Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Σεπ-2020 10:46

  Κοντά στην έναρξη διερευνητικών επαφών Αθήνα και Άγκυρα

  μητσοτάκης-ερντογάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Κομμάτι-κομμάτι και με το βλέμμα στραμμένο στο επόμενο μεγάλο ορόσημο, αυτό της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αθήνα δομεί το διπλωματικό της ψηφιδωτό.

  Έχοντας λάβει τη στήριξη εταίρων και συμμάχων στο μέτωπο της τουρκικής προκλητικότητας και με την επικοινωνία των ελληνικών θέσεων να καταλαμβάνει πρωταγωνιστική θέση στην ατζέντα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση στέλνουν νέα μηνύματα στην Άγκυρα.

  Συνεχείς κινήσεις

  Τα τελευταία εικοσιτετράωρα και στον απόηχο της απόσυρσης του Ορούτς Ρέις οι διεργασίες, σε ένα…τρίγωνο στις κορυφές του οποίου βρίσκονται η Αθήνα, το Βερολίνο και η Άγκυρα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στόχος να τεθούν οι βάσεις και να σηκώσουν αυλαία οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκαλύπτει ότι υπάρχει αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των συμβούλων των δύο ηγετών.

  "Κλειδί" για την εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα είναι οι κινήσεις του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, Γιάν Χέκερ. Πρόκειται για το πρόσωπο που οργάνωσε την τριμερή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή και του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρείας, Ιμπραήμ Καλίν, στη διάρκεια της οποίας είχε συμφωνηθεί να υπάρξει ανοιχτή γραμμή ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, την οποία…τίναξε στον αέρα η γειτονική χώρα, με την παραβατικότητα και την εμπρηστική ρητορική των τελευταίων εβδομάδων.

  Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι δύο:

  -Είναι εφικτό οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και πότε; Η απάντηση από την κυβέρνηση είναι σταθερή. Εφόσον η διάθεση αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας δεν είναι προσχηματική, η Αθήνα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές για την  οριοθέτηση των  θαλάσσιων ζωνών, από το σημείο που διεκόπησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. 

  "Είμαστε σε αυτήν τη φάση των συζητήσεων, οι οποίες είναι καλό να γίνονται -ιδίως τώρα που έχει δείξει η Τουρκία κάποια έμπρακτα σημάδια αποκλιμάκωσης- προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ελπίζουμε να μην είναι προσχηματική αυτή η αποκλιμάκωση και να προχωρήσουμε στις διερευνητικές επαφές. Έχουμε πει ότι επιθυμούμε να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών από εκεί που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016. Από την διαδικασία του Βερολίνου, από τη συνάντηση Καλίν, Σουρανή, Χέκερ, αυτό το οποίο συζητούσαμε είναι πώς θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία των διερευνητικών επαφών. Είναι ένα βήμα πολύ σημαντικό  να ξέρουμε πως θα προχωρήσουμε. Και αυτό γιατί θα είναι πισωγύρισμα αν ξεκινήσουν χωρίς σωστή προετοιμασία και μετά διακοπούν. Είναι γνωστή η θέση μας. Δεν συζητούμε τίποτα άλλο", σημείωσε (Open) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

  Σύμφωνα με πηγές, δεν έχει οριστεί ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ώστε οι συζητήσεις να λάβουν χώρα αμέσως μετά.

  -Υπάρχει ενδεχόμενο επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν το απέκλεισε. "Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε συνάντηση, οποιαδήποτε επικοινωνία και δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση η επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, αρκεί να πληρούνται, βέβαια, δύο προϋποθέσεις: Εμπιστοσύνη και μια καλά προετοιμασμένη επικοινωνία", ανέφερε.

  Η κυβέρνηση, όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Άγκυρα, μέσω διερευνητικών συνομιλιών, για το ένα και μοναδικό θέμα. Δηλαδή, την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. "Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Ότι, εάν δε φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και θα σεβαστούμε την απόφαση, η οποία θα βασίζεται σε συνυποσχετικό, το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία. Θα ζητάμε από το Δικαστήριο να λάβει απόφαση επάνω στο ζήτημα που θα έχουμε θέσει. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όταν δύο χώρες διεκδικούν δικαιώματα σε μια θαλάσσια περιοχή, δεν επιτρέπονται οι μονομερείς ενέργειες. Είναι απολύτως καθαρό. Όταν έχουμε μία διαφωνία, δεν επιτρέπεται να γίνονται μονομερείς ενέργειες. Νομίζω ότι αυτό το σαφές μήνυμα έχει σταλεί στην Τουρκία", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

  Οι δύο λέξεις-κλειδί

  "Συνέχεια και συνέπεια στα βήματα της αποκλιμάκωσης". Αυτό είναι το κυβερνητικό μότο που έχει αποδέκτες τον πρόεδρο Ερντογάν και την Άγκυρα, τη στιγμή που το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στη γείτονα παραμένει, πάντα, στο προσκήνιο. Αυτό, άλλωστε, διαμηνύουν κορυφαία στελέχη. "Ο κατάλογος των κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο τέλος Αυγούστου θα υιοθετηθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το θέμα είναι πότε θα εφαρμόζεται, ποιο θα  είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν όλες ή κάποιες από τις κυρώσεις. Μακάρι να μην φτάσουμε ποτέ στην ενεργοποίηση.  Πρέπει όμως να υπάρχει μία αξιόπιστη απειλή. Αν είναι προσχηματικό αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία τις τελευταίες 10-15 μέρες τότε οποιαδήποτε κλιμάκωση μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να οδηγεί σε κάποιας μορφής ενεργοποίηση των κυρώσεων. Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες έχουν καταλάβει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει στο τραπέζι το πλαίσιο των κυρώσεων, ώστε να αναγκάζει την Τουρκία, -η οποία αντιμετωπίζει και προβλήματα στην οικονομία- να δει ότι το συμφέρον της είναι επιτέλους να προχωρήσουμε σε μία ειρηνική διευθέτηση και όχι σε ρητορικές απειλές ή σε κλιμακούμενες ενέργειες", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ