Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Σεπ-2020 12:56

  Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Μακρόν - στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου ο Μισέλ

  μητσοτάκης-μακρόν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Όλες οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η διμερής συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας στον αμυντικό τομέα, θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Νότου.

  Ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου. Στην τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκαν η τεταμένη κατάσταση στην περιοχή λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές. Όσον αφορά στην πρόταση Μισέλ για πολυμερή διάσκεψη, η Αθήνα απαντά ότι προϋπόθεση είναι η συμμετοχή της Λευκωσίας.

  "Διαπιστώνεται ήδη ότι οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν. Ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο με την υπογραφή του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολυβικού μνημονίου. Συνεχίστηκαν με την υποκίνηση μαζικής εισβολής κατατρεγμένων ανθρώπων  στον Έβρο. Προσέλαβαν χαρακτήρα πρόκλησης σε ολόκληρο τον Πολιτισμένο Κόσμο με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς και –αργότερα - της Μονής της Χώρας, σε τζαμιά. Κορυφώθηκαν με την έξοδο του Ορούτς Ρέις και μονάδων του τουρκικού Στόλου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρατάθηκαν με την ανανέωση των παράνομων ναυτικών αγγελιών. Σε όλο αυτό το διάστημα, η τουρκική ηγεσία εξαπολύει, σχεδόν καθημερινά απειλές πολέμου και επιδίδεται σε προκλητικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας", τόνισε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως η Ελλάδα απαντά με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πράξει ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

  "Θέλουμε - και το αποδείξαμε υπογράφοντας  τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο - την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.  Διάλογος, όμως, κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται. Το μήνυμά μας - και το επανέλαβε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - είναι ξεκάθαρο: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Σταματούν οι απειλές, αρχίζουν διερευνητικές επαφές. Πάντοτε, βέβαια, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι ώστε, είτε να βρούμε  λύση στη μόνη εκκρεμότητα που είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είτε  να συντάξουμε συνυποσχετικό για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης", ανέφερε. "Επισημαίνουμε ταυτόχρονα στη διεθνή κοινότητα, ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., αφορά το ΝΑΤΟ, αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ήδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει επιστολή - την παρέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών - στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην οποία παρουσιάζει και τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Η Ελλάδα κινείται με  ψυχραιμία, εγρήγορση και εθνική αυτοπεποίθηση, δίνοντας προτεραιότητα στη διπλωματία. Δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται", ήταν το μήνυμα του κ. Πέτσα. Παράλληλα, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει στη Θεσσαλονίκη το τρίπτυχο στο οποίο κινείται η στρατηγική της κυβέρνησης:

  -Εξοπλιστικά  προγράμματα.

  -Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

  -Ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας, που μπορεί να συμβάλει στην τεχνολογική ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης.

  "Η χώρα μας - όπως αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες - αντιμετωπίζει ταυτόχρονα δύο μεγάλες εξωγενείς προκλήσεις: τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και την πανδημία του κορονοϊού. Είναι λοιπόν εθνική υποχρέωση να υπάρχει: Συστράτευση, και όχι διχαστική αντιπαράθεση. Γενναιότητα, και όχι μικροψυχία. Υπευθυνότητα, και όχι λαϊκισμός. Αλήθεια, και όχι ψέμα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  "Είναι ξεκάθαρο ότι απειλές αυτού του τύπου σταματούν εκεί που υπάρχει αποφασιστικότητα από εμάς και ενιαία δράση από την ευρωπαϊκή ένωση. Τέτοιου είδους εργαλειοποίηση κατατρεγμένων ανθρώπων δεν περπατά", σημείωσε ο κ. Πέτσας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εργαλειοποίησης του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την πλευρά της Άγκυρας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ