Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Αυγ-2020 15:06

  Κεραμέως: Έτσι θα λειτουργήσουν τα σχολεία

  Κεραμέως: Έτσι θα λειτουργήσουν τα σχολεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μ. Νταλιάνη 

  Το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενημερώνοντας τα μέλη των Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. "Μέλημά μας το συμφέρον των μαθητών", είπε η υπουργός επισημαίνοντας ότι 1η Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στα σχολεία. Παράλληλα, επανέλαβε την σημασία να επιστρέψουν και οι γονείς μαθητών νωρίτερα από τις διακοπές και να μην το αφήσουν για την τελευταία στιγμή, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα συμπτωματικών φορέων στη σχολική κοινότητα.

  Η υπουργός, αναφέροντας πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία φέτος, απάντησε στις επικρίσεις για το ποιος είναι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στα μεγάλα αστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς υπήρξαν επικρίσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης για το θέμα αυτό. "Αφήνοντας εκτός τα ειδικά σχολεία όπου ο μέσος όρος είναι πολύ χαμηλός, δηλαδή τρεις ανά τάξη, στα μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή στις πιο πολυπληθείς πόλεις της Ελλάδος οι μέσος όρος είναι 20 ανά τάξη", είπε η κ. Κεραμέως.

  Η ίδια ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται ο θεσμός των ολοήμερων σχολείων τα οποία λειτουργούν έως τις 16:00 με στόχο να περιορίζεται η επαφή μαθητών με πιο ευάλωτες ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες. "Επεκτείνουμε το θεσμό για να καλυφθούν περισσότεροι. Δώσαμε 100 εκατ. ευρώ για να είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Επαφίεται στους γονείς να αξιοποιήσουν αυτήν την πολύ σημαντική δυνατότητα που δίνει το κράτος στις οικογένειες". Ενώ τόνισε ότι οι σχολικές μονάδες εφοδιάστηκαν με 70.000 φορητές συσκευές υπολογιστών "από 4.500 που παραλάβαμε", ενώ "τρέχουν’” σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών τα οποία ήδη έχουν παρακολουθήσει χιλιάδες".

  Παρουσιάζοντας συνοπτικά το πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων η κ. Κεραμέως είπε τα εξής:

  - Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους εκτός από τις ώρες φαγητού.

  - Όχι μάσκα σε γυμναστική και αθλήματα.

  - Υποχρεωτική μάσκα στα σχολικά λεωφορεία για μαθητές, οδηγούς και συνοδούς. Στα προνήπια υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συνοδούς και οδηγούς σχολικών.

  - Υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εκπαιδευτικούς - έμφαση την εκπαίδευση των μαθητών για τη χρήση της με αναλυτικές κατηγορίες από τον ΕΟΔΥ για το ποιοι εξαιρούνται. Η κυβέρνηση θα δώσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

  - Χρήση προμετωπίδας αντί για μάσκα σε ειδικές περιπτώσεις όπως π.χ. στην λογοθεραπεία για να βλέπει τα χείλη.

  - Ναι στη λειτουργία κυλικείων, αλλά προσαρμοσμένη στα μέτρα του κορονοϊού.

  - Σχολικοί εορτασμοί σε κάθε τμήμα.

  - Διαγωνισμοί με μάσκα.

  - Όχι σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια.

  - Ναι σε επισκέψεις σε Μουσεία εφόσον το επιτρέπουν τα ίδια ανά τμήμα. Το ίδιο και οι περίπατοι κοντά στο σχολείο.

  - Για τα αθλήματα ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό με μικρές και σταθερές ομάδες ως προς την σύνθεσή τους.

  - Δεν θα πραγματοποιηθούν σχολικά πρωταθλήματα.

  - Για τα Εργαστήρια απαιτείται καθαρισμός. Καθαρισμός στους υπολογιστές και στα μουσικά όργανα μετά από κάθε χρήση.

  - Υποχρεωτικό το παγούρι στο σχολείο για να μην πίνουν νερό από την βρύση. Το Ίδρυμα Λασκαρίδη θα χορηγήσει ένα παγούρι για κάθε μαθητή Δημοτικού.

  - Απουσίες: Δικαιολογούνται αν νοσεί ο ίδιος ο μαθητής, ή ο εκπαιδευτικός ή πρόσωπο που ζει στο ίδιο σπίτι ή αν ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Η Επιτροπή θα δώσει τις κατηγορίες που θα έχουν το δικαίωμα να απουσιάζουν. Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα κινδύνου θα απαιτείται προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

  - Για μαθητές που απουσιάζουν ο εκπαιδευτικός θα παρέχει τηλεκπαίδευση. Άδεια ειδικού σκοπού εφ’ όσον πρέπει να απουσιάσει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ