερώτηση του Capital.gr αναφορικά με τα εργασιακά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν πιστεύει κανείς ότι θα αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση με τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων της εργασίας και τη μείωση του εργασιακού κόστους, είναι μια άποψη. Βεβαίως, πρέπει να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, διότι χωρίς ζωντανές επιχειρήσεις θα έχουμε ανεργία. Αλίμονο. Αλλά όχι να τις στηρίξουμε κανιβαλίζοντας τους εργαζόμενους. Και καμιά επιχείρηση δεν μπορεί να είναι παραγωγική αν ο εργαζόμενος δεν έχει δικαιώματα και δεν αισθάνεται άνετα για να είναι παραγωγικός. Αυτή είναι βασική ιδεολογική διαφορά με τους νεοφιλελεύθερους και τον κ. Μητσοτάκη. Είναι η κρίσιμη διαφορά ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς και της Δεξιάς σήμερα, ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και στις δυνάμεις της προόδου.  

  Ελληνοτουρκικά

  Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας είπε: Έχω συναντήσει πολλές φορές τον πρόεδρο της Τουρκίας και όχι σε εύκολες στιγμές. Είχαμε την προσφυγική κρίση, είχαμε μεγάλες δυσκολίες με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, είχαμε δυσκολίες και με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που μετά το πραξικόπημα ήρθαν στη χώρα μας και η Τουρκία απαιτούσε, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα, να τους επιστρέψει. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες δεν σταματήσαμε ποτέ να έχουμε κανάλια επικοινωνίας. Ήμουν πρωθυπουργός που πήγα τρεις φορές στην Τουρκία μέσα σε έξι μήνες για να διαδραματίσει η Ελλάδα καθοριστικό ρόλο στην κρίση την προσφυγική, για να υπάρξει μία λύση. 

  Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος στην εξωτερική πολιτική είναι να μην έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Η στρατηγική της Τουρκίας δεν πρέπει να μας αιφνιδιάζει. Η τακτική του προέδρου Ερντογάν είναι προβλέψιμη γιατί διεκδικεί να καταλαμβάνει διαρκώς χώρο, δημιουργεί τετελεσμένα, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα ή θέλει να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα και βάζει πάνω στο τραπέζι ζητήματα, τα οποία κατά την εθνική γραμμή και τη δική μας άποψη είναι λυμένα με βάση τις διεθνείς συνθήκες.

  Με την Τουρκία έχουμε μία διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα η οποία ταυτίζεται με την οικονομική ζώνη και πρέπει να λυθεί μέσα από τον διάλογο και με βάση το διεθνές δίκαιο. 

  Στην πραγματικότητα ο Πρόεδρος Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη. Απειλεί με ένταση μία κρίση με περιοχή. Ένα χρόνο τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί μία στρατηγική βλέποντας και κάνοντας και κινείται χωρίς πυξίδα. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει μία στρατηγική που προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα, τότε γιατί από τον Ιούλιο που εξελέγη μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου που υπεγράφη το σύμφωνο Τουρκίας - Λιβύης δεν προχώρησε, δεν πίεσε την Τουρκία για διερευνητικές και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης; 

  Γιατί δεν απαίτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας όταν έγινε η υπογραφή του συμφώνου ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη; 

  Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα, αλλά η μεγάλη μου ανησυχία είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με έλλειμμα στρατηγικής και χωρίς να λέει την αλήθεια στο λαό. Μία σοβαρή στρατηγική απέναντι στην Τουρκία θα ήταν αυτό που ονομάζουμε καρότο και μαστίγιο. Από τη μία να υπάρχει η απειλή για σοβαρές κυρώσεις και από την άλλη να υπάρχει το δέλεαρ μιας καλύτερης συμφωνίας για το προσφυγικό μιας τελωνειακής Ένωσης γιατί αυτά θα αναγκάσουν στο τέλος της ημέρας τον Ερντογάν να μπει σε ένα πλαίσιο λογικής. 

  Επίσης είπε μεταξύ άλλων ότι "το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι έχει ένα εσωτερικό ακροατήριο που έχει συνηθίσει συγκεκριμένη ρητορική στα εθνικά θέματα, και έτσι έχει άλλη γλώσσα μέσα και άλλη έξω". "Δεν προτρέπουμε εμείς σε πολεμικές επιχειρήσεις, εμείς λέμε: πείτε την αλήθεια στον λαό και ελάτε να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική", σημείωσε.

  Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι σε ένα άρθρο πρωθυπουργού πάντα είναι διπλοτσεκαρισμένη και τριπλοτσεκαρισμένη η κάθε λέξη. Είπε ότι στο μεν άρθρο του στον διεθνή Τύπο μίλησε για "διαφορές", ενώ στη ΔΕΘ μίλησε για "μείζονα διαφορά". "Να μας πει λοιπόν ποιες είναι οι άλλες ‘διαφορές', οι ελάσσονες", τόνισε, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη επίσης να πει αν αυτά που έχουν ακουστεί περί αποστρατικοποίησης νησιών εντάσσονται μέσα σε αυτές τις ελάσσονες "διαφορές" κι αν είναι προς συζήτηση. "Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπήρχε ποτέ καμία κυβέρνηση που θα δεχόταν να θέσει σε έναν διάλογο ζητήματα κυριαρχίας".

  Διερευνητικές συνομιλίες

  "Ακούω ότι επίκειται η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Είναι θετικό να υπάρξει επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών. Η κυβέρνηση οφείλει μία επίσημη ενημέρωση. Υπήρξαν ανταλλάγματα για το γεγονός ότι το Ορούτς Ρέις επέστρεψε; Κρίσιμο ερώτημα είναι αν η ατζέντα των διερευνητικών θα είναι ίδια με αυτή που αφήσαμε το 2016. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πού θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία και ποιο θα είναι το συνυποσχετικό που θα πάμε στη Χάγη. Πριν πάμε στη Χάγη θα πάμε να συμφωνήσουμε εμείς ότι έχουν μικρότερη υφαλοκρηπίδα τα νησιά και σε ποιο μετρό; είμαστε υπέρ του διαλόγου υπέρ της επίλυσης των διαφορών Εμείς είμαστε αυτοί που πρώτοι λέμε ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό, αλλά εμείς είμαστε πρώτοι που θα υπερασπιστούμε με βάση το διεθνές δίκαιο τα δικαιώματα της χώρας. Όχι με πόλεμο. Να πάμε σε ένα δικαστήριο, αλλά όχι να τα δώσουν πριν πάμε στο δικαστήριο. Πάμε σε μία διαπραγμάτευση έχοντας από πριν υπονομεύσει τις θέσεις μας;" είπε ο κ. Τσίπρας. 

  Και συνέχισε λέγοντας: Δεν μπορείς να παραβιάζεις την εθνική γραμμή και να μη λες κουβέντα. Γιατί δεν μας λένε τι έγινε αυτόν τον ενάμιση μήνα και προχωρούν σε αστείες δικαιολογίες; Αυτά είναι αστεία πράγματα και πιστεύω ότι στην εξωτερική πολιτική οφείλουμε να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος οφείλει να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και να πάρουμε όλοι μαζί μία απόφαση. Αν πιστεύει ότι ισχύει οφείλει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και σε κάθε περίπτωση οφείλει να λέει την αλήθεια. Την αλήθεια και όχι δικαιολογίες.  

  Κυρώσεις για Τουρκία 

  Σε άλλη ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Τσίπρας είπε ότι "Υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων" και πρόσθεσε ότι "έγιναν έρευνες από το Oruc Reis στην περιοχή που εμείς θεωρούμε ότι ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα". Σημείωσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει κυρώσεις από την ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου που θα ενεργοποιηθούν εφόσον η Τουρκία θα βγάλει ξανά ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα". Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να βάλλει στο τραπέζι του διαλόγου κυριαρχικά της δικαιώματα.

  Τράπεζες 

  "Δεν μιλάω για εθνικοποίηση των τραπεζών, μιλάω για εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ όσον αφορά τη λειτουργία των τραπεζών και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας", διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: "Η ευθύνη είναι στην ελληνική κυβέρνηση που βάζει το πλαίσιο και δίνει τις κατευθύνσεις. Δεν υπάρχει σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας δίχως να λυθεί το πρόβλημα των χρηματοδοτικών εργαλείων".

  "Δεν βάζω κάποιο θέμα εθνικοποίησης για τις τράπεζες βάζω θέμα να ασκήσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματα που έχει. Δεν γίνεται να βάζει λεφτά το κράτος αλλά να μην έχει δικαιώματα. Γιατί δεν το κάναμε εμείς όταν είμαστε στην κυβέρνηση; Γιατί κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Στόχος της Τρόικας ήταν η διάσωση των τραπεζών και ενός συστήματος μέσα στις τράπεζες…Εμείς σχεδιάζαμε αυτά να τα αλλάξουμε, σχεδιάζαμε με ορίζοντα οκταετίας".

  Υποστήριξε ότι σήμερα το πρόβλημα με τις τράπεζες είναι ότι δεν εκπληρώνουν τον ρόλο τους, δεν δανείζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενώ αντλούν χρήματα δεν τα δίνουν σε εκείνους που έχουν ανάγκη από δάνεια.

  Αναφερόμενος στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αυξήθηκαν με την πανδημία ανέφερε: "Είναι σχέδιο του κ. Μητσοτάκη η αναδιάρθρωση στην αγορά και η πανδημία είναι ευκαιρία να το υλοποιήσει… Αλλά στο τέλος της ημέρας, θα είναι χιλιάδες επιχειρήσεις που θα βάλλουν λουκέτο ενώ η ανεργία θα αυξηθεί". Συνεχίζοντας είπε ότι "την θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων "ζόμπι”, όπως αποκαλούνται όσες έχουν μεγάλα προβλήματα, κάποιοι άλλοι θα την καταλάβουν… Εμείς πιστεύουμε ότι η ανταγωνιστική θέση της μικρομεσαίας επιχείρησης πρέπει να ενισχυθεί και όχι να οδηγηθεί στο κλείσιμο. Εμείς προτείναμε από την πρώτη στιγμή να παρακαμφθεί η δυσκολία της μη ανάληψης ρίσκου μέσα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων με μόνο κριτήριο την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Προτείναμε την ενίσχυση και την επιδότηση της εργασίας, των ασφαλιστικών εισφορών και του μισθολογικού κόστους".

  Ρευστότητα αγοράς και κόκκινα δάνεια 

  Με ξαφνιάζει που ξαφνικά πολλά από τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για "ζόμπι" μιλώντας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι στρατηγικό σχέδιο του Μητσοτάκη η μεγάλη αναδιάρθρωση της αγοράς και η πανδημία είναι μια δικαιολογία. Ένα σχέδιο το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων. Στο τέλος της ημέρας όμως θα έχει τεράστιες απώλειες: λουκέτο στις επιχειρήσεις και εκτίναξη της ανεργίας. Τη θέση αυτών των επιχειρήσεων-ζόμπι θα την καταλάβουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με κίνητρα, να γίνει πιο παραγωγική η επιχειρηματικότητα. Για τη χρηματοδότηση της αγοράς προτείνουμε να παρακαμφθεί η δυσκολία της μη ανάληψης ρίσκου από τις τράπεζες μέσω της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης. Να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις για να σταθούν στα πόδια τους (2.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο). Επίσης, να υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης της εργασίας, αλλά και η εγγυοδοσία από την πλευρά του Δημοσίου προκειμένου οι τράπεζες να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο.

  Κορονοϊός 

  Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υποστηρίξει ένα σενάριο για δεύτερο lockdown ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: Θα στηρίξουμε ό,τι προτείνει η επιστημονική κοινότητα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Και αυτό είναι και το σκεπτικό μας στην πρώτη φάση. Νούμερο ένα ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και βάλαμε πλάτη για αυτό. Ήταν οι δικοί μας υπουργοί και τα στελέχη μας που καλούσαν τον κόσμο να πειθαρχήσει στις νέες συνθήκες. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι δεν έκανε η κυβέρνηση για να βρεθούμε σε αυτό το σημείο. Ένα δεύτερο lockdown θα είναι απόλυτη αποτυχία όλου του σχεδιασμού που είχε η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη τους προηγούμενους μήνες, για να διαχειριστεί την κρίση και ένα εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα που έφερε η προσπάθεια του συνόλου του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Τώρα που τα πράγματα πάνε εξαιρετικά άσχημα η ευθύνη δεν χρεώνεται στον ίδιο και στην κυβέρνηση αλλά στους πολίτες. Υπήρξε ένας σχεδιασμός που δεν είχε αρχή μέση και τέλος. Υπήρξε ένα άνοιγμα του τουρισμού που έγινε χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα, με υπόδειξη των μεγάλων εταιρειών συμφερόντων του τουρισμού. Το πιο κρίσιμο από όλα είναι ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε αυτούς τους έξι μήνες προκειμένου να ενισχύσει τα αδύναμα σημεία μας. Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια και είναι από επιλογή, είναι από άποψη, είναι από ιδεοληψία όσο κι αν προσπαθούν να δείξουν ότι τους ενδιαφέρει το εθνικό σύστημα υγείας δεν μπορούν να το ενισχύσουν.Είναι άλλη η κοσμοθεωρία τους. Το πιο κρίσιμο είναι η υποστελέχωση. 

  Σε άλλη ερώτηση σχετική με το φιάσκο με τις μάσκες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το απέδωσε σε φιλική σχέση του πρωθυπουργού με τον κατασκευαστή των μασκών. Και πρόσθεσε ότι ακόμη και εν μέσω πανδημίας στόχος για την κυβέρνηση είναι να κάνει μπίζνες να γίνονται "δουλίτσες".

  Μόρια 

  Ερωτηθείς για το προσφυγικό και τη Μόρια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η Μόρια είναι άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. "Δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας. Αφήσαμε την Μόρια με 5680 άτομα που θα γίνονταν 4.000 και έφθασαν τις 20.000 για να γίνουν σήμερα με μία μικρή αποσυμφόρηση 13.000 άτομα. Όλα αυτά δεν έγιναν γιατί δεν υπολόγισαν σωστά αλλά αντίθετα έγιναν γιατί υπολόγισαν σωστά, ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν αποσυμφόρηση στους νησιώτες και την ίδια ώρα πήγαινε στην ηπειρωτική Ελλάδα και έλεγε "Δεν θα πατήσει το πόδι του κανένας μετανάστης εδώ”. Αυτά τα έκανε συνειδητά".

  Σημείωσε ότι είναι απαράδεκτη η εικόνα να κοιμούνται πρόσφυγες στο νεκροταφείο και πρόσθεσε ότι είμαστε μπροστά σε αδιέξοδο ενώ αναγνώρισε τη δικαιολογημένη κόπωση της τοπικής κοινωνίας. "Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα, πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά, χρειάζεται μία πολιτική φιλοξενίας και ενσωμάτωσης". 

  Εξοπλιστικά 

  Σε ό,τι αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα ο κ. Τσίπρας είπε ότι "ο κ. Μητσοτάκης έκανε κάτι πρωτοφανές", εξαγγέλλοντας από τη ΔΕΘ συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα "χωρίς να έχει συζητηθεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κεκλεισμένων των θυρών". Μίλησε για "απολύτως αντιθεσμική συμπεριφορά". Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι επειδή γνωρίζει τις ανάγκες των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων "φοβάμαι ότι αν δεν πάμε σε ποιοτική αναβάθμιση και των δαπανών της ελληνικής βιομηχανίας και τις διατηρήσουμε εκεί που ήταν έως σήμερα και τις αυξήσουμε κατάτι για να μπορέσουμε να χωρέσουμε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα αεροπλάνων, φοβάμαι ότι οι ΕΔ θα έχουν τεράστιο πρόβλημα διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων που ήδη έχουν". Πρόσθεσε "πως αν λοιπόν θέλει κάποιος να ξεκινήσει να συζητά για την ανάγκη ενίσχυσης των ΕΔ θα πρέπει πρώτα να μιλήσει για τους ανθρώπους των ΕΔ".

  Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στον εκσυγχρονισμό των F-16 "που ήταν αναγκαία παρέμβαση" και ξεκίνησε "ένα σοβαρό πρόγραμμα αναβάθμισης και συντήρησης των οπλικών μας συστημάτων, το οποίο ‘πάγωσε' η ΝΔ και ταυτόχρονα διαπραγματεύσεις για το Πολεμικό Ναυτικό. "Ξαφνικά ακούμε ότι ενώ η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με τη γαλλική κυβέρνηση φρεγάτες, οι φρεγάτες έκαναν φτερά και έγιναν αεροπλάνα. Δεν λέω εγώ ότι αυτό το όπλο είναι κακό και δεν μπορεί να είναι χρήσιμο στις ΕΔ, αλλά ποιος είναι σχεδιασμός μας; Ή αυτό απαντά σε έναν φόβο να έχουμε ενεργή διπλωματία και θέλουμε να την αποκτήσουμε μέσα από τα οπλικά συστήματα;" είπε.

  Και κατέληξε λέγοντας "αφού έχουμε πληρέστερη ενημέρωση, θα τοποθετηθούμε επί της ουσίας σε όλα τα ζητήματα".

  Δήλωσε δε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την υποχρεωτική στράτευση στα 18.

  Συμφωνία Πρεσπών 

  Για τις συμφωνίες με τα Σκόπια που θα έλθουν στη Βουλή μετά την επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και πρόσθεσε: "ότι κάθε ψήφος υπέρ των συμφωνιών θα είναι και μία συγγνώμη για την αθλιότητα που έγινε πριν από δύο χρόνια και για την εξαπάτηση των απλών πολιτών. Περιμένουμε λοιπόν 158 συγγνώμες, βάζοντας μέσα και τον Αντώνη Σαμαρά.

  Για τον Νίκο Κοτζιά μίλησε θετικά και πρόσθεσε ότι "δεν είμαστε σε άλλο μήκος κύματος, διαφωνούμε σε πολλά αλλά είμαστε στην ίδια όχθη."

  Πρόωρες εκλογές 

  Θα ήταν ανεύθυνο μέσα στην κρίση της πανδημίας και των εθνικών θεμάτων  να ζητήσω εκλογές. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι συνθήκες μπορεί να είχα ζητήσει ήδη, είπε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς για το αν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές. "Ωστόσο δεν μου το επιτρέπει η ιδιοσυγκρασία μου και οι αρχές του κόμματός μας σε συνθήκες που αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί να ζητήσω εκλογές. Οι αρχές μας δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο παρελθόν".

  Δημοσκοπήσεις 

  Απαντώντας σε ερώτηση για την εικόνα των δημοσκοπήσεων και για αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση καθώς και για το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών ο κ. Τσίπρας είπε: Συγκάλεσα τρεις φορές το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών όταν με ανέβαζαν ψεύτη και με κατέβαζαν κλέφτη. Δεν λογάριασα την κριτική του κυρίου Μητσοτάκη, για να συγκαλέσω το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, κυρίως όταν βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να διαφωνήσει με τη συμφωνία των Πρεσπών και να διχάσει τον ελληνικό λαό, για να  κερδίσει κάποιες ψήφους και όταν τελείωσαν οι εκλογές τα ξέχασε όλα.

  Έταξε προεκλογικά περισσότερες δουλειές και το πρώτο που έκανε ήταν να βάλει τη χώρα σε ύφεση. 

  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο το 32% να γίνει 42% και να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Έχουμε μία περίοδο, για να κάνουμε την αποτίμηση μας, την αυτοκριτική μας. Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να είμαστε έτοιμοι και δεν θα αποτελέσει κανέναν αιφνιδιασμό η όποια επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσφύγει σε εκλογές. Θα προκύψει από τον δικό του αιφνιδιασμό και από τη δυσκολία της αντιμετώπισης των προβλημάτων που διογκώνονται από την πολιτική που έχει επιλέξει να εφαρμόσει. 

  Τσακαλώτος 

  Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρνήθηκε ότι τον "κούρεψε" στον ανασχηματισμό. Είναι άριστη η σχέση και η πολιτική και η συντροφική. Εμείς στην αριστερά έχουμε άλλους κώδικες δεοντολογίας. Δεν υπάρχει υποτίμηση όταν κάποιος δίνει τη μάχη από ένα τέτοιο μετερίζι. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν ούτε βαρονίες ούτε βαρόνοι. Αυτά είναι στα άλλα κόμματα. Ο Τσακαλώτος παραμένει ένας από τους βασικούς συνεργάτες μου  για τα θέματα της οικονομικής πολιτικής και όχι μόνο".

  Για Κίνημα Αλλαγής 

  "Η βασική κριτική που ασκούμε στο Κίνημα Αλλαγής είναι ότι σε κρίσιμες στιγμές στήριξε τη Νέα Δημοκρατία σε ακραίες πολιτικές επιλογές. Υπέπεσε σε 3 στρατηγικά ολισθήματα. Είναι η απόφασή του να μην υποστηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών κόντρα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Είναι η επιλογή να καταψηφίσει την πρόταση για την απλή αναλογική. Ακατανόητη επιλογή για ένα κόμμα της τάξης του 6% που θέλει να είναι ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Είναι η πρόσφατη επιλογή να υπερψηφίσει ένα νόμο βαθιά αντιδημοκρατικό που βάζει γύψο το δημοκρατικό δικαίωμα των διαδηλώσεων.Δεν μπορεί να μην ασκούμε κριτική όταν τα βλέπουμε αυτά. Η κοινωνία κρίνει και κατατάσσει τις δυνάμεις με βάση τα όσα δηλώνουν και με βάση τα όσα πράττουν",  ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Διαγραφή μέρους ιδιωτικού χρέους, αλλαγή νόμου ΤΧΣ και 11 μέτρα στήριξης της οικονομίας στο σχέδιο που παρουσίασε ο Τσίπρας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ