Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Αυγ-2020 12:40

  Τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα ζητήσει η Αθήνα

  Τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα ζητήσει η Αθήνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσει η Ελλάδα. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

  Πρόκειται για μία ακόμη κίνηση της Αθήνας στη διπλωματική σκακιέρα που έχει στόχο τη συνεχή διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδα.

  Νωρίτερα, το Capital.gr ανέφερε τα εξής: 

  Στην περαιτέρω ενεργοποίηση όλων των διεθνών συμμαχιών της απέναντι στην προκλητικότητα της Άγκυρας προχωρεί ώρα με την ώρα η ελληνική πρωτεύουσα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που σήμερα ενημερώνει τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ξεκινήσει από χθες το άνοιγμα της… βεντάλιας των διπλωματικών κινήσεων της κυβέρνησης, πραγματοποιώντας κρίσιμες τηλεφωνικές επαφές με ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του πολεμικού ναυτικού της γείτονος, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας.

  "Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έρθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γειτονικές χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Ταυτόχρονα, έχει δηλώσει την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας", σημειώνουν. "Αντίθετα, η Άγκυρα αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μίας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων, ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων", τονίζουν τα ίδια στελέχη.

  Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες Μητσοτάκη

  Πριν και μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε  επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Μητσοτάκης είχε δύο σημαντικές επικοινωνίες. Η πρώτη χρονικά ήταν αυτή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μισέλ για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή. Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης στη δεύτερη χρονικά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε. Αυτή με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιένς Στόλτενμπεργκ. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Λίγη ώρα μετά και με μήνυμά του, ο κ. Στόλτενμπεργκ έκανε, μεταξύ άλλων, αναφορά στην τήρηση του διεθνούς δικαίου. Γεγονός που διαβάστηκε από παράγοντες ως θετικό σημείο. "Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ένταση πρέπει να επιλυθεί σε πνεύμα συμμαχικής Αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο", ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

  Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του "Ορούτς Ρέις" στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας. Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις προκλητικές, συμπληρώνοντας ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή", ανέφερε.

  Σαφές μήνυμα

  Η Αθήνα εκπέμπει, σε όλους τους τόνους, ότι δε θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό και θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. "Παρακολουθούμε στενά, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα", διαμηνύουν κυβερνητικοί παράγοντες. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από την πλευρά του, έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Την κίνηση αυτή, ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες του κ. Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, στη διάρκεια των οποίων ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, εστιάζοντας στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, ως αντίδραση στη νόμιμη αυτή συμφωνία. Οι επαφές του κ. Δένδια αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες, όσο το υπουργείο Εξωτερικών έχει καλέσει τη γείτονα να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της. Ενέργειες, οι οποίες υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

  Διαβάστε ακόμη:

  Συνάντηση Ν. Δένδια - Τζ. Πάιαιτ εν μέσω της έντασης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ