Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Αυγ-2020 20:50

  Δένδιας: Αμοιβαία επωφελείς οι συμφωνίες ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία-Σύντομα νέα για επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

  Δένδιας: Αμοιβαία επωφελείς οι συμφωνίες ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:27

  Αμοιβαία επωφελείς και πολύ κοντά στους στόχους όλων των χωρών χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τις συμφωνίες για την χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενώ προανήγγελλε σύντομα εξελίξεις σε ότι αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο λέγοντας ότι θα υπάρξει σαφής κυβερνητική τοποθέτηση επί αυτού.  

  Κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στην οποία εισήλθαν προς κύρωση οι δύο συμφωνίες για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία ο υπουργός αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες όπως το ποσοστό του κάθε μέρους.

  Ειδικά για την συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο ο υπουργός είπε ότι πρόκειται για λύση αμοιβαία επωφελή και πολύ κοντά στους στόχους του καθενός. Πρόκειται για ένα δίκαιο αποτέλεσμα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. "Πρόκειται για δήλωση και συμφωνία βουλήσεις δύο κυριάρχων κρατών" τόνισε και αναφέρθηκε στα ποσοστά του κάθε μέρους λέγοντας ότι: Η ΑΟΖ είναι 45% για την Ελλάδα και 55% για την Αίγυπτο πολύ κοντά δηλαδή, όπως και με την Ιταλία αντίστοιχα 46% Ελλάδα και 54% Ιταλία. Πρόκειται για μερική οριοθέτηση και είναι πολύ κοντά και για συμφωνία ανατολικά του 28ου και δυτικά του 26ου μεσημβρινού. "Οι συνέπειες αυτής της συμφωνίας εξηγούν απολύτως το μέγεθος της τουρκικής αντίδρασης. Το ‘εξηγούν’ βέβαια δεν σημαίνει ότι ‘δικαιολογούν’”.

  Μάλιστα ο υπουργός κλείνοντας την συνεδρίαση ζήτησε εκ νέου τον λόγο για να απαντήσεις σε επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης (Θ. Δρίτσας, Γ. Αμανατίδης) ότι δεν ενημέρωσε τα κόμματα για την μέθοδο με την οποία "έκλεισε" η "μέση γραμμή" στην  συμφωνία με την Αίγυπτο. ""Η εύρεση της (μέσης) γραμμής είναι η συνάντηση της βουλήσεως δύο ανεξάρτητων κρατών. Ποτέ δεν απέκρυψα την μέθοδο. Επαναλαμβάνω και είμαι πολύ καθαρός. Και μετράω και το "και" μετράω και το "κόμμα". Βεβαίως η χώρα διατηρεί πλήρως το δικαίωμα διαπραγμάτευσης του 27,59 γιατί εκεί σταματάμε, δεν φτάνουμε στον 28ο (μεσημβρινό). Μην κατηγορείτε την συμφωνία που σταμάτησε στο 27,59. Αναζητήστε επί ποιας βάσης διαπραγματεύονταν η δική σας κυβέρνηση. Εγώ δεν θέλω να αποχαρακτηρίσω έγγραφα, δεν είμαι κριτής των πάντων, είμαι όμως πάντα ανοιχτός για να σας ενημερώσω" υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

  Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως επειδή ότι θα πει θα συνεκτιμηθεί στο κείμενο της συμφωνίας "δεν θα παρασυρθώ σε ευρύτερες τοποθετήσεις και δεν θα απαντήσω σε πολλά που ελέχθησαν. Είμαι διαχρονικά στην διάθεση των κομμάτων για εξηγήσεις σε θέματα που δεν μπορούν να αναλυθούν σε δημόσιες συνεδριάσεις γιατί αυτό θα ήταν βλαπτικό στα εθνικά συμφέροντα".

  Νωρίτερα από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος εισηγητής για την ΑΟΖ με Αίγυπτο είπε ότι η κυβέρνηση περνάει "κάτω από τον πήχη", μίλησε για "κενό στρατηγικής" και τόνισε ότι η "εκπαραθύρωση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού συσκότισε τον χαρακτήρα της τουρκικής προκλητικότητας".

  "Πρέπει να βάλουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές και να τις κάνουμε ευρωτουρκικές" τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει ‘παρών’ στην εν λόγω συμφωνία. Ο ίδιος τόνισε  χρειάζεται μια ‘διττή πολιτική’: "αυστηρές κυρώσεις στην οικονομία εκεί που πονάει τώρα την Τουρκία σε συνδυασμό με μια θετική ατζέντα και αμοιβαία διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, και της επέκτασης τελωνειακής συμφωνίας και σε άλλα προϊόντα".

  Την ΑΟΖ με Αίγυπτο υπερψηφίζουν οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής καταψηφίζουν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25,  ενώ επιφύλαξη δήλωσε η "Ελλ. Λύση".

  Για την ΑΟΖ με την Ιταλία ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει υπέρ, ενώ η εισηγήτρια του κ. Σία Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι "για πρώτη φορά η κυβέρνηση παραδέχεται συμβιβασμούς και ότι οριοθετήσεις δεν μπορούν να γίνουν χωρίς συμβιβασμούς. Με την συμφωνία με την Ιταλία φεύγουμε από τα δύο αξιώματα Μολυβιάτη της πλήρους επήρειας (100%) και της μέσης γραμμής. Όμως την ίδια στιγμή δεν βλέπω στήριξη από την Ιταλία σε ότι γίνεται στην περιοχή μας , για να έχουν όλοι οι συμβιβασμοί ένα νόημα".

  Οι δύο συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο θα εισαχθούν για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής μεθαύριο Τετάρτη, πιθανόν με τοποθετήσεις των Πολιτικών Αρχηγών και του Πρωθυπουργού. 

  Μ. Νταλιάνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ