Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Σεπ-2020 09:01

  Οι προτάσεις Τσίπρα για στήριξη της οικονομίας

  Οι προτάσεις Τσίπρα για στήριξη της οικονομίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Μια "νέα κοινωνική συμφωνία" θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο του Thessaloniki Forum.

  Ανισότητες

  Το περίγραμμα των προθέσεών του έδωσε ο ίδιος τόσο σε συσκέψεις του τις προηγούμενες ημέρες με φορείς της συμπρωτεύουσας όσο και από το βήμα του συνεδρίου του Economist όπου έθεσε ως δίλημμα της επόμενης ημέρας ελέω πανδημίας: Άμβλυνση ανισοτήτων ή εφαρμογή της θεωρίας της αγέλης στην οικονομία σε όφελος των "ισχυρών" (επιχειρήσεων και πολιτών).

  Τα μέτρα

  Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παρουσιάσει μια δέσμη μέτρων, κατά πάσα πιθανότητα δέκα, με προσανατολισμό τη διάσωση της οικονομίας, των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την ισχυρή στήριξη του κοινωνικού κράτους η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει: 

  - Επιδότηση εργασίας 40% και 100% εισφορές για πληττόμενους.

  - Μη επιστρεπτέα ενίσχυση επιχειρήσεων κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

  - Mείωση ΦΠΑ σε εστίαση 6% για όσο διαρκεί η κρίση.

  - Mόνιμη μείωση εισφοράς αλληλεγγύης.

  - Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%.

  - Προσλήψεις σε Υγεία- Παιδεία.

  - Εισόδημα έκτακτης ανάγκης.

  Βάσει των ίδιων πληροφοριών, το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς θα είναι ένας "ρεαλιστικός ριζοσπαστισμός υπέρ των πολλών για ζωή με ασφάλεια και κοινωνία με δικαιοσύνη".

  Το κεντρικό μήνυμα Τσίπρα, εξάλλου, θα συμπυκνώνεται στην ανάγκη μιας δίκαιης αναδιανομής εισοδήματος και στην άμβλυνση των ανισοτήτων, τη στήριξη των αδύναμων και της μεσαίας τάξης στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνουν η πανδημία αλλά και οι πολιτικές της κυβέρνησης.

  Η "επαναφορά" του κράτους το οποίο θα πρέπει να έχει, σύμφωνα με όσα αναμένεται να αναφέρει στην ομιλία του στο Βελλίδειο ο κ. Τσίπρας, ρόλο καθοδηγητικό και πρωταγωνιστικό στην οικονομία, θα είναι κυρίαρχο "αίτημα" του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε σειρά ζητημάτων όπως την Υγεία, την Παιδεία, τις υποδομές αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για τις τράπεζες ειδικώς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική το τελευταίο διάστημα ότι δεν διαδραματίζουν τον ρόλο που οφείλουν στη στήριξη του κύκλου της οικονομίας.

  Σύγκλιση "συμφερόντων" 

  Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, έχοντας από καιρό εκστομίσει ότι ποτέ άλλοτε όσο σήμερα δεν συγκλίνουν τα συμφέροντα εργαζομένων-εργοδοτών, θα επιμείνει στην ανάγκη "γενναίας" ενίσχυσης από το κράτος σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, με αιχμή τη μείζονα κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση πως τα μέτρα που έχει λάβει ως τώρα στην κατεύθυνση αυτή, είναι "ασπιρίνες".

  Στην επιχειρηματολογία του για τούτο, θα προτάξει πως οι νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κρίση της πανδημίας και κυρίως το γεγονός ότι έχουν χαλαρώσει οι δημοσιονομικοί περιορισμοί της Ε.Ε., δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια νέα "κοινωνική συμφωνία" όλων των ομάδων που πλήττονται οικονομικά, εργαζομένων και εργοδοτών. 

  Σε αυτό, εξάλλου, θα "ποντάρει" ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να επαναλάβει την κριτική του στην κυβέρνηση ότι αδράνησε στη λήψη μέτρων, χωρίς καμία δικαιολογία, με κύριο στόχο να αξιοποιήσει την κρίση της πανδημίας ως εφαλτήριο για επιβολή των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς, επιταχύνοντας το υφεσιακό σπιράλ.

  Ως φυσικό βέβαια, το "σήμα" Τσίπρα από το Βελλίδειο θα έχει και έντονα ιδεολογικά στοιχεία με επίκεντρο τις ιδέες της "Αριστεράς". Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε, οι εξελίξεις με την πανδημία παραγκώνισαν την παντοκρατορία των "αγορών" και έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη για ένα ισχυρό κράτος, τόσο στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής όσο και στην οικονομία, ρόλος κρίσιμος όπως αποδείχθηκε και για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. 

  Από τη "φαρέτρα" Τσίπρα προδήλως δεν θα λείψουν και οι βολές στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο, αλλά και οι κρίσιμες εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, με κύρια αιτίαση προς τον πρωθυπουργό ότι πορεύεται χωρίς στρατηγικό σχέδιο με αλλοπρόσαλλη τακτική.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ