Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Αυγ-2020 14:49

  Τσίπρας: Επιμένει στο "παρών", ζητεί εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία

  Τσίπρας: Επιμένει στο "παρών", ζητεί εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Επιμένει να δηλώνει "παρών" ο Αλέξης Τσίπρας για τη συμφωνία της Ελλάδας με Αίγυπτο, εξηγώντας πως "θα τηρήσει στάση ευθύνης" με τη συγκεκριμένη επιλογή , καθώς ούτε να την καταψηφίσει μπορεί ούτε και να την υπερψηφίσει καθώς θεωρεί ότι δημιουργεί κινδύνους για ζωτικά συμφέροντα της χώρας. 

  Επέμεινε και στο αίτημά του για ονομαστική ψηφοφορία, απορρίπτοντας την έκκληση του Πρωθυπουργού να αναθεωρήσει. 

  Κατά την ομιλία του στην Βουλή στο πλαίσιο της κύρωσης των συμφωνιών ιταλίας-Ελλάδας για τις ΑΟΖ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης , εγκάλεσε την κυβέρνηση για έλλειμμα συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία , ζητώντας ταυτόχρονα από τον Πρωθυπουργό ξανά, να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να πει " την αλήθεια στο λαό".

  "Απέναντι σε αυτή την Τουρκία, οφείλουμε προφανώς να είμαστε  ενωμένοι.Αλλά δεν αρκεί αυτό, απαιτείται συγκροτημένη εθνική στρατηγική" δήλωσε ο κ. Τσίπρας ψέγοντας την Κυβέρνηση ότι αδυνατεί να υπερασπιστεί τις επιλογές της απέναντι στις τουρκικές απειλές και δεν θωρακίζει διπλωματικά την χώρα

  Παραλλήλως, επέστρεψε ( ως συνηθίζει) στη στάση που τήρησε η Ν.Δ ούσα αξιωματική αντιπολίτευση στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι τότε το κόμμα φορούσε "χλαμύδες στις Πρέσπές" ενώ τώρα " πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου". 

  Στο ίδιο πλαίσιο, αφού καλωσόρισε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς  από τα 6 στα 12 μίλια, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για "κυβιστηση" από την αρχική της θέση ότι μια τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής.

  Συμφωνία με Αίγυπτο

  Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, ανέφερε: 

  *"Υπογράψατε μια Συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει τη Τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας έτσι έξω όχι το μόνο το Καστελόριζο αλλά τη μισή Ρόδο.  χωρίς καμία πρόβλεψη και κανένα σχέδιο για την αμυντική θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα αποτρεπτικών ενεργειών που γνωρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις μας αφού τις υλοποίησαν με επιτυχία τον  2018. Οι αποφάσεις σας ήταν για τα μάτια του κόσμου, για επικοινωνία.

  * Υπογράψατε τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, όχι μόνο χωρίς αμυντικό σχεδιασμό αποτροπής αλλά και χωρίς διπλωματικό σχεδιασμό. 

  *Συνάψατε μια συμφωνία που μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της. 

  *Δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε αυτή τη Συμφωνία αλλά δεν θα καταψηφίσουμε μια συμφωνία που τέμνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και μπορεί να χρειαστεί να υλοποιήσουμε. Και η ιστορία μακάρι να μη δικαιώσει τους φόβους μας.

  Επ αυτού, στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι "εποικοδομητική και "κάνει καλό" στην κυβέρνηση που δεν υπερψηφίζει τη συμφωνία με την Αίγυπτο καθώς και το ότι "είμαστε εκεί και λέμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κάνοντας έρευνες όταν εσείς -κακώς- δεν τολμάτε να το πείτε".

  Απαράδεκτη η Ε.Ε

  Δριμεία κριτική άσκησε στην Ε.Ε, τονίζοντας: "Θέλω να τονίσω ότι είναι απαράδεκτη η ΕΕ να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να παριστάνει τον ουδέτερο μεσολαβητή σε αυτές τις εξελίξεις. Να αποφασίζει κάθε τρείς και λίγο κυρώσεις για παραβίαση δικαιωμάτων τρίτων χωρών και να σφυρίζει αδιάφορα ή στη καλύτερη να παριστάνει τον διαιτητή όταν πρόκειται για παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της. Αυτό είναι απαράδεκτο".


  Συμβούλιο αρχηγών- Εθνική στρατηγική

  Ζητώντας για πολλοστή φορά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

  *"Αν θέλετε πραγματικά εθνική συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας που λέγεται ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα ζητήσετε άμεσα τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και θα καταγραφούν οι θέσεις όλων. Και αν θέλετε συνεννόηση για εθνική στρατηγική με σκοπό την επανεκκίνηση των διερευνητικών και την προσφυγή στη Χάγη, όπως εμείς επιθυμούμε, θα μιλήσετε ανοιχτά στον ελληνικό λαό.


  *Η δική σας παράταξη είναι αυτή που άπέρριψε το Ελσίνκι όταν είχαμε την ευκαιρία για λύση στη μοναδική διαφορά που με την Τουρκία. Η δική σας παράταξη ήταν αυτή που καθιέρωσε το δόγμα της πλήρους επήρειας για όλα τα ελληνικά νησιά στις διαπραγματεύσεις. Και εσείς  ψηφίσατε τον νόμο Μανιάτη σύμφωνα με τον οποίο, ελλείψει συμφωνίας ΑΟΖ, τα όρια της υφαλοκρηπίδας – σε αυτήν την περίπτωση του Καστελορίζου - είναι στο απώτατο όριο της 100% επήρειας του νησιού. 

  *Εσείς έχετε καθορίσει αυτά τα όρια των εθνικών κόκκινων γραμμών. Και εμείς 4,5 χρόνια αυτά τα όρια τιμήσαμε και προασπίσαμε. γιατί ιθ εθνικές γραμμές δεν είναι αλα καρτ.  έρχεστε να αλλάξετε το πλαίσιο της εθνικής μας γραμμής ; Πείτε το ανοιχτά και καθαρά. Είστε οι τελευταίοι που θα μιλήσετε για διγλωσσία στην εξωτερική πολιτική. Μην κουνάτε λοιπόν τώρα το δάχτυλο στην Αριστερά, που μέσα σε 4,5 χρόνια κατάφερε και την κυριαρχία μας να προστατέψει και τις συμμαχίες μας να εμπλουτίσει και τον διάλογο με την Τουρκία να κρατήσει ζωντανό. 

  Επέκταση αιγιαλιτιδας ζώνης

  Στις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μιλια προς δυσμάς, αντέταξε: 
  *Ακούω, τέλος, σήμερα να λέτε για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και χαίρομαι ιδιαίτερα που επιτέλους θα υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία. 
  Καταθέτω λοιπόν όλες τις δηλώσεις του Τομεάρχη Εξωτερικών σας όταν ήσασταν αντιπολίτευση και αντιτασσόσασταν με μανία στην πρωτοβουλία μας για επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.  Διότι όπως λέγατε, μια τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε "τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής" και θα "έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση".

  * Όταν προετοιμάσαμε την διαδικασία , τότε πέσατε να μας φάτε ότι αφήνουμε έκθετο το Αιγαίο. Δηλαδή θα σας πούμε και εμείς σήμερα, γιατί πηγαίνετε μέχρι το Τέναρο, γιατί δεν πάτε λίγο πιο ανατολικά, γιατί δεν επεκτείνετε ταυτόχρονα και νοτίως της Κρήτης και ανατολικά της Κρήτης;

   

   


   


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ