Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Σεπ-2020 17:38

  Μητσοτάκης: Πρόσκληση στους ξένους επενδυτές να επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας

  Μητσοτάκης: Πρόσκληση στους ξένους επενδυτές να επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Πρόσκληση στους ξένους επενδυτές να επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας απεύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο 15ο ετήσιο Greek Roadshow που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Κυβέρνηση προωθεί επιθετικά την μεταρρυθμιστική της ατζέντα.

  "Είναι ισχυρή πεποίθησή μου, ότι τα παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια και το ταλέντο εν τέλει θα κατευθυνθούν στις χώρες που αντιμετωπίζουν καλύτερα την πανδημία. Και είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα είναι μία από αυτές”, ανέφερε ο ίδιος. Και συμπλήρωσε "μια παγκόσμια πανδημία δεν συγκαταλεγόταν στα σχέδιά μας όταν αναλάβαμε την εξουσία. Αλλά η αξιοπιστία κερδίζεται σε δύσκολους καιρούς, όχι σε εύκολους. Τον Μάρτιο η Ελλάδα θα γιορτάσει τη συμπλήρωση 200 ετών από τον πόλεμο για την ανεξαρτησία της. Τότε θα θέλω να μπορώ να κοιτάξω πίσω με υπερηφάνεια για το πώς η χώρα μου αντιμετώπισε αυτό το συμμετρικό παγκόσμιο σοκ. Παρακαλώ συμμεριστείτε το κι επενδύστε στο μέλλον της Ελλάδας”.

  Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πανδημίας και ποιες ευκαιρίες βλέπει μπροστά της. Πρωταρχικός στόχος, είναι η προστασία της υγείας των πολιτών είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφερόμενος στο οικονομικό πεδίο, σημείωσε "φυσικά θα συνεχίσουμε να παρέχουμε επιχειρηματικά δάνεια όπου είναι αναγκαίο και να προστατεύουμε θέσεις εργασίας μέσω μέτρων προστασίας και άλλες παρόμοιες λύσεις. Ωστόσο, πλέον κινούμαστε πέρα από την προστασία, προς περισσότερο αναπτυξιακή κατεύθυνση”.

  Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται, όπως είπε, και οι τέσσερις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη. Στις πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνεται η μείωση 7,5% στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι, αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, διεύρυνση του μέτρου των υπεραποσβέσεων ώστε να περιλαμβάνει όχι μόνον τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, αλλά επίσης επενδύσεις που κατευθύνονται προς πράσινες και ψηφιακές πρωτοβουλίες αλλά και τόνωση της απασχόλησης, μέσω της καλύψει, για έξι μήνες, των ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.

  Για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, είπε πως "συνιστά επανάσταση για την Ελλάδα, απλοποιώντας και επιταχύνοντας διαδικασίες, προστατεύοντας τα δικαιώματα πιστωτών ενώ ταυτόχρονα, καθαρίζει το τοπίο από τις αποκαλούμενες "επιχειρήσεις-ζόμπι” και βοηθά στην σημαντική ενίσχυση του επιχειρηματικού πνεύματος της χώρας”.

  Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το Φθινόπωρο αναμένεται η δημοπρασία για το φάσμα 5G και η λειτουργία του κρατικού ταμείου που δημιουργείται για να υποστηρίξει υπηρεσίες 5G, ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

  Για το πρόγραμμα Ηρακλής ανέφερε πως προχωρά όπως έχει σχεδιαστεί, σημειώνοντας "αναμένουμε τη συμμετοχή και των τεσσάρων τραπεζών έως το τέλος του 2020 και το πρόγραμμα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο μισό, κινείται εντός στόχων”.

  Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως εντός του έτους θα δημοσιευθεί η πρότασή της Κυβέρνησης για τη μετάβαση στην επικουρική σύνταξη από ένα σύστημα καθορισμένων παροχών, προς ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που θα βασίζεται στις εισφορές κάθε ασφαλισμένου.

  Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης, και στα 32 δισ. ευρώ, που αναμένεται να λάβει η χώρα το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερο από 17% του ελληνικού ΑΕΠ. Όπως είπε "οι προτεραιότητές μας είναι: οι πράσινες, ψηφιακές ιδιωτικές επενδύσεις και ο οικονομικός μετασχηματισμός, η απασχόληση, οι δεξιότητες και οι υποδομές. Το σχέδιο περιλαμβάνει τόσο μεταρρυθμίσεις όσο και επενδύσεις και βασίζεται σε οικονομικές αρχές που αποτυπώνονται σε μια έκθεση που ζητήσαμε από μία ομάδα υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη, τον κάτοχο βραβείου Νόμπελ”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ