Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Σεπ-2020 07:45

  Στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Μητσοτάκης. Πρόγευση των μέτρων για την επόμενη ημέρα της οικονομίας

  Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει αύριο ο Κ. Μητσοτάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Η Ελλάδα δανείστηκε με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία της. Η επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου έφερε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο περίπου 1,2%. Απέναντι στην παγκόσμια πανδημία, χαιρετίζουμε την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική δημοκρατία".

  Η συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, έρχεται για να αποτυπώσει την έκδηλη ικανοποίηση που επικρατεί κυβέρνηση για την έξοδο στις αγορές με την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου. Η χώρα, σε μία κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία συγκυρία, δανείστηκε, για τρίτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, μέσω της έκδοσης δεκαετούς ομολόγου, άντλησε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο περίπου στο 1,2% που είναι το διαχρονικά το χαμηλότερο επιτόκιο, ανεξαρτήτως διάρκειας έκδοσης. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, πολύ σημαντική ήταν η μεγάλη ζήτηση (οι προσφορές ξεπέρασαν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ) καθώς και η καλή ποιότητα της χθεσινής έκδοσης. Αυτή  καλύφθηκε, στη συντριπτική πλειοψηφία της, από ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικούς επενδυτές. "Αυτό που πρέπει να υπενθυμίσουμε είναι πως η προηγούμενη έκδοση δεκαετούς ομολόγου τον Ιούνιο είχε επιτόκιο 1,57%, ενώ η αντίστοιχη έκδοση τον Μάρτιο του 2019, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε διαμορφωθεί στο 3,9%. Η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού δεν έχει θετικό αντίκτυπο μόνο στα δημοσιονομικά, αλλά επηρεάζει ευνοϊκά και τις συνθήκες δανεισμού των τραπεζών και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει σε μία συγκυρία παγκόσμιας πανδημίας και μεγάλης οικονομικής ύφεσης, η οποία πλήττει όλες τις χώρες", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Στον απόηχο των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, κυβερνητικοί παράγοντες σχολιάζουν πως οι κινήσεις αυτές συνιστούν "ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του" για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών  της πανδημίας. Επίσης, αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της επανέκδοσης "επικροτούν τη στρατηγική που χαράσσει η κυβέρνηση για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, ώστε η χώρα να επιτύχει ισχυρή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη".

  Στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Μητσοτάκης.

  Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συναντηθεί με τους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν σχεδόν μία εβδομάδα πριν την επόμενη άνοδο του κ. Μητσοτάκη στη συμπρωτεύουσα, στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιάσει αναλυτικά την οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης για το 2020 και το 2021, δίνοντας έμφαση στη μείωση της φορολογίας, τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάπτυξη και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

  "Δεν υποκύψαμε στις "σειρήνες" -μεταξύ των οποίων ήταν και ο κ. Τσίπρας στην αρχή της πανδημίας-  να ρίξουμε όλο μας το οπλοστάσιο εκείνη τη στιγμή, αλλά κρατήσαμε εφεδρείες, όπως από την αρχή είχαμε πει, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μία κρίση, που φαίνεται να εξελίσσεται σε βάθος χρόνου. Στηρίξαμε την απασχόληση και τον κόσμο της εργασίας, από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο, επεκτείναμε τα μέτρα για αρκετό ικανό χρονικό διάστημα, για να πιάσουμε και τη σεζόν την καλοκαιρινή. Και τώρα, που έχουμε εικόνα της πραγματικής απώλειας εσόδων σε πολλούς κλάδους, όπως στον τουρισμό, στην εστίαση και αλλού, είμαστε έτοιμοι στη Θεσσαλονίκη να αναπτύξουμε ένα νέο πλαίσιο, που θα στηρίξει τον κόσμο της εργασίας και τον κοινωνικό ιστό, για να περάσουμε απέναντι. Είμαστε στη μέση του ποταμού και θα περάσουμε απέναντι με αυτά που θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη", τόνισε (Open) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. "Θα υπάρχουν παρατάσεις σε μέτρα τα οποία δούλεψαν, θα υπάρχουν νέα μέτρα τα οποία θα έχουν πιο εξειδικευμένη στόχευση στους κλάδους που επλήγησαν, θα υπάρχουν και κάποια οριζόντια μέτρα", πρόσθεσε.

  Κυβερνητικά στελέχη, την ίδια στιγμή, επισημαίνουν ότι, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζονται, στο προσκήνιο έρχεται η χρονική επέκταση μέτρων, αλλά και η διεύρυνση (όπου απαιτείται) της περιμέτρου τους, προκειμένου να καλύψουν κάθε εργαζόμενο. Συγκεκριμένα:

  -Επεκτείνεται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο.

  -Εκτείνεται μέχρι τέλος του χρόνου η εφαρμογή του προγράμματος "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ".

  -Παρατείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

  -Μειώνεται από 100 σε 50 ο απαιτούμενος  αριθμός ημερών ασφάλισης για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

  -Παρατείνεται το πλαίσιο της τηλεργασίας μέχρι τέλος του χρόνου.

  -Θεσμοθετείται οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

  Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:

  -Στις 12:00 σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Στη σύσκεψη θα παραβρίσκονται, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνης Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

  -Στις 12:45 σύσκεψη με επιστημονικούς φορείς, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι  του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), του Οικονομικού Επιμελητηρίου (Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας) και του ΕΚΕΤΑ. Στη σύσκεψη θα παραβρίσκονται, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και οι κύριοι Γεωργιάδης, Δήμας, Τζιτζικώστας και Ζέρβας.

  -Στις 14:00, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις για την πορεία των έργων με τους επικεφαλής του Μετρό Θεσσαλονίκης, του ΟΑΣΘ, της Εγνατίας Οδού, της ΔΕΘ-HELEXPO, του ΟΛΘ, του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το γήπεδο ΠΑΟΚ, του THESS INTEC και τον δήμαρχο, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, για το Μητροπολιτικό Πάρκο Δήμου Παύλου Μελά. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, ανάλογα με το αντικείμενο, θα παραβρίσκονται, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, οι κύριοι Γεωργιάδης, Παπαθανάσης και Δήμας, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και οι κύριοι Τζιτζικώστας και Ζέρβας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ