Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Σεπ-2020 15:44

  Ν. Δένδιας: Η επιλογή είναι απλή - Η Τουρκία μπορεί να επιλέξει διάλογο χωρίς απειλές ή κυρώσεις

  Δενδιας BARTOLO
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.56

  Την ανάγκη η Ευρώπη "να σταθεί συνολικά στο ύψος των περιστάσεων" και "να απαντήσει με στιβαρότητα αλλά χωρίς δισταγμούς στις τουρκικές προκλήσεις, στα θέματα της ασφάλειας, αλλά και στο μεταναστευτικό" υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο (Evarist Bartolo), ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.

  "Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να το πράξει απολύτως αποτελεσματικά", τόνισε ο κ. Δένδιας. "Η επιλογή είναι απλή και εναπόκειται στην Τουρκία, μπορεί να επιλέξει: διάλογο χωρίς απειλές και εκβιασμούς ή κυρώσεις".

  Όπως επισήμανε άλλωστε, οι ενέργειες της Τουρκίας "δεν στρέφονται μόνο κατά ενός κράτους μέλους της ΕΕ, στρέφονται κατά της ίδιας της Ένωσης, όπως φάνηκε και τον Φεβρουάριο στον Έβρο, όπως φαίνεται στο Αιγαίο, όπως φαίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο". "Παραβιάζουν την ουσία των αρχών της Ένωσης, την ουσία του ευρωπαϊκού κοινού κεκτημένου. Και για αυτό αυτές οι προκλήσεις που είναι κοινές απαιτούν και απαντήσεις που να είναι κοινές", προσέθεσε.

  Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, όμως διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. "Και βεβαίως διάλογος υπό το κράτους εκβιασμού και απειλών δεν νοείται. Διάλογος με την παρουσία τουρκικών ερευνητικών και πολεμικών σκαφών δεν νοείται".

  "Η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου που σέβεται το διεθνές δίκαιο, με αυτό πορεύεται. Δεν απειλεί και δεν εκβιάζει αλλά επίσης δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται", επισήμανε ο κ, Δένδιας.

  "Η ΕΕ δεν είναι συνασπισμός κρατών, είναι μια οικογένεια που βασίζεται σε κοινές αξίες με κυρίαρχη την αλληλεγγύη και το κράτος δικαίου", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. "Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα ότι πολλά μέλη της οικογένειας έχουν συχνά διαφορετικές ανησυχίες, αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τα υπαρξιακά προβλήματα πολλών χωρών και κυρίως των μικρών χωρών. Εγώ ο ίδιος γεννήθηκα σε νησί, έχω ζήσει τις νησιωτικές αγωνίες και νησιωτικές ουδετερότητες" προσέθεσε και τόνισε:

  "Οφείλουν να μη γίνονται εκπτώσεις στις αξίες μας, στο θεμέλιο της ύπαρξης της ένωσης. Οι εκπτώσεις αυτές ακυρώνουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα και στέλνουν λάθος μηνύματα σε τρίτους που σπιλώνουν την εικόνα της Ένωσής μας πρώτα στα μάτια της δικής μας κοινής γνώμης και επίσης στα μάτια της ανθρωπότητας". Πρόσθεσε δε πως η Μάλτα, ένα νησιωτικό κράτος, δεν μπορεί παρά να συμπορεύεται στις βασικές ανησυχίες και απόψεις με το άλλο νησιωτικό κράτος της Ένωσης, την Κύπρο. "Αλλοίμονο αν αμβλυνθεί η αυτονόητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, με το Μαλτέζο ομόλογό του συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν στο πλαίσιο της ΕΕ και την κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή, τη Λιβύη, την Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία. "Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα, η μοναδική χώρα που απειλεί γείτονες με πόλεμο στην περίπτωση που επιλέξουν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, κάτι που παραβιάζει κατάφορα το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών", επισήμανε. Ανέφερε δε μια σειρά από παράνομες και προκλητικές ενέργειες, όπως η έκδοση και ανανέωση Navtex για ερευνητικές δραστηριότητες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι εμπρηστικές δηλώσεις, οι πρωτοφανείς και ευθείες απειλές, οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριο χώρο, η αλλοίωση θρησκευτικών μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας και η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου στο μεταναστευτικό.

  Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στη Λιβύη, η επιχείρηση "Ειρήνη", οι δυνατότητες επιβολής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και οι τρόποι που υπάρχουν για τη δημιουργία μιας βιώσιμης ειρήνης. "Η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στην Λιβύη, μέσω της συμμετοχής στη Διαδικασία του Βερολίνου, αλλά και με όποιο τρόπο αυτό καταστεί δυνατό" ανέφερε ο κ. Δένδιας και σημείωσε πως η χώρα μας "αντιλαμβάνεται απόλυτα πως η κατάσταση στη Λιβύη είναι τεράστιο θέμα για τη Μάλτα, πως επηρεάζει τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών που μπορεί να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη νησιωτική κοινωνία της Μάλτας".

  "Οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό και η εμπειρία που έχουμε από την εργαλειοποίησή του από την Τουρκία επιβάλλουν τη στενή συνεργασία των κρατών μας ενόψει των εργασιών για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Όπως επίσης την ανάγκη της απαρέγκλιτης εφαρμογής από πλευράς της Τουρκίας των προνοιών της Κοινής Δήλωσης του 2016" τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

  Συζητήθηκε ακόμη η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος Med-7 που θα συνέλθει σε λίγες ημέρες στην Κορσική, ένα σχήμα που, όπως είπε ο κ. Δένδιας, "αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση της συνεργασίας μας και της κοινής μας αντίληψης, ώστε η κοινή μας θάλασσα να καταστεί χώρος ειρήνης και σταθερότητας προς όφελος των λαών μας".

  Τέλος, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

  Εβαρίστ Μπαρτόλο: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο - Ανάγκη να υπερισχύσει το Διεθνές Δίκαιο

  Την αλληλεγγύη του σε Ελλάδα και Κύπρο επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο. Ο κ. Μπαρτόλο υπογράμμισε την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, αλλά και να υπερισχύσει το Διεθνές Δίκαιο.

  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για τη Μάλτα η UNCLOS (το διεθνές δίκαιο για τη θάλλασα) "δεν είναι ένα διεθνές δίκαιο που απλώς θέλουμε να διαφυλαχθεί, αλλά είναι κομμάτι της κληρονομιάς μας, είναι κομμάτι του εθνικού μας DNA".

  "Ως μικρή χώρα έχουμε συμφέρον να υπερισχύσει το διεθνές δίκαιο και όχι το δίκαιο της ζούγκλας", τόνισε ο κ. Μπαρτόλο και σημείωσε πως η Μάλτα, όπως και η Ελλάδα, επιθυμεί την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

  "Ξέρω ότι οι συμβιβασμοί είναι οδυνηροί, αλλά -θεός φυλάξοι- εάν επιλέξουμε την άλλη εναλλακτική της στρατιωτικής σύγκρουσης, θα είναι αφάνταστα πιο οδυνηρή", σημείωσε και προσέθεσε: "Παρότι είμαστε κάπως μακριά από την Ανατολική Μεσόγειο, γνωρίζουμε ότι είμαστε μια ενιαία θάλασσα και ό,τι γίνεται θα επηρεάσει όλη τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και μέρη της Αφρικής. Ο συμβιβασμός είναι δύσκολος και οδυνηρός, αλλά ο πόλεμος θα είναι ακόμα οδυνηρότερος. Όταν λέμε συμβιβασμό δεν εννοούμε παράδοση. Πρέπει να σέβεται κανείς τον άλλο".

  Ο κ. Μπαρτόλο έκανε έκκληση όλες οι κινήσεις να γίνονται προσεκτικά για να μην υπάρχουν, όπως είπε, απρόβλεπτες συνέπειες: "Στην περίπτωση της Λιβύης έχουμε ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα. Όταν απομακρύνθηκε ο Καντάφι, χρόνια πριν, έφυγε ένας πρόεδρος και καταλήξαμε να έχουμε δύο προέδρους, τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρόεδρο Πούτιν. Δε νομίζω ότι αυτό ήταν ο αρχικός σκοπός".

  "Αν δεν κάνει κάτι για το Νότο η ΕΕ, τότε αφήνει στα χέρια άλλων τα νότια σύνορά της", είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: "Και όταν αφήνεις στα χέρια άλλων την ασφάλειά σου, τότε είναι πολύ πιθανό όχι μόνο να κάνουν πράγματα χωρίς τη γνώμη σου και τη συμμετοχή σου, αλλά θα στραφούν και εναντίον σου".

  Ο κ. Μπαρτόλο υπενθύμισε πως η Μάλτα είναι το μικρότερο νησί της Μεσογείου στην Ευρώπη, σε μέγεθος όσο η μισή Κέρκυρα ή περίπου το 1/20 του μεγέθους της Ελλάδας με πληθυσμό 450.000. "Αυτό μας δημιουργεί δύσκολα θέματα για το πώς να ζήσουμε σε ένα κόσμο, ο οποίος έχει καταστεί επικίνδυνος για τις μικρές χώρες", ανέφερε. "Ως το μικρότερο κράτος με συνταγματική υποχρέωση ουδετερότητας, χρειαστήκαμε χρόνια για να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας, να φύγουν οι ξένες δυνάμεις από τη Μάλτα και να αρνηθούμε τη χρήση της από άλλες χώρες, είτε για τις αεροπορικές δυνάμεις, είτε για το στρατό ή το ναυτικό. Αυτό θα το υπερασπιστούμε, δε θα επιτρέψουμε σε καμία άλλη χώρα να τη χρησιμοποιήσει κατά άλλης χώρας, χωρίς εξαιρέσεις".

  Αναφερόμενος πιο αναλυτικά στην κατάσταση στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας επισήμανε πως είναι πολύ δύσκολη, παρότι τώρα υπάρχει κατάπαυση του πυρός: "Η κοινωνική κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιρετικά. Συνεχίζουν να χάνονται οι θέσεις εργασίας, τέσσερις ώρες την ημέρα έχουν ηλεκτρικό, το νόμισμά τους αποδυναμώνεται, οι τιμές αυξάνονται και ως εκ τούτου υπάρχει κοινωνική αναταραχή. Οι Λίβυοι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη χώρα τους".

  "Μια ανθρωπιστική κρίση στη Λιβύη μπορεί πανεύκολα να γίνει κρίση στην Ευρώπη", σημείωσε και τόνισε πως η Μάλτα είναι το νότιο όριο της κεντρικής οδού της Μεσογείου και το θέμα αυτό την αφορά ιδιαίτερα.

  Όπως ανέφερε, το πρώτο τρίμηνο του 2020 έφτασαν στη Μάλτα 2.000 μετανάστες, αριθμός πάρα πολύ μεγάλος για την έκτασή της. Έκτοτε και μετά από συνομιλίες, η ακτοφυλακή της Λιβύης σταμάτησε 3.500 από το να φτάσουν στη Μάλτα. "Αν είχαν φτάσει θα είχαμε ανθρωπιστική κρίση. Δεν υπάρχει τρόπος εμείς να αντιμετωπίσουμε τέτοια νούμερα".

  Επισήμανε δε πως η μετεγκατάσταση δεν είναι λύση, καθώς τα τελευταία 15 χρόνια τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν πάρει μόνο το 8% των ανθρώπων που ήρθαν στη Μάλτα. "Μια από τις λύσεις είναι να τους εμποδίσουμε να φύγουν και γι αυτό χρειαζόμαστε βοήθεια", ανέφερε.

  "Πρέπει να συνεργαστούμε με τους Λίβυους για να βρεθεί μια λιβυκή λύση για την κατάσταση εκεί. Δε θέλουν οι Λίβυοι να τους διοικούν άλλοι. Θέλουν ενωμένη τη χώρα τους, να διοικείται από Λίβυους για τους Λίβυους" σημείωσε και προσέθεσε: "Δική μας δουλειά είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτό. Διότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα στο νότιο μέρος της Μεσογείου".

  Τέλος, σημείωσε ότι η κατάσταση στο μεταναστευτικό έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη με τον κορονοϊό, καθώς χάνονται θέσεις εργασίας στις χώρες προέλευσης, στις χώρες διέλευσης, στις χώρες υποδοχής.

  "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα της μετανάστευσης με σοβαρότητα, να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της μετανάστευσης ώστε να μη χρειάζεται να φύγουν απ τον τόπο του οι νέοι. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας εκεί. Να βοηθήσουμε χώρες όπως η Λιβύη και η Τυνησία να διαχειριστούν τα σύνορά τους χερσαία και θαλάσσια και να αντιμετωπίσουμε την παράνομη διακίνηση ανθρώπων", κατέληξε.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ