Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Σεπ-2020 09:11

  Διπλωματικό παρασκήνιο ενόψει της Συνόδου Κορυφής και τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας

  Διπλωματικό παρασκήνιο ενόψει της Συνόδου Κορυφής και τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Συνέχεια και συνέπεια" στα βήματα της αποκλιμάκωσης, για να ξεκινήσουν ακόμα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής οι διερευνητικές επαφές Αθήνας και Άγκυρας.

  Με εκπεφρασμένες, σε όλους τους τόνους, τις πάγιες θέσεις της όσον αφορά στο κρίσιμο μέτωπο με την Τουρκία, η κυβέρνηση πορεύεται τα επόμενα βήματα της διπλωματικής της αντεπίθεσης, έχοντας στον ορίζοντα το κρίσιμο ορόσημο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου. Οι διεργασίες στο παρασκήνιο για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όσο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με ηγέτες, προκειμένου να καταρτιστεί ένα πλαίσιο, ενόψει του…ραντεβού των Βρυξελλών. Το γεγονός ότι οι…οβιδιακές μεταμορφώσεις της Τουρκίας όχι μόνο κρατούν στον…αφρό την καχυποψία, αλλά προβληματίζουν ιδιαίτερα όσον αφορά την πιθανότητα των τακτικισμών από την πλευρά της γείτονος θεωρείται δεδομένο, όσο η Αθήνα εξακολουθεί να διαμηνύει ότι αποφάσεις για κυρώσεις θα ληφθούν, αλλά το πότε και το εάν αυτές εφαρμοστούν εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

  "Η απόσυρση του Ορούτς Ρέιτς είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Η αποκλιμάκωση, όμως, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Εφόσον λοιπόν η κίνηση αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας δεν είναι προσχηματική, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές για την  οριοθέτηση των  θαλάσσιων ζωνών, από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Υπάρχει ήδη ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο συμβούλων. Πάντοτε, άλλωστε, η κυβέρνηση σημείωνε ότι επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Αυτό που μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες, είναι εάν τα λόγια τα οποία απευθύνει η Τουρκία θα έχουν συνέχεια και εάν τα λόγια ταυτίζονται με τις πράξεις. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να έχουμε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών", επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.

  "Δεν υπάρχει καμία περίπτωση υπαναχώρησης. Υπάρχει μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ξεκίνησε από το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων. Αυτός ο κατάλογος κυρώσεων θα τεθεί υπόψιν του ευρωπαϊκού συμβουλίου και αναμένεται να εγκριθεί. Το εάν θα εφαρμοστεί και πότε θα εφαρμοστεί θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Τουρκίας...", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ουσιαστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε, με την τοποθέτησή του στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, την…πρόκληση που ανοίγεται στον…ουρανό των Βρυξελλών και στο διήμερο των εργασιών της Συνόδου των ηγετών. Και αυτή είναι η δημιουργία ενός είδους αυτόματου μηχανισμού, ώστε, εφόσον η Άγκυρα επιχειρήσει να κλιμακώσει και πάλι την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, να υπάρχει ένα πλαίσιο κυρώσεων που θα τίθεται σε εφαρμογή. Άσκηση, εκ των πραγμάτων, δύσκολη, είναι αβέβαιο κατά πόσο θα λάβει…πράσινο φως από χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.

  Την ίδια στιγμή, πάντως, τα μηνύματα που εκπέμπει η Ευρώπη προς την Άγκυρα είναι ηχηρά. Με 601 ψήφους υπέρ και 57 κατά, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας και της Κύπρου. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη προς τα δύο κράτη-μέλη και καλεί το Συμβούλιο των ηγετών να εξετάσει επιπλέον κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της γείτονος. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ