Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Σεπ-2020 17:59

  Κ. Μητσοτάκης: Κρατάμε εφεδρείες για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

  Κ. Μητσοτάκης: Κρατάμε εφεδρείες για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:40

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Κάλεσμα σε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες να αντιμετωπίσουμε την εθνική πρόκληση της δεύτερης φάσης της πανδημίας μαζί και βασισμένοι στην επιστημονική αλήθεια, στον πολιτικό ρεαλισμό και πάνω από όλα στον ορθό λόγο, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.

  "Γνωρίζω πολύ καλά την κόπωση και την αγωνία των πολιτών και συμμερίζομαι απόλυτα την αβεβαιότητα που μπορεί να αισθάνονται για τη δουλειά τους και το εισόδημά τους. Η κοινωνία μας, όμως, απέδειξε ότι μπορεί να αναγεννά, ότι μπορεί να ανανεώνει τις δυνάμεις της, όταν βλέπει ότι αυτές έχουν αποτελέσματα, όταν αυτές οι προσπάθειες καρποφορούν. Το φιλότιμο του Έλληνα είναι υπόδειγμα αντοχής και ισχύος. Υπάρχει ένα ακόμα εθνικό κεφάλαιο και είναι το απόθεμα κύρους της χώρας στο εξωτερικό. Σήμερα η χώρα μας δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία της. Το πεδίο που καλούμαστε να κινηθούμε μοιάζει με κινούμενη άμμο και λέω ότι δεν πρέπει να είναι έδαφος για μικρόψυχους διαγκωνισμούς. Σας καλώ να αντιμετωπίσουμε αυτή την εθνική πρόκληση μαζί βασισμένοι στην επιστημονική αλήθεια στον πολιτικό ρεαλισμό και πάνω από όλα στον ορθό λόγο", τόνισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι από τη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει τα επόμενα βήματα της οικονομικής στρατηγικής για τη στήριξη όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.

  Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και απάντησε σε δέκα ερωτήματα:

  -Πόσο επιτυχημένη υπήρξε η διαχείριση της πανδημίας στη χώρα; "Η απάντηση εδώ αποτιμάται από την προστασία της υγείας των πολιτών. Είμαστε στην 111η θέση παγκοσμίως σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Τέσσερις φορές κάτω από το μέσο όρο απωλειών στον κόσμο. Βάλαμε ισχυρό φρένο στο φαινόμενο διάδοσης του ιού. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε μία λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων, από τη στιγμή που η οικονομία μας άνοιγε και πάλι. Η Ελλάδα και τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα. Ένα δίδαγμα του καλοκαιριού ήταν ότι υπήρξε χαλάρωση. Συνέβη σε όλες τις χώρες. Όταν εντοπίσαμε αύξηση των κρουσμάτων έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. "Τροποποιήθηκαν ωράρια, μπήκαν έλεγχοι στους χώρους διασκέδασης, έγινε υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Έγιναν παρεμβάσεις και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι, όπου γίνονται τέτοιες τοπικές παρεμβάσεις για τις οποίες μας ασκήθηκε μεγάλη κριτική από τα κόμματα, είδαμε ότι τα κρούσματα μειώθηκαν πολύ σημαντικά. Καλά κάναμε και πήραμε τα μέτρα στην Πάρο. Γιατί τις τελευταίες δέκα ημέρες βλέπουμε ότι η Πάρος δε δίνει θετικά κρούσματα ή δίνει ελάχιστα εάν συνεχίσουμε σε αυτή την τάση θα είμαστε έτοιμοι την Παρασκευή να χαλαρώσουμε τα μέτρα και να επανέλθει η Πάρος σε καθεστώς πλήρους κανονικότητας", ανέφερε.

  -Ποιες είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις σε μία πανδημία; "Όλοι με υπευθυνότητα πρέπει να σταθούμε σε αυτό το βήμα και να πούμε μία μεγάλη αλήθεια. Ο ιός είναι μία επικίνδυνη αρρώστια και μεταδίδεται πιο γρήγορα από τη γρίπη. Είναι πολύ πιο θανατηφόρα από τη γρίπη και δεν είναι μία αρρώστια που παίρνει κάποιος αψήφιστα. Από την πρώτη στιγμή προχωρήσαμε με αυτό που μας είπε η επιστήμη. Ο λόγος που έγινε το lockdown ήταν για να προετοιμάσουμε το σύστημα και να ενημερώσουμε την κοινωνία και να πάμε σε ένα σύστημα με ιχνηλάτηση. Να συνυπάρχουμε με τον ιό με εξαιρετικά περιορισμένα κρούσματα", είπε ο πρωθυπουργός.

  -Πού  θα οδηγούσε ένα διαρκές lockdown ή μία πολιτική πιο χαλαρή ανοσίας της αγέλης; "Δεν κερδίζει κανείς κάτι οικονομικά με το να αφήσει τον ιό να τρέχει και να κυκλοφορεί στην κοινωνία αλλά μάλλον ανάποδο είναι το αποτέλεσμα", ανέφερε.

  -Η επανέναρξη σχεδόν όλων των δραστηριοτήτων τον περασμένο Μάιο συνιστά μία επιστροφή στην προ του ιού κανονικότητα; "Η απάντηση είναι σαφώς και όχι. Θέλω να το πω και πάλι. Η κανονική ζωή, όπως τη θυμόμαστε, δε θα επανέλθει ούτε γρήγορα, ούτε αυτόματα. Όλοι πρέπει να προσέχουμε. Όλοι μας μάθαμε πολλά περισσότερα για τον ιό. Και για αυτό επιμένουμε τώρα στη μάσκα. Είναι το όπλο που έχουμε στην κατοχή μας για να αντιμετωπίσουμε τον ιό. Και θέλω να πιστεύω ότι τα μέτρα προστασίας θα μας διευκολύνουν, ώστε η επιδημία της γρίπης σήμερα να είναι πιο ήπια. Έχουμε τέσσερα εκατομμύρια εμβόλια για τη γρίπη. Θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα σε μαζικό εμβολιασμό, ώστε να μη φτάσουμε στο δυσάρεστο σημείο να συμπέσει η γρίπη μαζί με την πανδημία εφέτος το χειμώνα", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

  -Φταίει ή δε  φταίει ο τουρισμός για τα αυξημένα κρούσματα; "Η τελευταία αύξηση κρουσμάτων οφείλεται πρωτίστως στην εσωτερική κίνηση και στη χαλάρωση και λιγότερο σε ξένους επισκέπτες. Είχαμε πει στην αρχή ότι στόχος μας ήταν να σώσουμε ό,τι μπορούμε από μία τουριστική χρόνια που κάποιοι θεωρούσαν χαμένη. Και αυτός παραμένει και σήμερα ο στόχος μας, καθώς έχουμε μπει στο Σεπτέμβριο και προσδοκούμε να μπορέσουμε να καταλήξουμε στον Οκτώβριο χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Θα έχουμε τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες. Κάτι που μεταφράζεται σε τέσσερις μονάδες του ΑΕΠ. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία. Υπερβολές, όπως αυτές που διαβάζω και ακούω χωρίς σχέδιο ή χωρίς πρόγραμμα, μην τα λέτε. Γιατί προσβάλλετε εκατοντάδες ανθρώπους, που έχουν δουλέψει σκληρά σε δύσκολες συνθήκες. Δε μπορείτε να λέτε ότι δεν έχουμε σχέδιο και στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης", επεσήμανε.

  -Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε εσπευσμένα; "Όχι έγινε σταδιακά και μεθοδικά όταν ήμασταν έτοιμοι. Με ένα μηχανισμό ελέγχου και ιχνηλάτησης των εισερχόμενων ροών. Κάναμε έναν δυναμικό προγραμματισμό. Αυτόν ακολουθήσαμε ως κυβέρνηση. Ο τουρισμός κατανάλωσε το μεγαλύτερο αριθμό τεστ που γίνονται σε αυτή τη χώρα. Είχαμε αποτελέσματα εντός 26 ωρών για όσους έφταναν από το εξωτερικό", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  -Πόσο έτοιμος ήταν και είναι ο κρατικός μηχανισμός; "Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, για να αυξήσουμε σημαντικά τη δυναμικότητα των εγχώριων τεστ. Θα πάμε ακόμα πιο ψηλά γιατί τα τεστ είναι απολύτως απαραίτητα. Η χώρα έχει αποκτήσει και εγχώρια τεχνογνωσία ως προς την κατασκευή των σχετικών αντιδραστηρίων", σημείωσε. "Η δημόσια υγεία κερδίζει ένα μεγάλο στοίχημα. Έχουμε στόχο τις 1.200 μονάδες εντατικής θεραπείας. Όσα δεν έγιναν από άλλους σε δεκαετίες έγιναν από μας σε μήνες και αυτή είναι η πραγματικότητα για το εθνικό σύστημα υγείας", πρόσθεσε.

  -Πόσο βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνει η οικονομία; "Ποτέ δεν καλλιέργησα ψευδαισθήσεις και εξήγησα ότι ο στόχος μας είναι οι μικρότερες δυνατές απώλειες. Ειδικά στην απασχόληση και ειδικά στα παραγωγικά θεμέλια της οικονομίας. Εκεί επικεντρώνονται όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει και εξακολουθούμε να ανακοινώνουμε και ξεπερνούν τα 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην αρχή αυτής της κρίσης όλες οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών έλεγαν ότι επειδή η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τον τουρισμό θα έχει τελικά τη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ. Αυτό ευτυχώς δεν αποδεικνύεται", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Είχαμε χαμηλότερη ύφεση από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Ποτέ δεν είπαμε ότι δε θα υπάρχει ύφεση, αλλά έχει σημασία για τον οικονομικό μας προγραμματισμό ότι λίγο ή πολύ είναι τα νούμερα που υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ευτυχώς μέσα σε αυτό το πάρα πολύ δύσκολο περιβάλλον δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις κάποιων που έλεγαν ότι θα έχουμε τη χειρότερη ύφεση από όλη την Ευρώπη. Δε γνωρίζουμε τη διάρκεια της κρίσης και οφείλουμε να κρατάμε εφεδρείες. Δε σπαταλάμε αλόγιστα πόρους. Θέλουμε κάθε χρήμα, είτε του Έλληνα φορολογούμενου, είτε του ευρωπαίου φορολογούμενου να πιάνει τόπο. Και περισσότερα θα είμαι σε θέση να εξαγγείλω στη Θεσσαλονίκη σε πέντε ημέρες από τώρα. Όταν και θα περιγράψω τον προγραμματισμό των κυβερνητικών μέτρων για τους δύσκολους επόμενους έξι μήνες", συμπλήρωσε.

  -Έπρεπε ή δεν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία το Μάιο; Πρέπει ή δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία τώρα; "Όλοι οι ειδικοί τάσσονται υπέρ της επιστροφής στα θρανία. Εάν τα σχολεία έμειναν κλειστά πολλοί γονείς εργάζονταν λιγότερο ή και καθόλου. Αληθινά χαμένοι θα ήταν οι γονείς από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Κάνω έκκληση να στηρίξουμε τις επιλογές των ειδικών. Είναι δουλειά μας να πείσουμε αυτούς που είναι κατά της χρήσης της μάσκας. Στα ζητήματα που αφορούν στη δημόσια υγεία η υποχρεωτικότητα των μέτρων είναι οριζόντια και καθολική και δεν χωρούν εκπτώσεις", είπε ο πρωθυπουργός.

  -Πότε και πώς θα βγούμε από την κρίση;  "Δεν υπάρχει ακόμα απάντηση. Ξέρουμε ότι οριστική απάντηση θα έρθει μόνο όταν βρεθεί ένα εμβόλιο ή περισσότερα εμβόλια. Η Ελλάδα θα πάρει την αναλογία που της αναλογεί για περισσότερα του ενός εμβολίου. Η πανδημία αυτή δεν έχει ταξικό πρόσημο. Ο ιός δεν ξεχωρίζει ούτε ηλικίες ούτε συμπεριφορές. Δεν υπάρχουν οι κακοί νέοι που το μεταδίδουν, οι υπεύθυνοι ενήλικες, στους οποίους επιτίθεται. Υπάρχουν μόνο ανεύθυνοι πολίτες όλων των ηλικιών και όλων των τάξεων. Και ευτυχώς είναι λίγοι και δεν είναι πολλοί. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπεύθυνοι. Δεν απαιτείται κανένας εφησυχασμός", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.  

  Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων:

  -Η κυβέρνηση ενεργοποίησε ένα σχέδιο που στηρίχθηκε στις κατευθύνσεις και τις υποδείξεις των επιστημόνων. Προχωρήσαμε σε περιορισμούς. Σε περιορισμούς που έφεραν αποτέλεσμα. Προωθήσαμε ένα πρόγραμμα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονταν από την πανδημία. Απευθυνθήκαμε με ειλικρίνεια στους πολίτες. Τους καλέσαμε να βαδίσουμε μαζί αυτό τον δρόμο και οικοδομήθηκε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και στον πολίτη.

  -Η απειλή απλώνεται ξανά σε ολόκληρο τον κόσμο και η μάχη συνεχίζεται και στον τόπο μας. Είμαι ευγνώμων για την ατομική και κοινωνική ευθύνη που επέδειξαν οι πολίτες και την ίδια ευθύνη και πειθαρχία εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε και σήμερα.

  -Σε κυβερνητικό επίπεδο η συνεργασία μας με όλους τους πολίτες και επιστήμονες παραμένει καθημερινή και όλα όσα εξακολουθεί να ενημερώνεται τακτικά για το μέτωπό της υγείας, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που παίρνει το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

  -Να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας σε αυτή τη συζήτηση για μία τόσο σοβαρή υπόθεση να αντιμετωπίσουμε σε μία άγονη κομματική διαμάχη. Να μην εγκλωβιστούμε σε διαξιφισμούς που μπορούν να θολώσουν την εικόνα και να μας απομακρύνουν από τον κοινό τόπο που είναι η προστασία της ζωής των πολιτών και από την άλλη η διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Πρέπει όλοι σε αυτήν την αίθουσα και παρά τις διαφωνίες μας και τις επιφυλάξεις, που είναι καλοδεχούμενες εφόσον στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, πρέπει όλοι εμείς να ορθώσουμε ένα μέτωπο λογικής.

  Θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής

  Μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα ενισχύσει το θετικό, όπως το χαρακτήρισε, μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή.

  "Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι στο δεύτερο κύμα έχουμε πάει καλύτερα από πολλές άλλες φορές. Εσείς ο ίδιος κ. Τσίπρα μάς λέγατε να ανοίξουμε τον τουρισμό. Τον ανοίξαμε οργανωμένα, αναλαμβάνοντας ένα λελογισμένο ρίσκο ότι θα είχαμε μία μικρή αύξηση κρουσμάτων. Είχαμε σχέδιο πολύ συγκεκριμένο. Εργάστηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι, για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό το άνοιγμα στον τουρισμό έτσι όπως το κάναμε. Προσβάλλετε όλους αυτούς τους ανθρώπους, όταν αφορίζετε αυτήν την προσπάθεια", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

  "Μιλάτε για κυβερνητική προπαγάνδα. Σας ευχαριστώ, κ. Τσίπρα, που αναγνωρίζετε τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επηρεάσει μία σειρά από ξένα μέσα που έγραψαν μία σειρά από κολακευτικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα. Όταν μιλάτε για προπαγάνδα, όταν ισχυρίζεστε ότι αυτό που βιώνει η ελληνική κοινωνία είναι μία μαγική εικόνα, δεν προσβάλλετε  την κυβέρνηση. Οι πολίτες παρά την αβεβαιότητα, την ανησυχία, το άγχος για τις δυσμενείς επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για την οποία δεν φταίει η χώρα μας σε αντίθεση με μία προηγούμενη κρίση που εσείς και ο κ. Βαρουφάκης προκαλέσατε, παραμένουν προβληματισμένοι αλλά και συγκρατημένα αισιόδοξοι", επεσήμανε ο πρωθυπουργός. "Πιστώνουν συνολικά θετικά στην κυβέρνηση τη διαχείριση της περιπέτειας του ιού, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία ψήφος εμπιστοσύνης στις δικές τους δυνάμεις. Να μπορέσουν να διαμορφώσουν μία κατάσταση, η οποία τελικά θα είναι προς όφελος δικό τους και των οικογενειών τους. Το να παρουσιάζουμε μία εικόνα, η οποία είναι αποκλειστικά και μόνο μαύρη, αδικεί τη χώρα. Ενδεχομένως να σας βολεύει να εισπράξετε ορισμένα χειροκροτήματα στο εσωκομματικό σας ακροατήριο. Είναι δικό σας ζήτημα το πώς χειρίζεστε τα εσωτερικά του κόμματος σας. Αλλά, αυτή τη στιγμή αδικείτε μία μεγάλη προσπάθεια που γίνεται όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τη χώρα συνολικά. Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει", συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.  

  Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, μεταξύ αλλων, επεσήμανε:

  -Ο λόγος που επιβάλλουμε ωράριο είναι ότι όσο η διασκέδαση μπαίνει πιο βαθιά στη νύχτα, τόσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεται και τόσο πιο ευνοϊκές είναι οι συνθήκες για τη μετάδοση του ιού. Όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κατά καιρούς επέβαλαν χρονικούς περιορισμούς στη διασκέδαση δεν ήξεραν τι έκαναν;

  -Κάνοντας μία σύγκριση των ομιλιών της κ. Γεννηματά και του κ. Τσίπρα διέκρινα πολλές ομοιότητες ως προς την κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση...Διέκρινα από την κ. Γεννηματά μία διάθεση να καταθέσει μαξιμαλιστικές προτάσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και οικονομικές επιπτώσεις...Από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άκουσα σχεδόν καμία πρόταση...

  -Από την κ. Γεννηματά άκουσα πολλές ανακρίβειες...Είπατε ότι μειώθηκαν τα τεστ. Δε μειώθηκαν τα τεστ. Αυξήθηκαν κατακόρυφα. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον σήμερα εντοπίζουμε περισσότερα κρούσματα...Η ερευνητική πρωτοβουλία, που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση, η οποία μπορεί να προσθέσει μέχρι 5.000 τεστ ημερησίως, είναι το αποτέλεσμα χρηματοδότησης ελληνικής έρευνας από ελληνικούς ερευνητικού πόρους.

  -Είπατε ότι  πρέπει να μειωθεί η χωρητικότητα στα αεροπλάνα; Και πώς θα γίνει αυτό; Πείτε μου μία αεροπορική εταιρεία, μία χώρα στον κόσμο που να έχει εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο και τι θα συνέβαινε στον τουρισμό μας, εάν το είχαμε κάνει. Η Ελλάδα θα έβγαινε μονομιάς από την τουριστική αγορά. Δεν είχαμε κανένα κρούσμα στην ακτοπλοΐα. Ακούγεται ωραίο να λέμε τέτοιες κουβέντες, με μεγάλη ευκολία, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να βλέπουμε εάν αυτές επιβεβαιώνονται τελικά από τα πραγματικά δεδομένα.

  -Χαίρομαι που αναγνωρίζετε την ανάγκη να υπάρχει ενημέρωση. Εφόσον κρίνουμε ότι χρειάζεται και δεύτερη καμπάνια ενημέρωσης, για τα σχολεία ή για τη χρήση μάσκας, θα το φέρουμε στη Βουλή και θα το συζητήσουμε. Και η καμπάνια θα είναι αμιγώς τηλεοπτική. Εάν δεν τη θέλετε να καταθέσετε τις προτάσεις σας...

  -Ακούστηκαν απόψεις και θεωρίες που δεν απέχουν πολύ από διάφορες ακραίες απόψεις. Ο λόγος σας κ. Βελόπουλε ήταν ευθεία αμφισβήτηση των επιστημονικών δεδομένων.

  -Η μάσκα είναι μία μικρή παραχώρηση που όλοι πρέπει να κάνουμε για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού...

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ