Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Αυγ-2020 17:07

  Ν. Δένδιας: Κερδίσαμε την ομόθυμη συμπαράσταση των εταίρων μας - Κυρώσεις αν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει

  Ν. Δένδιας: Κερδίσαμε την ομόθυμη συμπαράσταση των εταίρων μας - Κυρώσεις αν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελλάδα έλαβε αυτό που μπορούσε από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την ομόθυμη συμπαράσταση των εταίρων της και μια κατανόηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας εάν η τελευταία δεν αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, τόνισε μετά το πέρας των εργασιών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

  Αναλυτικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε: 

  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τελείωσε ένα διήμερο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, το Gymnich, εδώ στο Βερολίνο, όπου ψηλά στην ατζέντα ήταν η ένταση στα ελληνοτουρκικά και η συζήτηση για τις κυρώσεις στην Τουρκία. Είστε ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα;

  Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω, ναι, γιατί η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της. Ήταν σημαντικό ότι, κατά την άτυπη αυτή συζήτηση -είναι άτυπο Συμβούλιο, δεν καταλήγει σε αποφάσεις, αλλά παρά ταύτα- υπήρξε ένα σαφές κλίμα. Και αυτό το σαφές κλίμα ήταν απολύτως υποστηρικτικό για τη χώρα και απεικονίστηκε στα συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου, ο οποίος, απ’ ότι ξέρω, έχει ήδη κάνει σχετικές δηλώσεις. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιασθούν στο Συμβούλιο Αρχηγών [Κυβερνήσεων] στο τέλος Σεπτεμβρίου, αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση απ’ την τουρκική πλευρά και διάλογος.

  Άρα λοιπόν, νομίζω ότι η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το Συμβούλιο. Μία κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.

  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι μπορούμε να περιμένουμε για το διάστημα μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής;

  Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι μπορούμε να ελπίζουμε, μπορώ μόνο να σας πω. Εγώ, αυτό που θα ήθελα να ελπίζω είναι ότι η Τουρκία θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις, θα σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, και από εκεί και πέρα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία υπαρκτή διαφορά, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες. Με ποιο πλαίσιο αναφοράς όμως; Πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η κόκκινη γραμμή;

  Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το Σύνταγμα της χώρας. Η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Σας ευχαριστώ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ