Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Σεπ-2020 13:17

  Σ. Πέτσας: Συνέχεια και συνέπεια από την Άγκυρα, για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές

  Σ. Πέτσας: Συνέχεια και συνέπεια από την Άγκυρα, για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:23

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Συνέχεια και συνέπεια" στα βήματα της αποκλιμάκωσης, για να ξεκινήσουν ακόμα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής οι διερευνητικές επαφές Αθήνας και Άγκυρας.

  Αυτό το μήνυμα εκπέμπει η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα, επισημαίνοντας, παράλληλα, με το βλέμμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι αποφάσεις για κυρώσεις θα ληφθούν, αλλά το πότε και το εάν αυτές εφαρμοστούν εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

  "Ο δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο συμβούλων είναι ανοιχτός και εάν αυτό είναι εφικτό θα γίνει", σημείωσε ο κ. Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ερωτηθείς κατά πόσο οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές δύναται να ξεκινήσουν πριν τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής. "Προέχει η συνέπεια και η συνέχεια στην έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας...Μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε συνάντηση, οποιαδήποτε επικοινωνία και δε θα πρέπει να αποτελεί είδηση η επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις της εμπιστοσύνης και μία καλά προετοιμασμένη επικοινωνία...

  Από τη στιγμή που υπήρξε αποκλιμάκωση με τη μη ανανέωση της Navtex μπορούν να ξεκινήσουν αυτές οι επικοινωνίες. Εμείς, όπως πάντα, έχουμε πει ότι επιδιώκουμε να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Αυτό που μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες είναι εάν τα λόγια που απευθύνει η Τουρκία έχουν συνέχεια και εάν τα λόγια ταυτίζονται με τις πράξεις. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσαμε να έχουμε μία επανέναρξη των διερευνητικών επαφών οι οποίες θα είναι προς όφελος των λαών της περιοχής. Προς όφελος των σχέσεων των δύο λαών...", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα, ανέφερε ότι οποιοδήποτε πλαίσιο διερευνητικών επαφών είναι σαφώς καθορισμένο και θα αφορά στις δύο χώρες.

  "Δεν υπάρχει καμία περίπτωση υπαναχώρησης. Υπάρχει μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ξεκίνησε από το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων. Αυτός ο κατάλογος κυρώσεων θα τεθεί υπόψιν του ευρωπαϊκού συμβουλίου και αναμένεται να εγκριθεί. Το εάν θα εφαρμοστεί και πότε θα εφαρμοστεί θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Τουρκίας...", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Πέτσας. 

  "Η απόσυρση του "Ορούτς Ρέις" είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Η αποκλιμάκωση όμως στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Δεν γίνεται να διακηρύττεις ότι διαβουλεύεσαι και ταυτόχρονα να επιβουλεύεσαι. Ούτε να λες ότι συνομιλείς, την ώρα που συνεχίζεις να απειλείς. Η δική μας θέση υπήρξε ξεκάθαρη και παραμένει σταθερή. Ισχύει αυτό το οποίο έχει πει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός:

  "Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων". Εφόσον λοιπόν η διάθεση αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν είναι προσχηματική, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, από το σημείο που διεκόπησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Διεργασίες στο τρίγωνο Αθήνας, Βερολίνου, Άγκυρας - Το παρασκήνιο

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ